Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ένα ρόδινο μέλλον!

Είθισται οι πολιτικοί όπου γης να τάζουν καλύτερες ημέρες για να υφαρπάξουν τη ψήφο του πόπολου, αλλά η εν Ελλάδι νυν ηγεσία, πρωτοπορεί.

Σε μια νέα του συνέντευξη στη Real News ο πρωθυπουργός - του τρίτου μνημονίου και του «κόφτη», που δεν είναι παρά, ένα κεκαλυμμένο, εν αναμονή μνημόνιο - ζωγραφίζει με έντονες πινελιές, ένα ρόδινο μέλλον, όπου… απέδρα κάθε πόνος, και στεναγμός!

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός (κόφτης ) σίγουρα δεν θα ενεργοποιηθεί για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά ούτε και για το 2019. Επίσης, αν δεν το ξέρατε, μέχρι το Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά 7 μονάδες (δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, ούτε μία στο εκατομμύριο, που θα έλεγε άλλοτε…). Άλλωστε, κατά τον ίδιο, «ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι» δεν προβλέπουν καμιά πιθανότητα ενεργοποίησης του κόφτη. Πολύ περισσότερο που «θα έχουμε βγει πολύ νωρίτερα στις αγορές»!

Του επισημαίνεται ότι χρέος θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο εθνικής συνεννόησης, και ο κ. Τσίπρας, με παραπονεμένο ύφος εξανίσταται για το πως αντιδρά η αντιπολίτευση. Της καταλογίζει ότι είναι «ανεύθυνη» και την κατηγορεί ότι παρακαλούσε τους πιστωτές να κρατήσουν σκληρή στάση (περίπου δηλαδή η αντιπολίτευση διέπραττε εθνική προδοσία)!

Το… δίκιο του πρωθυπουργού

Ε, ένα δίκιο… το έχει! Ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ίδιος ήταν τόσο συναινετικός, νηφάλιος, συνεργάσιμος και μελιστάλαχτος, (το δε θα τολμάτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας, το έλεγε άλλος) που δικαιούται τώρα να εγκαλεί την αντιπολίτευση γιατί δεν προσδένεται στο δικό του τρόπο δράσης, να συνεισφέρει την συνδρομή της σε μια πολιτική που διακρίνεται για το ανερμάτιστο και το καταστροφικά αργοπορημένο, όπως ας πούμε, η αξιολόγηση. Τους καλεί μάλιστα να συνέλθουν, εδικά το ΠΑΣΟΚ (γιατί δεν του κάνει τη χάρη να γίνει υποστύλωμά του), που είναι προσκολλημένο στο άρμα του παλιού πολιτικού συστήματος, αποτελώντας στήριγμα της ΝΔ. Για την ίδια τη ΝΔ, διαγνώσκει ότι έχει μετατραπεί σε ένα ακραίο κόμμα διαμαρτυρίας.

Και εδώ ένα δίκιο το έχει! Το κόμμα του ουδέποτε υπήρξε κόμμα διαμαρτυρίας. Ήταν πάντοτε στοχοπροσηλωμένο ( που θα έλεγαν και οι σύντροφοι της εφηβείας του), στην εθνική συνεννόηση, στην σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, στην ορθολογική ανάλυση των αιτιών της χρεοκοπίας, στην ακριβή αποτύπωση και κατανόηση τόσο των διεθνών συσχετισμών δύναμης, όσο και των καταστατικών διαδικασιών που ορίζουν τις σχέσεις των μελών της Ε.Ε.

Είναι ανεξάντλητη η συνέντευξη του πρωθυπουργού, υπόσχεται ότι μετά τις 24 Μαΐου θα αλλάξει το κλίμα ριζικά και γρήγορα, και θα επανεκκινήσει η Οικονομία, έστω και αν δεν προσδιορίζει πότε θα αρθούν τα capital controls. Υπόσχεται τέλος, ότι ποτέ δεν θα μιλήσει για success story. Μόνο που όλη η συνέντευξη είναι ένα success story, όχι γενόμενο αλλά μελλοντικώς προσδοκώμενο!

Σκόπιμη αυταπάτη

Ίσως θεωρηθεί ανοίκειο το ύφος του γράφοντος, όταν πρόκειται για κριτική σε συνέντευξη πρωθυπουργού. Όμως υπάρχει ένα δεδομένο: Κάποτε οι συνεντεύξεις των πρωθυπουργών, γίνονταν με φειδώ και έβγαζαν ειδήσεις.

Πλέον το μόνο που έχουμε είναι μια επικοινωνιακή καταιγίδα, η οποία περιγράφει μια πραγματικότητα που δεν υφίσταται, έναν πρωθυπουργό που δεν εξηγεί την έστω μικρή συμβολή της κυβέρνησής του στις δυσχέρειες της χώρας, καθώς και τις προσωπικές του αστοχίες επ’ αυτού. Η συνέντευξη δεν εξηγεί – και πολύ περισσότερο δεν απολογείται - για το νέο φορολογικό τσουνάμι που έρχεται και θα υποπέσει επί των κεφαλών αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να γλυτώσουν το, τελικώς υποδεέστερο, ποσό ΕΝΦΙΑ που τους αναλογούσε.

Απλώς ο πρωθυπουργός βρίσκει δικαιολογία για το κάθε τι χωρίς να έχει μεταμεληθεί για οτιδήποτε ατυχές στον ενάμισι χρόνιο που είναι στην εξουσία. Η μοναδική παραχώρηση που έκανε μέσα σε ενάμισι χρόνο, ήταν να παραδεχθεί τις προάλλες ότι είχε αυταπάτες, χωρίς καν να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτές, στο μέτρο που είχαν –και είχαν – επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών.

Γιατί να μην υποθέσει κάποιος ότι και το ρόδινο μέλλον που μας υπόσχεται, είναι μια αυταπάτη; Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι μια σκόπιμη πολιτική (αυτ)απάτη, αν υποθέσουμε ότι δεν ήταν οι προηγούμενες…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου