Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Μην πετάξετε την τελευταία σας ευκαιρία

Μένουν λιγότερες από δέκα ημέρες μέχρι τις εκλογές και τα περισσότερα κόμματα κρατούν ακόμη ως επτασφράγιστο μυστικό τις προγραμματικές τους θέσεις. Αν όμως δεν τολμούν να τις δημοσιοποιήσουν, τότε γιατί να τα εμπιστευτούμε με την ψήφο μας;

Μη μας «κλείνετε το μάτι» υπονοώντας ότι θα εφαρμόσετε το μνημόνιο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ή ότι θα βρείτε τα πλέον δόκιμα «ισοδύναμα», ώστε να μην εφαρμόσετε τα τμήματά του που δεν επιθυμείτε να εφαρμόσετε.

Πείτε μας -πείτε καθαρά και ξάστερα- τι θα κάνετε.

Ανοίξτε επιτέλους τα χαρτιά σας και δώστε στον καθέναν από εμάς ακόμη μία δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε να αποφασίσει.

Με μόνη εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δώσει ένα μάλλον γενικό περίγραμμα των θέσεών του και το Ποτάμι, το οποίο επίσης έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα αντίστοιχο δείγμα των θέσεών του, το σύνολο των υπολοίπων βασικών κομματικών σχηματισμών που κατέρχονται στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις ακριβείς του προθέσεις.

Επί τρεις ώρες, στη διάρκεια του περίφημου “debate” την Τετάρτη το βράδυ, οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν χρόνο να μας μιλήσουν για το τι έκαναν στο παρελθόν, αλλά και για να επιτεθούν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Γι' αυτό που δεν βρήκαν χρόνο, όμως, ήταν να μας πουν τι θα κάνουν εφεξής, εάν και εφόσον κατορθώσουν να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση ίσως είναι η μόνη των τελευταίων ετών στη διάρκεια της οποίας το πρόγραμμα είναι -εν πολλοίς- προαποφασισμένο, υπό το φως της πρόσφατης υπερψήφισης του τρίτου μνημονίου στην τελευταία Βουλή από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Αυτό όμως που παραμένει άγνωστο είναι κατά πόσον υπάρχει και πραγματική βούληση υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων, ή εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα διολισθήσουν προς την… πεπατημένη τους, που αφορά στην ουσιαστική αθέτηση των δεσμεύσεών τους.

Μνημόνια συνήψε και κατά το παρελθόν η Ελλάδα και μνημόνια αθέτησε.

Μας ζητούσαν οι εταίροι και δανειστές δημοσιονομική προσαρμογή και εμείς καταλαβαίναμε υπερφορολόγηση, σφυρίζοντας αδιάφορα για την ανάγκη περιορισμού της κρατικής σπατάλης.

Μας ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε και να δημιουργήσουμε πλούτο για ακόμη μια φορά και εμείς είτε σφυρίζαμε αδιάφορα, είτε τους πλασάραμε μεταρρυθμίσεις-μαϊμού.

Η τρίτη φορά ,όμως, όπως λέει και ο λαός μας, ίσως αποδειχθεί φαρμακερή.

Μας το είπε εξάλλου πρόσφατα και ο φίλτατος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η στάση της Ευρώπης και της ευρωζώνης θα είναι αυτή τη φορά διαφορετική»… εάν δεν υπάρξει υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και εάν η Ελλάδα αθετήσει για ακόμη μία φορά τις υποχρεώσεις της.

Αν μη τι άλλο, οφείλει ο πολιτικός κόσμος της χώρας να ανοίξει τα μάτια του στην εξακολουθητικά τραγική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Οφείλει να ακούσει τις κραυγές αγωνίας που υψώνει ο κάθε άνεργος, αλλά και οι παραγωγικές τάξεις και οι συλλογικοί τους φορείς, όπως και ο κάθε επαγγελματίας, βιοτέχνης, μισθωτός ή συνταξιούχος.

Έτσι, λοιπόν, στις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές και οι οποίες παραδοσιακά αναλώνονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και λοιπές εκδηλώσεις, τα πολιτικά κόμματα της χώρας οφείλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ξεδιπλώσουν ενώπιον του εκλογικού σώματος τις προθέσεις τους.

Με άλλα λόγια, να δεσμευτούν επί συγκεκριμένων πολιτικών και να μας πουν τι θα κάνουν με τα ζητήματα που ταλανίζουν αυτόν τον τόπο.

Κυριότερα, όμως, να μας πουν εάν προτίθενται ή όχι να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για ακόμη μία φορά η χώρα έναντι των εταίρων και δανειστών της, διότι από εκεί κρίνεται εντέλει και η συνολική της πορεία…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου