Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ψήφος εκβιασμού...

Τι μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση στις 20 Αυγούστου με την πρόταση εμπιστοσύνης που ήδη εξήγγειλε; Τίποτα περισσότερο από το ν' αποδώσει την ευθύνη για τις δεδομένες πρόωρες εκλογές είτε στην αντιπολίτευση, είτε κυρίως στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Μετά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και τις μόλις 118 ψήφους που πήρε από το κόμμα του, ο Τσίπρας δεν είχε πολλές επιλογές. Εφόσον δεν επιθυμεί μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας από την σημερινή Βουλή, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Έστω και αν αυτές κοστίσουν στη χώρα οικονομικά ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που δεν θεωρείται από την κυβέρνηση ως μια υπολογίσιμη παρενέργεια· αυτό επιβεβαιώθηκε στους έξι μήνες των διαπραγματεύσεων και την σταδιακή κατάρρευση της οικονομίας με αποκορύφωμα τα capital controls.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός προσπαθεί κατ' αρχήν να στριμώξει την αντιπολίτευση, η οποία η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα μπορούσε να επεκτείνει την στήριξη στην κυβέρνηση σε επιλογές πέρα από αυτές του μνημονίου. Ο πολιτικός σουρεαλισμός να ψηφίζονται νομοθετήματα από την αντιπολίτευση και να καταψηφίζονται από το ένα τρίτο των βουλευτών της κυβέρνησης, δεν μπορεί να συνεχιστεί, ιδιαίτερα σε νομοθετήματα που αφορούν επιλογές που δεν συνδεόνται με τα μνημόνια. Όταν η αντιπολίτευση, λοιπόν, λογικά δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας θα επιχειρήσει επικοινωνιακά να ρίξει σ' αυτή την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές.

Ο βασικός στόχος, ωστόσο, δεν ειναι αυτός, αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση, οι βουλευτές δηλαδή που καταψήφισαν το μνημόνιο. Το κυβερνητικό επιτελείο θα επικαλεστεί ένα επιχείρημα, το οποίο ήδη άλλωστε χρησιμοποιούν κάποια κυβερνητικά στελέχη. Αυτό της «αριστερής κυβέρνησης» που κινδυνεύει να πέσει από τους «αριστερούς βουλευτές». Το σύνθημα «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση» (κάποιοι το πιστεύουν ακόμα αυτό), θα συνοδευτεί με το κινδυνολογικό «θα πέσει από τους βουλευτές της». Ένα τέτοιο επιχείρημα θεωρείται ότι θ' αγγίξει το θυμικό πολλών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιες πιθανότητες να τους πείσει.

Βέβαια, στην πολιτική υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα γεγονότα που μπορούν να μεσολαβήσουν. Και ένα από αυτά θα ήταν, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση ν' απέχει από την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης, για την έγκριση της οποίας απαιτείται σχετική πλειοψηφία (των παρόντων δηλαδή), η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 ψήφους. Και αυτές, αν αθροιστούν και οι ψήφοι των ΑΝΕΛ, υπάρχουν. Kαι σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν θα πέσει. Και μόνη της επιλογή για πρόωρες κάλπες θα είναι η παραίτηση...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου