Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τι θα γίνει την Πέμπτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι μάχες εντός των κομμάτων συνήθως αφορούν τα κομματικά στελέχη, τα μέλη και τον περίγυρό τους. Για τους περισσότερους πολίτες μοιάζουν αδιάφορες. Κι όμως δεν είναι πάντα έτσι. Καμιά φορά -αν το κλυδωνιζόμενο κόμμα ασκεί την κυβερνητική εξουσία- μια εσωκομματική μάχη μπορεί να αποβεί καθοριστική και για τις γενικότερες εξελίξεις.

Ακριβώς σ' αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Ο κλυδωνιζόμενος ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά, γι' αυτό ό,τι συμβεί στο εσωτερικό του μπορεί να έχει θετικές ή μοιραίες -σε κάθε περίπτωση καταλυτικές- συνέπειες για την πορεία της χώρας. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή συντίθεται από τα εξής στοιχεία:

  1. Η κυβέρνηση έχει έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Έχουν ψηφιστεί τα πρώτα προαπαιτούμενα και μένουν ορισμένα ακόμη, για να συναφθεί η τελική συμφωνία. Αυτό θα γίνει (ή όχι) προς τα τέλη Αυγούστου, υπό ομαλές συνθήκες.
  2. Οι μέχρι τώρα ψηφοφορίες έδειξαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει στη Βουλή πλειοψηφία, καθώς περίπου 30 βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος βγήκαν στο «αντάρτικο» κατά της συμφωνίας. Τα προαπαιτούμενα πέρασαν χάρη στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
  3. Εκτός από την ουσιαστική απώλεια της Δεδηλωμένης (τυπικά υπάρχει, αφού η αντιπολίτευση δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας και η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναλάβει το κόστος να ανατρέψει την κυβέρνηση), ο Αλέξης Τσίπρας είναι μετέωρος στο ίδιο το κόμμα του. Έχει χάσει (και) την κομματική Δεδηλωμένη, καθώς περισσότερα από τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας.
  4. Οι όποιες εξελίξεις θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός και οι υποστηρικτές του επιδιώκουν να γίνει είτε έκτακτο συνέδριο είτε εσωτερικό δημοψήφισμα, καθώς εκτιμούν ότι στην ευρύτερη βάση του κόμματος έχουν πλειοψηφία. Στο έκτακτο συνέδριο θα συμμετάσχουν νέοι σύνεδροι, που θα αντιπροσωπεύουν τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ, κατά τους υπολογισμούς της ηγετικής ομάδας. Αντίθετα, η εσωκομματική αντιπολίτευσης (Αριστερή Πλατφόρμα Λαφαζάνη και άλλες παλιές συνιστώσες) επιδιώκουν να γίνει διαρκές συνέδριο, στο οποίο εκτιμούν ότι θα διαθέτουν την πλειοψηφία, αφού θα αντανακλά τους παλιούς συσχετισμούς.
  5. Αν την Πέμπτη, στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τσίπρας πετύχει τον στόχο του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως έχει σχεδιάσει, στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την υπογραφή του νέου Μνημονίου. Και απλώς η οριστικοποίηση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ θα μετατεθεί για λίγο, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει η αποκαλούμενη πλευρά Λαφαζάνη.
  6. Αν, αντίθετα, την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας χάσει την εσωκομματική ψηφοφορία, θα βρεθεί κομματικά μετέωρος και μπροστά σε δραματικά διλήμματα. Αναγκαστικά οι εξελίξεις θα επισπευσθούν. Σε κυβερνητικό επίπεδο θα έχει δύο επιλογές. Είτε θα συνεχίσει όπως σήμερα και θα προσπαθήσει να περάσει τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου και πάλι με την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εμφανή τον κίνδυνο να έχει και άλλες απώλειες βουλευτών, υπό το βάρος της προηγηθείσης εσωκομματικής ήττας. Είτε θα καταφύγει στη λύση της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», με συμμετοχή ή στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, λύση όμως που μέχρι τώρα έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί.
Ο κ. Τσίπρας έχει και τη λύση των «αιφνιδιαστικών» εκλογών, επιδιώκοντας να κάνει εκεί το οριστικό ξεκαθάρισμα. Όμως, σ’ αυτές τις εκλογές θα οδηγηθεί αποδυναμωμένος και με το ερώτημα «με ποιο κόμμα;» να παραμένει επί του παρόντος αναπάντητο, εφόσον οι αντίπαλοί του στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τυπικά κερδίσει στην εσωκομματική σύγκρουση.

Πάντως, επειδή στα κόμματα εξουσίας οι συμβιβασμοί της τελευταίας στιγμής είναι συνήθεις, ακριβώς για να μην κινδυνεύσουν με απώλεια της εξουσίας, δεν πρέπει να αποκλείεται αύριο να επιτευχθεί κάποιος προσωρινός συμβιβασμός, ο οποίος απλώς θα παρατείνει την εκκρεμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αποφασιστικής σημασίας, καθώς η εμπιστοσύνη στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους δεν έχει αποκατασταθεί, οι συνθήκες στην οικονομία παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες και η αβεβαιότητα κυριαρχεί. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου