Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ενταύθα μαθήματα πολιτικής αυτοκτονίας...

Θυμάστε τον ποδοσφαιρικό αγώνα στην έδρα της ελληνικής ομάδας η οποία έχανε με μεγάλη διαφορά και λίγο πριν το τέλος, κατέβασαν τους διακόπτες και το στάδιο βυθίστηκε στο σκοτάδι;

Ο στόχος των δολιοφθορέων ήταν η επανάληψη του αγώνα με την προσδοκία την επόμενη φορά το αποτέλεσμα να καταλήξει καλύτερο...

Η τακτική του κ. Τσίπρα τους τελευταίους μήνες μετά τις Ευρωεκλογές μοιάζει να αντιγράφει τη συγκεκριμένη τακτική από την ανάποδη.

Ήτοι, ενώ είχε ένα αγώνα ο οποίος πλησίαζε προς το τέλος και η ελληνική ομάδα έστω και οριακά ήταν μπροστά στο σκορ, κατέβασε τους διακόπτες και πέτυχε επανάληψη του αγώνα που ήταν βέβαιο πως ξεκινούσε με 3-4 γκολ εναντίον μας...

Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε «κατεβάσει τους διακόπτες» και η προηγούμενη Βουλή είχε εκλέξει πρόεδρο, οι εκλογές θα γίνονταν σε ένα χρόνο από τώρα.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στις 20 Φλεβάρη θα έπινε το πικρό ποτήρι του e-mail Χαρδούβελη, θα έβαζε φόρους επιπλέον ενός δισ. ευρώ αθροίζοντας το επιπλέον πολιτικό κόστος. 

Η χώρα όμως θα είχε βγει τυπικά από το μνημόνιο και η ασθενική ανάκαμψη του δευτέρου εξαμήνου του 2014 θα ενδυναμώνονταν. Η κυβέρνηση θα πήγαινε σε νέα συμφωνία η οποία θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών και ενδεχομένως θα αναδιάρθρωνε το χρέος με επιμήκυνση και θα επιτύγχανε μείωση επιτοκίων και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Η Ελλάδα θα είχε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και το πακέτο Γιουνκέρ. Η ανεργία θα παρέμενε ψηλά, θα συνέχιζε όμως να αποκλιμακώνεται όπως είχε ξεκινήσει να κάνει το Φθινόπωρο.

Τον Ιούνιο του 2016 εκτός απροόπτου το κόμμα που θα κέρδιζε τις εκλογές θα είχε την ευχέρεια χρόνου να καθυστερήσει και να κάνει τη στροφή στο ρεαλισμό με μικρότερο πολιτικό κόστος.

Η κατάσταση στην οικονομία θα επέτρεπε να εμφανίσει ένα περισσότερο φιλολαϊκό προφίλ, απ΄ όσο επιτρέπει η επαναπρόσληψη μερικών δεκάδων καθαριστριών, η ιστορία των οποίων έχει καταντήσει λαϊκή απογευματινή, λόγω της απουσίας άλλων ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης.

Με την επίσπευση των εκλογών, τις οποίες κέρδισε ο κ. Τσίπρας υποσχόμενος τα πάντα σε όλους, το 1 δισ. μέτρα του κ. Χαρδούβελη έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ο ΕΝΦΙΑ που αποτέλεσε την ταφόπλακα της κυβέρνησης Σαμαρά, παραμένει δοξαζόμενος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών θα χρειαστούν μέτρα πάνω από 3-4 δισ. ευρώ φέτος. Αν επαληθευτεί το ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 1,76% του ΑΕΠ, τα μέτρα που θα χρειαστούν για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5-6 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση της στήλης με βάση την εικόνα της πραγματικής οικονομίας είναι πως τα μέτρα που θα χρειαστούν θα ξεπεράσουν κατά πολύ και το σενάριο του ΔΝΤ.

Αυτό που πέτυχε ο κ. Τσίπρας με την επιδίωξη των πρόωρων εκλογών είναι, ένα αδιέξοδο της ανερμάτιστης δημαγωγικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που θα προέκυπτε ένα με δυο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, δηλ. το 2016, να προκύψει στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2015.

Σε ένα χρονικό διάστημα δηλ. που δεν του επιτρέπει να ολοκληρώσει μια επιτυχημένη «κωλοτούμπα», με αποτέλεσμα να αυξήσει της πιθανότητες μιας ρήξης που θα είναι καταστροφική και για τον ίδιο και για τη χώρα.

Τουτέστιν, κατέβασε τους διακόπτες στο τελευταίο δεκάλεπτο για πετύχει την επανάληψη ενός αγώνα με υπέρτερο αντίπαλο τον οποίο κέρδιζε η ομάδα του. 

Αυτό θα αποτελεί case study πολιτικής αυτοκτονίας που θα διδάσκεται στα μαθήματα πολιτικής ιστορίας στο μέλλον...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου