Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Το Watergate του Τσίπρα;

«Αν επί ελληνικού εδάφους ένα κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ και η βασική εκπρόσωπος του Ταμείου είναι στοχοποιημένοι και τους υποκλέπτουν πληροφορίες, τότε εμείς δεν μπορούμε ούτε στη γυναίκα μας να μιλάμε».

Αυτό λέει κορυφαίος οικονομικός παράγοντας ο οποίος δεν είναι και τόσο… φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας εμμέσως την απορία του για το που μπορεί να έχει φτάσει το παρακράτος.

Αν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (γιατί πιθανότατα αυτές έδωσαν το ντοκουμέντο με Τόμσεν και Βελκουλέσκου) μπορούν να βάζουν «κοριούς» στο ΔΝΤ τότε κανείς δεν είναι ασφαλής σ’ αυτή τη χώρα.

Κάποτε λέγαμε ότι όταν βρισκόταν ένας κοριός υποκλοπής από πίσω βρίσκονται οι Αμερικανοί και η ΣΙΑ. Τώρα, ένα χρόνο κυβέρνηση της Αριστεράς και η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει. Εδώ και πολλούς μήνες κορυφαίοι παράγοντες της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου έχουν εκφράσει τις υποψίες τους ότι γίνονται τηλεφωνικές υποκλοπές, κι όχι μόνο.

Κάποιες πληροφορίες του Antinews αναφέρουν ότι έχουν αγοραστεί τουλάχιστον πέντε «βαλιτσάκια» υπερ-κοριοί που μπορούν να καταγράφουν συνομιλίες σε αρκετή απόσταση από εκεί που βρίσκονται. Λέγεται μάλιστα ότι αυτά «βαλιτσάκια» κυκλοφορούν αρκετά στην Αθήνα και σε καίριες θέσεις.

Σκεφτείτε λοιπόν τώρα το εξής. Είναι η Βελκουλέσκου στο Χίλτον και συνομιλεί με τον προϊστάμενό της Πόλ Τόμσεν. Μιλάνε για την Ελλάδα, αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις, λένε όσα είναι λίγο πολύ γνωστά. Τις θέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα. Ήτοι πολλά μέτρα, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουμε κάνει αλλά δεν κάνουμε και απομείωση χρέους. Τι παραπάνω είπε δηλαδή ο Τόμσεν απ’ όσα έχει πει; Στις 12 Φεβρουαρίου δεν είχε δημοσιευτεί στο blog του άρθρο – φωτιά που αναφερόταν λίγο πολύ σ’ αυτά; Ή μήπως δεν ξέρουμε ότι είναι σε πλήρη ταύτιση με τον Σόιμπλε και δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της;

Ο υπερκοριός λοιπόν, σύμφωνα με το σενάριο, πιάνει το διάλογο με την ωραία Ντέλια, τον στέλνει στην ΕΥΠ και η «υπηρεσία» τον δίνει στο Μαξίμου με τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο». Αν ισχύει αυτό από τις 19 Μαρτίου ήξερε η κυβέρνηση για τη συνομιλία.

Ας δούμε τώρα μια αλληλουχία γεγονότων.

20 Μαρτίου: Η ιδιαίτερα φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα «Έθνος», που έχει ήδη κατηγορηθεί ως η «Πράβντα» της κυβέρνησης και ειδικά του Παππά και του Δραγασάκη, βγάζει πρωτοσέλιδο την Κυριακή με τίτλο «ΔΝΤ… exit».

23 Μαρτίου ο Τσίπρας μιλά στην Πολιτική Γραμματεία και αφήνει αιχμές κατά του ΔΝΤ λέγοντας ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής πλευράς. Μάλιστα υπαινίσσεται αδιάλλακτη στάση του Ταμείου το οποίο λέει ότι θέλει μέτρα που δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού.

23 Μαρτίου, την ίδια ημέρα ο γραμματέας του υπ. Οικονομικών Φρ. Κουτεντάκης, δεξί χέρι του Τσίπρα καλεί ορισμένους δημοσιογράφους και καταφέρεται με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά του ΔΝΤ λέγοντας ότι έχει συμπεριφορά… Σάιλοκ (ο τοκογλύφος έμπορος της Βενετίας).

Αποκαλύπτει επίσης ότι η στάση του Ταμείου που «κανείς δεν έχει καταλάβει αν θέλει να μείνει ή να φύγει» προκαλεί «μια κατάσταση καταστροφικής αβεβαιότητας στην οικονομία». Λέει ακόμη αφήνοντας έκπληκτους τους δημοσιογράφους ότι οι Θεσμοί (υπονοώντας την Βελκουλέσκου) πρότειναν ακόμη και το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στις πληρωμές συντάξεων για να πληρωθεί χρέος αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν και παρουσιασθεί ταμειακό πρόβλημα.

«Αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα -0,6% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Κουτεντάκης στους δημοσιογράφους.

25 Μαρτίου και σε συνέντευξή του στα Νέα ο Ευκλ. Τσακαλώτος λέει ότι οι «τεχνοκράτες πρέπει να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν εμφανίζουν διαφοροποιημένη στάση έναντι του ελληνικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι η διευθύντρια του Ταμείου κινείται περισσότερο στη λογική της δίκαιης ανάπτυξης.

Δύο τινά συμβαίνουν:

1. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες είχαν στα χέρια τη συνομιλία που καταγράφηκε από τον «κοριό» και προετοίμασαν το έδαφος για τη σύγκρουση με το ΔΝΤ πάνω σε θέματα που δεν προκαλούν έκπληξη. Το Ταμείο ποτέ δεν απέκρυψε τις ακραίες πολλές φορές θέσεις του.

2. Η κυβέρνηση επειδή ακριβώς γνώριζε τις ακραίες θέσεις που θα δυναμίτιζαν ξανά το κλίμα, «έπαιξε» το θέμα με τον Τόμσεν προκειμένου είτε να δικαιολογήσει ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στη διαπραγμάτευση είτε να το παίξει «ηρωική» που τα βάζει με τον κακό. Όπως έκανε πέρυσι το καλοκαίρι δηλαδή με τα γνωστά… επιτυχημένα αποτελέσματα.

Αβίαστα συμπεράσματα δε βγάζουμε αλλά αν η «διαρροή» που έγινε χθες, η «έτοιμη» αντίδραση της κυβέρνησης, ακόμη και το «έτοιμο» γράμμα που έστειλε στη Λαγκάρντ είναι μέρος ενός σχεδίου τότε συμβαίνουν πολλά στη χώρα αυτή. Κι όσο κι αν δεν έχουμε ικανούς αυτούς τους τύπους να διοικήσουν περίπτερο, ωστόσο, η χρήση μυστικών υπηρεσιών, υποκλοπής συνομιλιών και χρήσης για εντυπωσιασμό ή για τη δημιουργία κλίματος σύγκρουσης θα μπορούσε να είναι ένα αληθοφανές σενάριο.

Άλλωστε δεν έχουν και τίποτε να χάσουν, θα κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία. Θα δοκιμάσουν να γίνουν ξανά οι «λεβέντες» που γνωρίσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, θα οδηγήσουν ξανά τη χώρα στο… και πέντε και μετά θα πέσουν στα τέσσερα. Και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα.

Αν ισχύουν όλα αυτά το ερώτημα που γεννάται είναι τι άλλο έχουν στα χέρια τους. Πόσες άλλες καταγραφές έχουν κάνει; Έχει γεμίσει όλη η Ελλάδα «βαλιτσάκια» και κοριούς; Τι άλλο θα χρησιμοποιήσουν για να κρατηθούν στην κυβέρνηση; Οι «αντίπαλοι», οι «εχθροί» του ΣΥΡΙΖΑ πόσο ασφαλείς είναι μέσα στα σπίτια και στα γραφεία τους; Στο τι λένε και τι σχεδιάζουν; Είναι η χώρα ένας απέραντος κοριός που χρησιμεύει στον Αλέξη και την παρέα του κατά το δοκούν;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου