Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Κερδάμε σύντροφοι, τους πήραμε φαλάγγι!

Μην τους ακούτε σύντροφοι αυτούς τους παλιοδεξιούς. Ζηλεύουν που δεν έκλεισαν αυτοί τη συμφωνία. Στο Eurogroup τους πήραμε μέχρι και τα σώβρακα. Ακούει ο Σόιμπλε το όνομα Ευκλείδης και αναπολεί τις μέρες με τον Γιάνη, τότε που μας έπαιζε στο μισό γήπεδο, έχοντας μας δεμένους πισθάγκωνα με χειροπέδες. Κερδάμε σύντροφοι!

Αν δεν είναι η επανάληψη της Ιστορίας του Χότζα με το δωμάτιο και τις αγελάδες, τότε πρόκειται σίγουρα για ένα κακόγουστο αστείο. Ως Έλληνας πολίτης θα ήθελα η κυβέρνησή μου να έχει πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα. Μία καλή συμφωνία. Αλλά αυτό που διαπιστώνω είναι ότι από κάθε πλευρά πρόκειται για μία κακή συμφωνία. Το κακό είναι ότι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε και πάλι εδώ για να συζητάμε και πάλι για νέα μέτρα. Σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος θα παρακαλάμε να εφαρμοστεί το σχέδιο Σόιμπλε για να σωθούμε!

Στο χρέος δεν πήραμε το παραμικρό. Από το 2018 και βλέπουμε. Αν έχουν διάθεση! Επίσης, δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για επενδύσεις. Στο πρώτο μνημόνιο οι Ευρωπαίοι είχαν αποδεχτεί τη λογική ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και επενδύσεις. Τώρα όλα αυτά έχουν πάει περίπατο! Ούτε μία αναφορά!

Το μόνο που τους ενδιαφέρει, όπως φάνηκε από την ίδια τη συμφωνία, είναι το πώς θα εξασφαλίσουν τα δικά τους χρήματα και μάλιστα κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Μας αντιμετωπίζουν σαν να έχουμε ήδη συντριβεί, σαν να μας έχουν ήδη παρατήσει στη μοίρα μας. Κι εμείς πανηγυρίζουμε!

Ακούμε διάφορους παράγοντες της αγοράς να μας λένε ότι θα έρθει η ανάπτυξη. Μακάρι! Κι εμείς μαζί σας! Πώς θα γίνει αυτό; Δώστε μας ένα πειστικό σενάριο και θα είμαστε μαζί σας.

Πανηγυρίζουμε, γιατί με τα χρήματα που θα πάρουμε θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΚΤ και με τα ρέστα που θα περισσέψουν θα δώσει το Δημόσιο ένα μέρος από τα χρήματα που οφείλει στους ιδιώτες. Κι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη; Αστεία πράγματα…

Το χειρότερο δεν είναι ότι έχουμε κάνει μία κακή συμφωνία. Αλλά ότι δεν ξέρουμε πλέον αν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η ζημιά που έχει προκληθεί είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να την αποκαταστήσει. Το ζητούμενο σε αυτήν τη φάση δεν είναι να έρθει η… ανάπτυξη, αλλά να σταματήσει η ζημιά. Το να υπόσχεται κανείς ανάπτυξη με αυτά τα δεδομένα είναι σαν να λέει ότι θα μετατρέψει τη Σαχάρα σε εύφορες πεδιάδες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου