Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Όταν λέμε Αριστερά…

Οι έννοιες είναι κάπως μπερδεμένες μέσα στο κεφάλι μου. Μια φορά κι ένα καιρό «Αριστερά» ήταν το ΚΚΕ, που βρισκόταν στα αριστερά του Κέντρου στα δεξιά του οποίου ήταν η Δεξιά. Ακολουθούσε κανείς τις λεωφόρους και δεν χανόταν σε παρακάμψεις. Σήμερα όμως έχουμε πολλών ειδών Αριστερές. Η γνήσια, καθαρόαιμη, ορθόδοξη Αριστερά με διατηρητέο σταλινικό DNA ιδεολογία της είναι μία και ο τίτλος της ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στο ΚΚΕ! Όλες οι άλλες Αριστερές είναι… οδοντόπαστες! Έχουμε...
δηλαδή την Αριστερά της κινούμενης άμμου ή του εκκρεμούς που πάει κι έρχεται, έχουμε την Αριστερά του Κέντρου που δεν ξέρει που πάει, έχουμε την Αριστερά της Δεξιάς που είναι ακριβώς το αντίθετο από την Δεξιά της Αριστεράς και έχουμε και την Αριστερά του Σύριζα.

Τώρα πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η Αριστερά του Σύριζα περιέχει και την «Αριστερά των 53» της οποίας τα προερχόμενα εκ των συνιστωσών μέλη του Σύριζα ζήτησαν με κείμενο τους περισσότερη Αριστερά στην Αριστερά. Σ’ αυτό το σημείο είναι που επήλθε μια πλήρης συσκότιση στον εγκέφαλο μου. Μου ήταν αδύνατο να καταλάβω τι σημαίνει περισσότερη Αριστερά στην Αριστερά. Σκέφθηκα μήπως θα με βοηθούσε αν έκανα μια πρακτική εφαρμογή. Ξεκίνησα από το σπίτι μου με το αυτοκίνητο μου και έστριψα αριστερά στο πρώτο στενό, για περισσότερη αριστερά έστριψα πάλι στο πρώτο στενό αριστερά και πάλι αριστερά και αριστερά, οπότε βρέθηκα ακριβώς εκεί από όπου είχα ξεκινήσει! Το μόνο συμπέρασμα που έβγαλα ήταν ότι με Αριστερά και περισσότερη Αριστερά δεν πας πουθενά!

Πιστεύω ότι λόγω ελλιπούς Παιδείας στον κλάδο των μαρξιστικών σπουδών, χρειάζομαι να μου διδάξει κάποιος από την «Αριστερά των 53» του Σύριζα σε πρώτο μάθημα, τι εννοούν ακριβώς όταν λένε Αριστερά και σε δεύτερο μάθημα, τι εννοούν όταν λένε περισσότερη Αριστερά στην Αριστερά. Αυτή δηλαδή η περισσότερη Αριστερά στην Αριστερά θα είναι κάτι σαν την ρωσική επανάσταση του 1917; Θα συσταθούν όπως τότε τα Σοβιέτ, θα κρατικοποιηθούν και θα χάσουμε ακόμη και τα σπίτια μας και τα αυτοκίνητα μας – μέχρι ενός σημείου βέβαια και με την Δεξιά κινδυνεύουμε να τα χάσουμε αν δεν τα χάσαμε ήδη – θα επιβληθεί λογοκρισία, θα δουλεύουμε όλοι στη φάμπρικα ή στα κολχόζ με αμοιβή μια πατάτα, θα ιδρυθούν τα «γκουλάγκ», θα μας παρακολουθεί ο κομισάριος του κόμματος και θα μας εξορίζει η Κα Γκε Μπε στη Σιβηρία εκτός από την περίπτωση που θα μας εκτελούν μαζικά για παραδειγματισμό όπως δίδαξε ο… αείμνηστος πατερούλης Στάλιν;

Έχω μεταξύ άλλων και την εξής περιέργεια. Αν η περισσότερη Αριστερά της Αριστεράς εφαρμόσει το μοντέλο της ρωσικής Επαναστάσεως του 1917, πως θα αποδώσει τη σύλληψη της τσαρικής οικογένειας και την εκτέλεση της αφού δεν έχουμε τσάρο; Θα πολιορκηθεί το Προεδρικό Μέγαρο ή το Μαξίμου; Θα χρησιμοποιηθεί η Αικατερίνη αντί της… Αικατερίνεμπουργκ και ποια οικογένεια θα εκτελεστεί εκεί; Να, αυτές είναι μερικές από τις πολλές απορίες μου επειδή δεν ξέρω τι σημαίνει Αριστερά της Αριστεράς. Διψώ να μάθω και επιθυμώ διακαώς να με διαφωτίσει κάποιος εντεταλμένος ινστρούχτορας της Κουμουνδούρου, τι ακριβώς σημαίνει όταν στο Σύριζα λένε Αριστερά.


Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου / Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 21 Ιουνίου 2014 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου