Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Το πρώτο debate για τη Νέα Δημοκρατία

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά και οι 4 μαζί, απαντούν* σε ερωτήματα του liberal.gr

Διαβάστε τί λένε για τον κρατισμό, για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ποια είναι η θέση σας για το κράτος; Μικρότερο ή μεγαλύτερο απ’ ότι είναι σήμερα; Και τι θα κάνετε εσείς για να γίνει αποτελεσματικότερο;

Άδ. Γεωργιάδης

Όσο μικρότερο το κράτος τόσο καλύτερα. Εγώ ονειρεύομαι ένα κράτος το οποίο θα έχει τον εξής ρόλο. Θα κρατήσει για τον εαυτό του το imperium, δηλαδή την αποκλειστικότητα στην νομοθετική, στην εκτελεστική και στη δικαστική εξουσία, την αποκλειστικότητα στα σώματα ασφαλείας, στην αποκλειστικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι συζητήσιμα.

Επίσης θέλω ένα κράτος το οποίο το μόνο βασικά που θα κάνει θα είναι να αξιοποιεί τους φόρους των ικανών ανθρώπων ως κοινωνική μεταβίβαση για τους αδύναμους, για αυτούς που για τους διάφορους λόγους, είτε λόγο ατυχίας, είτε για διάφορους άλλους λόγους δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στη ζωή.

Θέλω, δηλαδή, ένα κράτος το οποίο θα φροντίζει για την κοινωνική συνοχή με την κοινωνική μεταβίβαση των φόρων. Πέραν τούτων, θέλω το κράτος να μην εμπλέκεται στις ζωές των ανθρώπων. Όσο λιγότερο εμπλέκεται το κράτος στις ζωές των ανθρώπων τόσο το καλύτερο.

Ιδεολογικά είμαι το ακριβώς ανάποδο από τον ολοκληρωτισμό. Είμαι οπαδός της ελευθερίας. Το μεγάλο κράτος μειώνει τους βαθμούς ελευθερίας των ανθρώπων.

Για να γίνει αποτελεσματικότερο θα αξιοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία και της πληροφορικής αλλά και της αποδόσεως στον ιδιωτικό τομέα διαφόρων δραστηριοτήτων που το κράτος μπορεί να αποδώσει, παραδείγματος χάριν τομείς καθαριότητας, ελεγκτικές αρμοδιότητες σε διάφορα ζητήματα λογιστικής φύσεως και ούτω καθεξής.

Ευ. Μεϊμαράκης

Η θέση μας, ­και την έχω αναπτύξει πολλές φορές­ είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε αποτελεσματικότερο κράτος με λιγότερους φόρους και όχι μεγαλύτερο κράτος με περισσότερους φόρους. Θέλουμε κράτος με επιτελικό και ρυθμιστικό ρόλο, που να στέκεται δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία.

Για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος απαιτείται: Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στην Οικονομία και Οικονομία στο Κράτος. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, ώστε να συρρικνωθεί ο χρόνος που εκκρεμεί μία δικαστική διεκδίκηση και να αρθεί η αβεβαιότητα στα επενδυτικά σχέδια. Κωδικοποίηση και απλούστευση της χαοτικής πολυνομίας. Αξιολόγηση παντού στο Δημόσιο. Σταθεροί κανόνες για κομβικά ζητήματα. Κανόνες κοινοί για όλους, γνωστοί εκ των προτέρων. Να μην αλλάζουν με την εναλλαγή των υπουργών ή των κυβερνήσεων. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου, ώστε να διασφαλίζει τη διαφάνεια, την εφαρμογή των νόμων από όλους, την ασφάλεια κάθε πολίτη.

Κυρ. Μητσοτάκης

Θέλω ένα κράτος μικρότερο, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό με λιγότερη γραφειοκρατία µέσω της αποκέντρωσης, της αποκρατικοποίησης και της μείωσης των κανόνων και των περιορισμών. Θέλω να περιορίσω την επιρροή των συντεχνιών στο κράτος έτσι ώστε να λαμβάνεται υπ' όψιν η βούληση της σιωπηλής πλειοψηφίας. Θέλω ένα κράτος καλά οργανωμένο στην υπηρεσία του χρήστη (του πολίτη), να τον εξυπηρετεί, να τον διευκολύνει. Να είναι δίκαιο, κοινωνικό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό. Θέλω να διαπνέεται από την αρχή της επικουρικότητας.

Ό,τι μπορεί να αποφασίζει ο πολίτης µε δική του ευθύνη πρέπει να του επιτρέπεται να το αποφασίζει. Θέλω όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ισόνομης συμμετοχής στην κοινωνία. Θέλω ένα κράτος που θα διασφαλίζει µία έννομη τάξη αντικειμενική, που θα τηρεί κανόνες γενικής και απρόσωπης εφαρμογής έναντι πάντων. Έκφραση ενός τέτοιου κράτους αποτελεί το κράτος δικαίου που θέλω για την Ελλάδα. Θέλω ένα κράτος που θα εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, μέσω ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προς όλους τους πολίτες. Τέλος θέλω ένα κράτος που θα εκσυγχρονίζεται συνεχώς προκειμένου να παρέχει τις βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες.

Η εμπέδωση της αξιοκρατίας, η άσκηση συστηματικού εσωτερικού ελέγχου, η μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών οφείλουν να αποτελούν συνεχείς επιδιώξεις ενός αποτελεσματικού κράτους. Αυτά προσπάθησα να κάνω ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αυτά θα επιδιώξω με ακόμη μεγαλύτερη ένταση αν βρεθώ σε θέση ευθύνης.

Απ. Τζιτζικώστας

Ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην κοινωνία και να αφαιρεθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζονται τομές και μάλιστα βαθιές, οι οποίες όμως δεν θα κινούνται στη λογική του αιφνιδιασμού, αλλά θα αποτελούν το αποτέλεσμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αξιολόγησης των δομών σε συνάρτηση με τις κοινωνικές προτεραιότητες.

Υπάρχουν ακόμα και σήμερα οργανισμοί και υπηρεσίες που υπολειτουργούν ή λειτουργούν χωρίς αντικείμενο, οπότε δεν έχουν κανένα λόγω ύπαρξης τη στιγμή μάλιστα που άλλες βασικές υπηρεσίες του δημοσίου είναι υποστελεχωμένες και σε αυτές τις περιπτώσεις το στελεχιακό δυναμικό, ανάλογα και με τις γνώσεις και δεξιότητές του, μπορεί να μεταφερθεί.

Επόμενη σημαντική τομή, που πολλά χρόνια τη συζητάμε, όμως ήρθε η ώρα να προχωρήσει ταχύτατα είναι η καθολική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών με στόχο την μείωση της επαφής του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, και την ηλεκτρονική διεξαγωγή όλων των διαγωνισμών, ώστε να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα τη διαφάνεια.

Επιπρόσθετα, προτεραιότητά είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που αποθαρρύνονται οι επενδύσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας σε 897 επαγγέλματα που αποτελούν το 25% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί άμεσα γιατί αφαιρεί αναίτια γραφειοκρατικά βάρη, που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα και βάζουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
Ποιες είναι οι τρεις μεταρρυθμίσεις που θα προτάξετε ως Πρωθυπουργός και δεν είστε διατεθειμένος να κάνετε ούτε βήμα πίσω από αυτές;
Άδ. Γεωργιάδης

Πρώτον, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Αν δεν αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος δεν πρόκειται ποτέ να έρθει σοβαρός επενδυτής στην Ελλάδα. Κανένας δεν φέρνει τα χρήματά του στη χώρα φοβούμενος ότι θα είναι στο έλεος του κάθε συνδικαλιστού. Άρα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε.

Δεύτερον. Κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Για να μπορείς να προσδοκάς σε μείωση της ανεργίας πρέπει να κάνεις αυτό που έχουν κάνει όλα τα άλλα κράτη που έχουν χαμηλή ανεργία. Δηλαδή εύκολη πρόσληψη και εύκολη απόλυση.

Μόνο έτσι ο άνεργος θα βρει δουλειά γιατί μόνο έτσι η επιχείρηση δεν θα φοβάται να προσλαμβάνει εργαζομένους. Και άρα με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις την ανεργία και θα έχεις ανάπτυξη.

Τρίτον, μείωση των φόρων. Εθνικός μου στόχος θα είναι η μείωση των φόρων. Αν δεν μειωθούν οι φόροι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να ξεφύγει από τη μιζέρια στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Ευ. Μεϊμαράκης 

Πρώτον: Άμεση κίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με βάση τις προτάσεις που ήδη καταθέσαμε. Από την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν στη διαφάνεια και την ευθύνη υπουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του έως και το άρθρο 16 έτσι ώστε να δημιουργηθούν και στη χώρα μας μη Κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Αλλά και τη θέσπιση ρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα.

Δεύτερον: Φορολογική Μεταρρύθμιση. Με σημαντική σταδιακή μείωση των φόρων, εξάλειψη των έκτακτων εισφορών και επιβαρύνσεων που θεσπίστηκαν στα χρόνια της κρίσης, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εξορθολογισμό των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων και θέσπιση γενναίων κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος έτσι ώστε να τιθασευτεί η φοροδιαφυγή.

Τρίτον: Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Καινοτομία, που θα βάζει σε ενιαίο πλαίσιο δράσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού, σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, εξορθολογισμό των επενδυτικών κινήτρων (φορολογικών και μη).

Και οι τρεις αυτές μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους Θεσμούς και το Κράτος, ενώ ταυτόχρονα τονώνουν τις οικονομικές προοπτικές της Πατρίδας μας.

Κυρ. Μητσοτάκης

Θα ξεκινούσα με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμιση του κράτους που ξεκίνησα ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα περιλάμβανα όμως σε αυτή και το γραφείο του Πρωθυπουργού. Πρώτη μου μέριμνα θα ήταν η ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του πρωθυπουργικού γραφείου το οποίο είναι η καρδιά της κυβέρνησης. Παρότι το σύστημά μας είναι πρωθυπουργο-κεντρικό, το Μαξίμου δεν διαθέτει την απαραίτητη θεσμική συγκρότηση και στελέχωση. Έχω ως πρότυπο το πρόγραμμα RGPP που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Σαρκοζί στη Γαλλία. Ήταν ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που είχε ως γνώμονα τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Βασιζόταν στην στοχοθεσία, την μέτρηση της αποτελεσματικότητας, την αξιολόγηση και οδήγησε σε δραστική μείωση διαδικασιών σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως για παράδειγμα η αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση του RGPPήταν το γραφείο του Προέδρου.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση που θα προέτασσα θα ήταν η εισαγωγή ενός νέου φορολογικού συστήματος. Θα το χαρακτήριζαν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, η δεσμευτική για το κράτος σταθερότητα, και η δίκαιη κατανομή βαρών προς στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο συνδυασμός της φορολογικής και της διοικητικής μεταρρύθμισης θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα προγραμμάτιζα αμέσως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι πολλά τα άρθρα που χρειάζεται να αλλάξουν προκριμένου να μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει έναν σύγχρονο, λειτουργικό καταστατικό χάρτη. Όμως θα εστίαζα στην Παιδεία που έχει κυριολεκτικά στραγγαλιστεί από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Χρειάζεται να πνεύσει φιλελεύθερο πνεύμα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και να επιδιωχθεί η αριστεία. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να εξάγει μυαλά. Μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο σπουδών και έρευνας, αρκεί να προβούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Σε τίποτα από όλα αυτά που προτείνω δεν σκοπεύω να κάνω βήματα πίσω.

Απ. Τζιτζικώστας

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε μεγάλη κλίμακα με δυναμικό τρόπο ώστε να στοχεύει κεντρικά, στην ανάπτυξη της οικονομίας όχι απλά στην είσπραξη του λεγόμενου εύλογου αντιτίμου. Χρειαζόμαστε τόλμη , άλλες μεθόδους προσέλκυσης επενδυτών και κυρίως θέσπιση πραγματικών όχι εικονικών κινήτρων

Μεταρρύθμιση στην γραφειοκρατική διαδικασία που απλώνεται σε κάθε σημείο της δημόσιας διοίκησης και όχι απλά δυσκολεύει αλλά ακυρώνει στην ουσία την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα. Είναι ένα πρόβλημα που όλοι αναγνωρίζουν αλλά κανείς δεν κόβει τον γόρδιο δεσμό.

Και φυσικά το βασικότερο εξ όλων: Παιδεία… Χωρίς σύγχρονη ανοιχτή εκπαίδευση ειδικά στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς δηλαδή την αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού της χώρας μας, του ανθρώπινου δυναμικού της, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πραγματικά παραγωγική και καινοτόμος χώρα.
Ποια είναι η μεγάλη επένδυση που θα επιδιώκατε να φέρετε στη χώρα; Πώς θα προσπαθούσατε να το επιτύχετε και με ποια επιχειρήματα θα προσπαθούσατε να πείσετε τους συνομιλητές σας στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες;
Άδ. Γεωργιάδης

Πολλές είναι οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα. Και στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των κλινικών μελετών, των ναυπηγείων και ούτω καθεξής. Και τουριστικές, φυσικά, επενδύσεις.

Δεν χρειάζεται να πεις πολλά λόγια για να φέρεις επενδύσεις. Χρειάζεται να πεις μόνο ένα: σας έχω εξασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον για να βγάλετε κέρδη.

Όταν ο επενδυτής καταλάβει ότι αν έρθει στην Ελλάδα, τώρα, θα βγάλει κέρδη θα έρθει και δεν θα χρειαστείς και με πολύ μεγάλο κόπο για να τον πείσεις. Όταν χρειάζεται να αρχίσεις να πείθεις ένα επενδυτή πάει να πει ότι κάτι δεν έχεις κάνει καλά στη δουλειά σου.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι σταθερό φορολογικό περιβάλλον, μείωση της γραφειοκρατίας και χαμηλή φορολογία. Έτσι ο επενδυτής, μόλις καταλάβει τι έχεις κάνει, θα έρθει από μόνος του.

Ευ. Μεϊμαράκης

Η μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της. Με αυτό ως γνώμονα προέχει να προωθηθούν οι ώριμες επενδύσεις, που σταμάτησαν από την ανεκδιήγητη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ­ΑΝΕΛ, όπως εκείνη του χρυσού στις Σκουριές, του Ελληνικού, των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και τόσες άλλες που ήταν έτοιμες να ολοκληρωθούν.

Έτσι ώστε και την παραγωγή πλούτου να τονώσουν και τα δημόσια έσοδα να ενισχύσουν και χιλιάδες νέες θέσεις δουλειάς να φέρουν. Επενδύσεις που σήμερα σέρνονται εξαιτίας των ιδεοληψιών, της ανεπάρκειας και της ανευθυνότητας συγκυβέρνησης. Ολοκληρώνοντας τις επενδύσεις που είναι ώριμες θα στείλουμε το κατάλληλο μήνυμα σε εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές ότι η Ελλάδα αλλάζει. Μια επένδυση που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Πατρίδας μας είναι η επένδυση στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων στη γη και τις θάλασσες της χώρας μας.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου, θα έλεγα στους επενδυτές ότι η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ, την Ευρωζώνη, ξεπερνά την κρίση, αφήνει στο χθες την αβεβαιότητα. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρό τουριστικό brand name, ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες από τη μεταποίηση μέχρι τις υπηρεσίες.

Κυρ. Μητσοτάκης

Συγχωρείστε μου τον τοπικισμό αλλά η πρώτη μεγάλη επένδυση που θα επεδίωκα να φέρω στη χώρα θα αφορούσε στη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα από τα τελευταία σημαντικά - και απαραίτητα - έργα υποδομής της χώρας μας. Είμαι βέβαιος ότι θα υπήρχε ανταπόκριση, ιδιαίτερα καθώς η προοπτική αύξησης του τουρισμού στη χώρα είναι μεγάλη. Υπάρχουν τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (πρωτογενής τομέας, τουρισμός). Στους τομείς αυτούς δεν θα είναι δύσκολο να προσελκύσουμε επενδύσεις αρκεί βέβαια να υπάρχει σταθερότητα και να προχωρήσει το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Πιστεύω έντονα στις δυνατότητες της Ελλάδας. Και θα τολμούσα να φανταστώ ακόμη και την επένδυση μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας στο χώρο της τεχνολογίας που θα διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στη χώρα μας. Το επιχείρημά μου για την προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι άλλο από τη συνεχή αναφορά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ήδη αποδίδουν σημαντικά κέρδη στους μετόχους τους παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι εχθρικό. Είχα την ευκαιρία τους τελευταίους δύο μήνες να ταξιδέψω ανά την επικράτεια.

Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα έχει καταφέρει. Τα κατάφερε στην Αλεξάνδρεια, Ημαθίας, με ένα τεχνολογικά υπερσύγχρονο φυτώριο ντομάτας που όσες ντομάτες κι αν παράγει, δεν προφταίνει να τις εξάγει. Γιατί; Διότι οι άνθρωποι πίσω από αυτή την μονάδα πίστεψαν στην δυναμική της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα. Πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στην υδατο-καλλιέργεια και να ασπαστούν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Τα κατάφερε στα Γιάννενα με μια παραδοσιακή γαλακτοκομική εταιρία που μπόρεσε στα χρόνια της κρίσης να αυξήσει τζίρο, εξαγωγές, αλλά και εργαζομένους, κατά 30%, χωρίς να εισάγει ούτε ένα λίτρο γάλα. Γιατί; Διότι οι 6,500 προμηθευτές και εργαζόμενοι της εταιρίας πίστεψαν στα οφέλη της ιδιωτικοποίησης, αγκάλιασαν τους ξένους επενδυτές που πίστεψαν σ’ αυτούς και το προϊόν τους και αποδέχτηκαν τις αναγκαίες λειτουργικές αλλαγές που πήγαν την εταιρία μπροστά. Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα στα οποία θα αναφέρομαι με την μόνιμη επωδό ότι αν τα κατάφεραν εκείνοι με το κράτος απέναντι σκεφτείτε πόσες ευκαιρίες μπορούν να υπάρξουν με το κράτος αρωγό.

Απ. Τζιτζικώστας

Δεν πιστεύω στο ένα μεγάλο project όσο κι εντυπωσιακό κι αν είναι αυτό. Αντίθετα πιστεύω και μπορώ να το αποδείξω μέσα από το έργο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ότι οι μικρότερες πλην βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις είναι αυτές που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.

Τα mega projects είναι πάντα ζητούμενο σε επίπεδο επενδυτικού κλίματος, δεν διαφωνώ σε αυτό. Όμως η πραγματική πρόκληση είναι η οργανωμένη και στρατηγικά σχεδιασμένη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους και ρεαλιστικές προοπτικές.

Όσο για τους ξένους επενδυτές, κατά τη γνώμη μου, δεν έχουν άλλο πρόβλημα να έρθουν στην Ελλάδα πέρα από το τεράστιο θέμα της πολιτικής αναξιοπιστίας που μεταφράζεται σε κρατική αναξιοπιστία στην δική μας περίπτωση.
____________________

Οι απαντήσεις των τεσσάρων υποψηφίων παρατίθενται με αλφαβητική σειρά

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου