Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Κοινωνία εγκληματικής ανοχής

Άρθρο του αειμνήστου Στέλιου Σταυρίδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημ. "Εστία" στις 3 Μαΐου 2010
___________________
Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα είναι ότι αναγκαζόμαστε να υποκύψουμε σε επώδυνα μέτρα, γιατί ποτέ δεν θελήσαμε να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας. Καταντήσαμε κοινωνία εγκληματικής ανοχής, αφού αντί να επιλύουμε τα προβλήματα, συστηματικά τα κουκουλώνουμε και κρυβόμαστε από αυτά.

Ανεχθήκαμε τους γραφειοκράτες, τους ανίκανους, τους μιζαδόρους, τους κλέφτες και τους απατεώνες, που έγιναν πρότυπα συμπεριφοράς. Ο τίμιος και ειλικρινής θεωρείται απλά… βλάξ. Τροφοδοτήσαμε τη διαφθορά, το βόλεμα με μέσο, το φακελάκι, την αναξιοκρατία. Ικανοποιούμαστε με το τίποτα και επαναπαυόμαστε στο μίζερο, στο ανεπαρκές. Εθιστήκαμε στο να κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα, χλευάζουμε άριστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Θεωρούμε φυσιολογικό, νοσοκομεία να υπολειτουργούν, με αχρησιμοποίητο, πανάκριβο και ασύστολα υπερτιμολογημένο εξοπλισμό ! Ανεχθήκαμε ανεξέλεγκτη συνταγογραφία και απ’ευθείας αναθέσεις με παμπόνηρο τρόπο. Κανείς ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για την απόλυτη αδιαφάνεια και ασυδοσία στο χώρο της υγείας αλλά και της παιδείας. Φτιάξαμε ΤΕΙ και ανεχόμαστε φοιτητές να εισάγονται με μηδενικές κυριολεκτικά επιδόσεις, διότι έτσι… αναπτύσσεται η περιφέρεια ! Είδαμε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης να απασχολούνται για μια ώρα την εβδομάδα και να πληρώνονται για 40 ! Και τι δεν είδαμε και τι δεν ενθαρρύναμε και τι δεν υποθάλψαμε.

Βλέπουμε με συμπάθεια όσους κλείνουν δρόμους, λιμάνια, επιχειρήσεις και γενικώς, τα σπίτια κυρίως των φτωχών. Έχουμε κατανόηση για την αστυνομία που τους προστατεύει και προκαλεί με σαδισμό «έμφραγμα» στην κυκλοφορία. Ανεχόμαστε τον εργολάβο του δημοσίου που «τα πήρε χοντρά», αλλά άφησε ημιτελές το έργο, τον δήμαρχο που κάνει άχρηστα, κακότεχνα, πανάκριβα έργα βιτρίνας, με προφανέστατο στόχο το ίδιον όφελος.

Δεν διαμαρτυρόμαστε για τον αγρότη που κλείνει κατά βούληση την εθνική οδό και θεωρούμε φυσιολογικό το 40% της ντομάτας που καταναλώνουμε να παράγεται στην Ολλανδία και τα σκόρδα στην Αργεντινή ! Δεν επαναστατούμε όταν το ΠΑΜΕ αποκλείει ξενοδοχεία και λιμάνια και διώχνει κρουαζιερόπλοια και τουρίστες. Δεν σκεφτόμαστε καν ότι όπως ΠΑΜΕ σε λίγο θα… πεινάμε!

Έχουμε κατανόηση για την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ που γεμίζουν με πανώ και αφίσες και ρυπαίνουν όλη την Αθήνα, όταν απεργούν. Ανεχόμαστε το κάθε μπουζουκομάγαζο να κολλάει αφίσες παντού για να μας προσκαλέσει να το επισκεφθούμε. Εθιστήκαμε να βλέπουμε σπασμένα πεζοδρόμια, κατεστραμμένες μαρμάρινες σκάλες, γκράφιτι σε κάθε τοίχο και άγαλμα, σκουπίδια παντού. Έχουμε κατανόηση για την αθλιότητα των Αφρικανών μικροπωλητών έξω από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους) και θεωρούμε φυσιολογική την κομματική κουρελαρία (στα Πανεπιστήμια), που αποτελεί ντροπή για φοιτητές, καθηγητές και επισκέπτες. Στο βωμό της δημοκρατίας, ανεχόμαστε το αίσχος που λέγεται… άσυλο και εμποδίζει την αστυνομία να πλησιάζει. Γι’ αυτό έχουν εγκατασταθεί μέσα και έξω κάθε μορφής παράνομοι : από μικροπωλητές μέχρι ναρκομανείς, πόρνες και αναρχικοί.

Δεν μας «αγγίζει» ο ασυνείδητος οδηγός που παρκάρει στη ράμπα αναπήρων, που παραβιάζει το κόκκινο φανάρι, τρέχει με 160 χλμ./ώρα, δεν έχει φώτα, η εξάτμιση του αφήνει σύννεφο καυσαερίων ή χρησιμοποιεί «κινητή νεκροφόρα». Ανεχόμαστε τον αργόσχολο δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο, που δεν προσφέρει τίποτα, παρά τον υψηλό μισθό που εισπράττει, έχουμε κατανόηση για τον εργάτη καθαριότητας του Δήμου (που δεν εργάζεται) και ανταμοίβουμε «επιχειρηματίες» που μας προσφέρουν σε πανάκριβες τιμές, άθλια ποιότητα με κακή συμπεριφορά.

Ανεχόμαστε τον κάθε ασυνείδητο που ρυπαίνει δρόμους και παραλίες, που προκαλεί ηχορρύπανση, ανεχόμαστε τον συνάδελφο να μην δουλεύει και να μας «δουλεύει», δεν αντιδρούμε όταν τα ΜΜΕ δίνουν βήμα σε άχρηστους για να «παραθυριάζουν» και να μας «παραμυθιάζουν».

Ανεχθήκαμε όλα τα υπουργεία, με ναυαρχίδα το Υπουργείο διαχρονικού εκμαυλισμού και διαφθοράς (Αγροτικής Ανάπτυξης) να σκορπάει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σαν στραγάλια ! Τα 20 εκ. € σε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας αυτού του Υπουργείου που πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος σε μια μόνο τριετία, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Με τέτοια μυαλά είναι θαύμα που δεν καταστραφήκαμε ολοκληρωτικά. Ο Έλληνας, όμως, έχει και κάποια μοναδικά χαρίσματα. Έχει μπέσα, φιλότιμο, είναι λεβέντης, μπορεί να είναι εργατικός, είναι τολμηρός, διορατικός, αγαπάει την οικογένεια του και πονάει τον τόπο του (ιδίως αν κατάγεται από την περιφέρεια), έχει φιλοδοξίες. Ωστόσο βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και έχει χάσει σημαντικές αρχές και αξίες. Δεν υπάρχει κανείς να τον εμπνεύσει, να τον καθοδηγήσει και να του δώσει αισιοδοξία. Γι’ αυτό βουλιάζουμε…

Αναρωτήθηκαν ποτέ οι πολιτικοί ηγέτες αυτής της χώρας ότι οι δικές τους πρακτικές, ο λαϊκισμός, η ψηφοθηρία, το ρουσφέτι και η ρεμούλα, διέβρωσαν συνολικά την κοινωνία και μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού ; Η Ελλάδα μας διψά για υπεύθυνους και οραματιστές ηγέτες που θα οδηγήσουν το λαό προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μας βγάλουν μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Έφθασε λοιπόν η στιγμή να αναδειχθούν οι σπουδαίοι !

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου