Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ωρολογιακές βόμβες τα δικαστήρια - Τινάζουν στον αέρα τις μνημονιακές αποφάσεις

Με ωρολογιακές βόμβες που εκρήγνυνται σαδιστικά μία μία μοιάζουν για την κυβέρνηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων που τινάζουν στον αέρα τις αποφάσεις του μνημονίου και την εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.

Το πλέον πρόσφατο χτύπημα είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» θα εισηγηθεί την αντισυνταγματικότητα και την ακύρωση... των περικοπών για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Στην πιλοτική δίκη που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η δικαστική πρόταση θα είναι να ανατραπούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους των “ειδικών μισθολογίων”, να τους επιστραφούν τα “αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά” από 1-8-12 και να αυξηθούν οι συντάξεις στο ύψος που είχαν μέχρι τότε, δηλαδή πριν από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου 4093/12.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αντισυνταγματικότητα στηρίζεται σε τριπλή βάση, καθώς διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιαστεί οι συνταγματικές αρχές της ισότητας στη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, της αναλογικότητας, αλλά και του σεβασμού της ανθρώπινες αξίες, αφού πλέον θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι αποφάσεις "βόμβα"

Η πρώτη... βόμβα ήρθε από το ΣτΕ, που σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής" κρίνει αντισυνταγματικά ορισμένα από τα επιβαλλόμενα χαράτσια, αλλά και μειώσεις αποδοχών ή επιδομάτων, προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία στο επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να διατηρήσει το επιδιωκόμενο πλεόνασμα.

Αντισυνταγματικές οι περικοπές των ενστόλων

Με τα σενάρια να μιλούν για 500 εκατομμύρια ευρώ, από τον κρατικό κορβρανά, η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, που επιβλήθηκαν με υπουργική απόφαση, λόγω Μνημονίου από την 1η Αυγούστου του 2012 μέχρι σήμερα. Στο σκεπτικό που ανέτρεψε το ψαλίδισμα των μισθών αναφέρεται, ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας.

Επιπλέον, υπάρχει εκτίμηση από τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των περικοπών στις αποδοχές των δικαστών, όπου ήδη το Μισθοδικείο έχει επιβάλει "κόκκινη κάρτα".

Παράνομη η μείωση στα εφάπαξ

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και εισήγαγε νέα δεδομένα στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που θα χορηγούν στο Δημόσιο και άλλα 20 Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Η γνωμοδότησή του έκρινε παράνομη τη μείωση του εφάπαξ, που χορηγείται από τα Ταμεία τα οποία δεν επιχορηγούνται από το κράτος, επηρεάζει, ανάμεσα σε άλλα, εκείνα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, των στρατιωτικών, 11 φορέων της πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων και εργαζομένων στα λιμάνια.

Αφορολόγητα τα επιδόματα των πανεπιστημιακών

Νέο πονοκέφαλο για το επιτελείο του ΥπΟικ αποτελεί η προ ημερών απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων των πανεπιστημιακών που αφορούν στη συμμετοχή τους σε συνέδρια και σε ενημέρωση της βιβλιοθήκης.

Τα επιδόματα αυτά δεν θεωρούνται εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να φορολογούνται. Με την απόφαση αυτή, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όσα θεωρείται, ότι φορολόγησε παράνομα.

1 comments:

  1. Εντύπωση μου προξενεί το γεγονός ότι, κάπως "αργά" οι αξιότιμοι κύριοι δικαστές άρχισαν να βλέπουν
    τις παρανομίες που έγιναν, καθώς και τις σωρηδόν παραβιάσεις του έρημου του Συνάγματος.Γιατί άραγε ;;
    Σπύρος Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή