«Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δεν υπάρχει ανώτερο αξίωμα! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας στο εσωτερικό και ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένας άνθρωπος αψόγου ήθους και μεγάλου κύρους στην επιλογή της υποψηφιότητας του οποίου θα έχει καταλήξει μετά από σύγκριση με άλλους προτεινόμενους για το ανώτατο αξίωμα η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει ευρεία παιδεία και υψηλό δείκτη ευφυΐας, να γνωρίζει άριστα ξένες γλώσσες, να διαθέτει πολιτική σκέψη και σοφία. Πρέπει να εμπνέει διεθνώς σεβασμό και θαυμασμό το...
έργο του, να αναγνωρίζεται η κοινωνική ή επιστημονική προσφορά του και να γοητεύει η ξεχωριστή χαρισματική προσωπικότητά του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα είδος σταρ που λάμπει, η καλύτερη βιτρίνα για την διαφήμιση της χώρας.
έργο του, να αναγνωρίζεται η κοινωνική ή επιστημονική προσφορά του και να γοητεύει η ξεχωριστή χαρισματική προσωπικότητά του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα είδος σταρ που λάμπει, η καλύτερη βιτρίνα για την διαφήμιση της χώρας.
Αρχικά βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και εξουσίες. Εδώ και χρόνια όμως του περιέκοψε τις εξουσίες ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ρόλος του περιορίστηκε και από εκτελεστικός μετατράπηκε σε διακοσμητικό. Άρα αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν λαμβάνει πλέον μέρος στην διακυβέρνηση της χώρας, επιβάλλεται να διαθέτει αναβαθμισμένα προσωπικά προτερήματα και χάρες για να προάγει με επιτυχία τις δημόσιες σχέσεις για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Αυτά.
Ενώ, όμως, θα έπρεπε να αναζητείται υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας μία ξεχωριστά προικισμένη προσωπικότητα – και φαντάζομαι ότι διαθέτουμε παρόμοιες προσωπικότητες εν Ελλάδι – τα κριτήρια για την καταλληλότητα των υποψηφίων για το ανώτατο αξίωμα δεν έχουν μεγάλη σχέση με τα προαναφερθέντα. Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση σε προηγούμενα έτη καταλήγει κανείς σε μερικά πολύ σημαντικά συμπεράσματα που σχετίζονται με την εκλογή των προτεινομένων για το προεδρικό αξίωμα. Κατ’ αρχήν ο υποψήφιος πρέπει να ανήκει απαραιτήτως στην Δεξιά όταν η κυβέρνηση λέει ότι είναι αριστερής ιδεολογίας, ενώ όταν η κυβέρνηση λέει ότι είναι δεξιάς ιδεολογίας ο υποψήφιος πρέπει να ανήκει απαραιτήτως στην αριστερά! Αυτός είναι ο βασικός κανόνας που αν δεν τηρηθεί, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ νέο πρόεδρο.
Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι ο υποψήφιος πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικός με τα εξής όμως χαρακτηριστικά: είτε να έχει αποσυρθεί από την πολιτική δραστηριότητα λόγω ηλικίας, είτε να μην στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία η πολιτική του σταδιοδρομία. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι απαραίτητα ώστε να μην ανησυχούν οι πολιτικοί ότι μπορεί ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τη θέση του και να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του λαού, οπότε μετά το τέλος της θητείας του να καταστεί πολιτικός τους αντίπαλος! Όταν ένας υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας διαθέτει τα δύο βασικά αυτά προσόντα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα και μπορεί να είναι σίγουρος ότι έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο για το αξίωμα. Το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί, είναι να καθυστερήσει η εκλογή του για ένα μήνα στην περίπτωση πού βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας.
Εφημ. "Εστία" στις 11.10.2014 / via
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου