Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Τα Σκόπια φλέγονται, αλλά εμείς ασχολούμαστε με την ΕΡΤ και τις καθαρίστριες

Συναγερμό για τα περισσότερα κράτη των Βαλκανίων έχει σημάνει η κλιμάκωση της βίας στα Σκόπια, όπου για δεύτερη φορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ομάδες ενόπλων, προερχόμενων κατά πάσα πιθανότητα από το Κοσσυφοπέδιο, επιτίθονται κατά των αρχών του κρατιδίου.

Σερβία, Βουλγαρία, σέρβικη Βοσνία έχουν ήδη εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αντιδρώντας στην κατάσταση με διαφορετικούς τρόπους. Η πρώτη έχει ήδη ενισχύσει τον στρατό της στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, η δεύτερη παρεμβαίνει μέσω του ίδιου της του πρωθυπουργού που ζητά την παραίτηση Γκρουέφσκι και η τρίτη έχει θέσει τις αστυνομικές της δυνάμεις σε κατάσταση επιφυλακής και έχει ήδη προβεί σε συλλήψεις μουσουλμάνων υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όσο για την Ελλάδα; Αυτή από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον “αδιαφορεί” για το τι συμβαίνει στην γειτονική χώρα, αποφασισμένη αντ' αυτού να ασχοληθεί κυρίως με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και την επαναπροσληψή τους με καλύτερους όρους εργασίας, παρουσία υπουργών και βουλευτών, ή με την επανείσοδο των συνδικαλιστών στην ΕΡΤ.
Είναι σαφές ότι τις κρίσιμες αυτές στιγμές, κατά τις οποίες ο αλβανικός μεγαλοιδεατισμός προχωρά συνεπέστατα προκειμένου να θέσει τις συνθήκες για την δημιουργία ενός κοσσοβαρικού παρακράτους, το οποίο αργά η γρήγορα θα έλθει να προστεθεί στα εδάφη της Αλβανίας η χώρα μας έχει επιλέξει για μία ακόμη φορά τον στρουθοκαμηλισμό αντί μίας σαφούς στρατηγικής.

Και όταν μάλιστα αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε αναχώματα στον αλβανικό σωβινισμό, πρίν αυτός αρχίσει να στρέφεται ολοκληρωτικά προς την δική μας χώρα. Όχι ό,τι δεν έχει ανακινηθεί ευρέως το ζήτημα των τσάμηδων και της ... Τσαμουριάς στην γείτονα, όχι ότι δεν έχουν κάνει παρεμβάσεις πολιτικές προσωπικότητες της Αλβανίας, όχι ότι δεν έχουν ηδη γίνει κρούσεις σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά όπως και να το κάνουμε το επίκεντρο της προσοχής των Αλβανών παραμένει το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.

Όταν όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κλείσουν αυτά τα ζητήματα, θα μπούμε εμείς στο επίκεντρο της προσοχής τους. Και με δεδομένη την παρουσία μίας ισχυρής αλβανικής κοινότητας μεταναστών στην χώρα μας όλα αυτά γίνονται πολύ επικίνδυνα. Ειδικά όταν η Αλβανία έχει στο πλαίσιο των διεθνών της σχέσεων μετατραπεί σε γεωπολιτικό δορυφόρο της Τουρκίας (βλ. Τελευταίες αιτιάσεις των Αλβανών σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο).
Θα περιμέναμε από τον κ. Κοτζιά να έχει αναπτύξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική γι' αυτό το ζήτημα. Δυστυχώς όμως είτε αυτή ανήκει στις παρυφές της “κρυφής διπλωματίας” είτε είναι ανύπαρκτη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου