Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Εσωτερική υπόθεση...


Aπό τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν πληροφορηθήκαμε τίποτα περισσότερο απ' όσα γνωρίζαμε. Αναφορικά με το επίμαχο θέμα δηλαδή, αυτό των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο μοναδικός λόγος που ο πρωθυπουργός προκάλεσε αυτή τη συζήτηση, ήταν για να απευθυνθεί στους βουλευτές του που ακούν ανήσυχοι για τα νέα μνημονιακά μέτρα. Και τους είπε τα γνωστά ηρωικά: δεν ψηφίζει νέο Μνημόνιο, τη στιγμή που διαπραγματεύεται ακριβώς αυτό, την αξιολόγηση του τελευταίου Μνημονίου και τη σύναψη ενός νέου. Οι προτάσεις των 47 σελίδων άλλωστε, αυτό ακριβώς είναι: πρόταση για συμφωνία πάνω σε Μνημόνιο.

Η μετονομασία του σε «Συμφωνία» (όπως και της «τρόικας» σε «θεσμούς»), δεν αλλάζει την ουσία και μάλλον έχει κουράσει να παίζεται αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων. Η συζήτηση επιβεβαιώνει, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι εσωτερικό. Ο ίδιος είναι έτοιμος να υπογράψει μια νέα σύμβαση, αλλά υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν αφελώς πιστέψει πως όσα έλεγε το κόμμα τους προεκλογικά είχαν βάση, ήταν ρεαλιστικά και μπορούσαν να υλοποιηθούν. Ναι, όντως, υπήρξαν πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν πιστέψει όσα έλεγε ο πρόεδρός τους και μια σειρά ανθρώπων κοντά σε αυτόν. Βουλευτής, μόλις ενημερώθηκε από τον Βαρουφάκη για τα μέτρα που συζητάνε με τους δανειστές, είπε: «Με αυτά που ακούμε, διαπιστώνουμε πως υπάρχει συνολική οπισθοχώρηση. Αναιρείται η πορεία μιας ζωής. Δηλαδή, τι; Λέγαμε παπαριές προεκλογικά;». Δεν έπαιζε θέατρο ο βουλευτής, τα πίστευε. Όπως ειλικρινής ήταν και ο βουλευτής Θωμάς Κώτσιας, που δήλωσε δημόσια πως «προεκλογικά είπαμε περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε», αλλά το απέδωσε σε άγνοια!

Σε όλους αυτούς απευθυνόταν χθες ο πρωθυπουργός, για όλους αυτούς έκανε τη συζήτηση. Για αυτόν τον λόγο ανέβαλε μια νέα συνάντηση με τον Γιούνκερ. Για να κάνει πολιτικό μασάζ στους ανησυχούντες βουλευτές του, οι οποίοι -εκτός ενδεχομένου εκλογών- θα κληθούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Και αν και ακούγεται αντιφατικό, οι σκληρές προτάσεις των δανειστών, βοηθάνε τον πρωθυπουργό. Αν κάνουν κάποιες εκπτώσεις σε όσα προτείνουν, ο κ. Τσίπρας θα τις παρουσιάσει ως υποχωρήσεις που έκαναν απέναντι στη δική του στάση. Και οι 47 σελίδες και μερικές ακόμα που θα γραφτούν από την άλλη πλευρά, θα εμφανισθούν ως ήπια μέτρα. Που, φυσικά, μόνο ήπια δεν θα είναι.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου