«Συνεργασία, ενότητα και αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα είναι η μαγική συνταγή που κάνει τα κράτη να προοδεύουν και τους ανθρώπους να ευημερούν». Αυτό ακολουθεί ως τρόπο ζωής ο γνωστός παιδοκαρδιοχειρουργός δρ Αυξέντιος Καλαγκός, (φωτο) που με την αφιλοκερδή προσφορά του μέσα από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Καρδιές για όλους», με έδρα την Ελβετία, έχει χειρουργήσει δωρεάν περισσότερα από 14.000 παιδιά σε φτωχές ή εμπόλεμες χώρες, ενώ έρχεται πλέον... (με μια... μόνιμη βάση) και στην Ελλάδα, ώστε να κάνει αυτό που ξέρει καλά: Να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση!
Ο δρ Καλαγκός, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, είναι ιδρυτής του ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (1998) και του Ιδρύματος «Καλαγκός» (2002), αλλά και πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Καρδιοθωρακοχειρουργικής για το 2014 και αντιπρόεδρος του Κέντρου Ορθοδοξίας στη Γενεύη. Για έναν άνθρωπο με τέτοιες περγαμηνές μάλλον ήταν μόνο θέμα χρόνου να δημιουργήσει και στην Ελλάδα της ανέχειας ένα παράρτημα του ιδρύματός του, όπου θα χειρουργούνται δωρεάν παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Η αρχή έγινε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έκτοτε ο ίδιος, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Μητέρα του Ομίλου Υγεία, χειρούργησε περισσότερα από 20 παιδιά από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά - μικρούς ασθενείς που οι γονείς τους αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό του καρδιοχειρουργού.
«Εβαλα την Ελλάδα στο φιλανθρωπικό έργο μου και κάθε μήνα έρχομαι και χειρουργώ στο Μητέρα τέσσερα, πέντε ή και έξι περιστατικά τη φορά. Την τελευταία φορά χειρούργησα πέντε ασθενείς. Μάλιστα, ένα περιστατικό αφορούσε ένα βρέφος μόλις 40 ημερών, από την Καρδίτσα, με συγγενή καρδιοπάθεια. Όλα πήγαν μια χαρά» περιγράφει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δρ Καλαγκός.
Η επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα προγραμματίζεται στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε αλλά επτά παιδάκια θα μπουν στο χειρουργείο: «Θα μείνω τέσσερις μέρες και θα χειρουργήσω επτά περιστατικά. Είμαι πραγματικά περήφανος που βοηθάω γιατί, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, λάμβανα πολλά γράμματα από γονείς της Ελλάδας που με ρωτούσαν γιατί, ενώ γυρίζω όλο τον κόσμο, δεν έρχομαι και εδώ, και πραγματικά στενοχωριόμουν. Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα».
Ο δρ Αυξέντιος Καλαγκός όμως δεν μένει μόνο στα δωρεάν χειρουργεία. Έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να δημιουργήσει μία... έδρα ή έναν «φωτεινό πυρήνα» του ιδρύματος του «Καρδιές για όλους» και στη Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει κάνει σε 16 χώρες από το 1998 που έχει ξεκινήσει να χειρουργεί δωρεάν. Σήμερα υπάρχουν 250 μέλη-εθελοντές όλων των ειδικοτήτων, καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, που εργάζονται υποστηρίζοντας και υιοθετώντας το έργο του κ. Καλαγκού στη Γενεύη, στη Μοζαμβίκη, στην Αιθιοπία, στη Συρία, στη Σερβία, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν.
Σκοπός του νέου ελληνικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» θα είναι μέσω τραπεζικού λογαριασμού να συγκεντρώνει χρήματα από δωρεές για να καλύψει και τα αναλώσιμα υλικά των επεμβάσεων που δεν καλύπτουν τα Ταμεία, όπως είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο «γιατρός της καρδιάς», όπως τον αποκαλεί πλήθος οικογενειών σε όλο τον κόσμο! Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία για τη συνεργασία του Νοσοκομείου Μητέρα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, όπου εργάζεται ο δρ Καλαγκός, με σκοπό τη δημιουργία παιδοκαρδιοχειρουργικης κλινικής στο Μητέρα, όπου θα πραγματοποιούνται τα δωρεάν χειρουργεία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του.
«Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου»
«Σκοπός μου είναι να κάνω μια παιδοκαρδιοχειρουργική σχολή στο Μητέρα για να μπορέσω να προσφέρω στον τόπο μου. Στη σχολή θα εκπαιδευτούν ιατρικές και παραϊατρικές ομάδες. Επιπλέον θα έρθει μαζί μου ένας χειρουργός στη Γενεύη να εκπαιδευτεί στην παιδοκαρδιοχειρουργική» εξηγεί ο ίδιος. Η ιδέα της παιδοκαρδιοχειρουργικης σχολής γεννήθηκε όταν ο καρδιοχειρουργός ενημερώθηκε ότι στη χώρα μας υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο που έχει αντίστοιχο τμήμα (το Ωνάσειο): «Δυστυχώς στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή, γι' αυτό ξεκίνησα σ' ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, του οποίου η διοίκηση έδειξε μεγάλη ευαισθησία και σοβαρότητα, όταν είπα ότι έχω τη διάθεση να βοηθήσω τα παιδιά της χώρας μου. Το Μητέρα μού άνοιξε τις πόρτες του και διαπίστωσα ότι έχει και τον κατάλληλο χώρο και τον εξοπλισμό που χρειάζομαι».
«Ηρθε η ώρα να σώσουμε όσους υποφέρουν και δεν μπορούν να γίνουν καλά»
Ήταν Ιούλιος του 2012, όταν ο δρ Καλαγκός είχε δηλώσει στη «δημοκρατία» ότι επιθυμεί να βοηθήσει και τα παιδιά στην πατρίδα του, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Μάλιστα εξέφρασε τότε την άποψη ότι μόνο με ενότητα, συνεργασία και σοβαρότητα τα πολιτικά κόμματα θα καταφέρουν να βγάλουν την Ελλάδα από τα Μνημόνια. Το ίδιο υποστηρίζει και σήμερα, που βλέπει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά, όπως εκτιμά, χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα.
«Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει κυρίως να αλλάξει νοοτροπία, και αυτό θα γίνει από την ώρα που πραγματικά θα ενωθούν ο κόσμος αλλά και ορισμένα κόμματα για να μπορέσουν να συνεργαστούν για να δουν ποια είναι τα προβλήματα της χώρας και ποιες είναι οι κατάλληλες λύσεις. Γι' αυτό χρειάζεται ενότητα» λέει ο δρ Καλαγκός και αναφέρεται στη διχόνοια, την κατάρα των Ελλήνων, όπως λέει, που ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα.
«Το πρόβλημα των Ελλήνων είναι ότι μαλώνουμε μεταξύ μας! Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι αρχαίοι Έλληνες, που ήταν χωρισμένοι σε πόλεις και πολεμούσαν μεταξύ τους. Αυτή η νοοτροπία πια δεν ισχύει, πρέπει να αλλάξουμε αυτό το... γονίδιο. Κοιτάξτε τι έκαναν οι Γερμανοί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεργάστηκαν και ο καθένας από την πλευρά του προσπάθησε να προσφέρει κάτι θετικό στη χώρα του που είχε ισοπεδωθεί. Έτσι έγινε μεγάλη η Γερμανία. Έτσι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αφήσουν πίσω τα προσωπικά τους συμφέροντα. Ήρθε η κατάλληλη ώρα να σώσουμε τη χώρα, δηλαδή τον πληθυσμό που υποφέρει και δεν μπορεί να βρει την υγειά του! Γιατί κάθε χώρα είναι οι άνθρωποι της, τα παιδιά της» λέει και συγκινείται.
Αυτό το μήνυμα της ενότητας θέλει άλλωστε να στείλει μέσα από την προσφορά του στα παιδιά της πατρίδας του: «Θέλω να δώσω ένα κάλο παράδειγμα σοβαρότητας και ευαισθησίας στη χώρα μου. Να το δουν και άλλοι και να προσφέρουν αφιλοκερδώς, γιατί ο καθένας μέσα από τον τομέα του μπορεί να βρει κάτι να προσφέρει σ' αυτή τη χώρα, που έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα».
Ρίτα Μελά/εφ."δημοκρατία"
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου