Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Δημοσιογράφοι: Οι "αθώοι" συνένοχοι...

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον τον βαρύ και σημαντικό ρόλο που οι δημοσιογράφοι έπαιξαν καθ’ όλη την περίοδο του “αντιμνημονιακού αγώνα”, βοηθώντας έτσι άμεσα ή έμμεσα την εκρηκτική άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τα νούμερα της τηλεθέασης ακόμη αποτελούσαν το βασικό θήραμα ενός εκάστου εξ αυτών που κρατούσαν μικρόφωνο και είχαν μια κάμερα απέναντί τους. Και ως γνωστόν, ο “πόνος και η θλίψη”, το δράμα με λίγα λόγια, πουλάει πάντα περισσότερο από την προσγειωμένη αλήθεια.

Θα μπορούσα κάλλιστα να μπω σε δεδομένα της περιόδου προ ΣΥΡΙΖΑ και να εκθέσω πρόσωπα και καταστάσεις που όσο τα μελετάς τόσο περισσότερo για συνενοχή μπορείς να μιλήσεις παρά για.. συμπτώσεις. Ίσως όχι ηθελημένη αλλά πάντως συνενοχή. Δεν θα το κάνω απόψε, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι το δημοσιογραφικό σύστημα στην πλειοψηφία του (με ελάχιστες εξαιρέσεις) έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα της κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα. ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΟΜΩΣ ME ΤΟ “ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ”.

Αν υποθέσουμε ότι όλοι πήραν πλέον το μάθημά τους και κατάλαβαν τα ΤΕΡΑΤΩΔΗ λάθη τους με το “αντιμνημονιακό παραλήρημα”, το μόνο που αναμένουμε πλέον είναι να προσπαθήσουν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν στον κόσμο, αλλάζοντας στάση. ΝΑΙ, ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑΣΗ. Τόσο απλά και καθαρά. Φτάνει με τον πολιτικό καθωσπρεπισμό του κώλου που δεν βρίσκεται μόνο στον χώρο των πολιτικών, βρίσκεται και στο συνάφι των δημοσιογράφων. Τέλος. Είναι έτσι και το έχει αποδείξει πομπωδώς και περίτρανα η πρόσφατη ιστορία.

Κυρίες και κύριοι της δημοσιογραφίας ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ. Έχετε ευθύνη διότι κρατάτε μικρόφωνο, μάζες λαού σας ακούνε σχεδόν σαν μέντορες, οπότε μην μου το παίζεται εμένα αθώες περιστερές του τύπου “εγώ τη δουλειά μου έκανα”. Αυτά να τα κόψετε γιατί σας πήραμε χαμπάρι. Και για να τεκμηριώσω αυτό που λέω, σκεφτείτε μόνο με πόσους τρόπους μπορεί κανείς να πει την λέξη “ευχαριστώ”. Με θετικό, με χλιαρό, με αδιάφορο, με αρνητικό, μέχρι και καβγά ξεκινάς με τον ΤΡΟΠΟ που θα πεις το ευχαριστώ, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεις μια είδηση.

Όχι κύριοι. Έχετε τεράστιες ευθύνες. Έχετε εξουσία, αυτήν της δημοσιότητας και της αναγνωρισιμότητας. Η κάμερα και το μικρόφωνο αποτελούν όπλα. Και μέχρι στιγμής αισθάνομαι ότι τα έχουμε παραδώσει σε χιμπατζήδες που δεν έχουν ιδέα τι κακό μπορούν να προκαλέσουν πατώντας τη σκανδάλη. Βέβαια, θα πει κανείς, “και τι πρέπει να κάνουν”; Η απάντηση είναι επίσης απλή: Θα κρατάτε κύριοι δημοσιογράφοι τους ίδιους τόνους και δηκτική συμπεριφορά ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ. Δεν καταλάβατε τι εννοώ; Σας κατηγορώ ότι τους είχατε “μη βρέξει και μη στάξει”. Αυτό σας λέω και χωνέψτε το καλά κι άμα γουστάρετε.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που πρέπει να λάβει ανάλογα μέτρα κατά των όσων ζήσαμε από τον δημοσιογραφικό κόσμο που βοήθησε τα μέγιστα για να φτάσουμε στη λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτοί είναι οι πολιτικοί. Οι άνθρωποι που εμφανίζονται σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, σε πάνελ. Βουλευτές, στελέχη και άλλοι των υπολοίπων κομμάτων, δεν έχουν πλέον τα περιθώρια και την ανοχή του κόσμου να μην ΨΕΓΟΥΝ τον δημοσιογράφο με ισχυρή και άμεση αντίδραση όταν αντιληφθούν αυτήν την… περίεργη μεροληψία…αυτό το χάδι. Όχι κύριοι συνολικά της αντιπολίτευσης, έχετε πλέον έναν πρόσθετο ρόλο, να τσακίσετε αυτές τις συμπεριφορές που είμαι σίγουρος ότι τις καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα από κοντά, όταν μπορώ εγώ να τις καταλάβω και να τις μυριστώ από την τηλεόραση.

Έχετε πλέον χρέος ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ στον δημοσιογράφο που παρουσιάζει μεροληπτική συμπεριφορά και αφήστε τον να λέει το αντίθετο. Ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει. Οφείλετε να τα κάνετε μπάχαλο όταν η ροή μιας συζήτησης “γέρνει”. Όχι ψέγοντας τον αντίπαλο. Όχι. Αυτό απεδείχθη άκαρπο. Θα πρέπει να επιτίθεστε στον δημοσιογράφο που σας φιλοξενεί και μη γελιέστε, σαν καλός νοικοκύρης ή νοικοκυρά της εκπομπής θα πρέπει να αλλάξει το ζύγι και να το φέρει στα ίσα. Ο απέναντι θα λέει πάντα τα δικά του. Ο “διαιτητής” μιας πολιτικής αναμέτρησης απόψεων, ιδεών και δεδομένων όμως, ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι ακριβοδίκαιος όσο δεν πάει.

Ειδάλλως μιλάμε καθαρά για ένα στημένο παιχνίδι. Μην παίζετε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου