Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Μια κρύα νύχτα του Δεκέμβρη... στη Ραφήνα


Είναι μια κρύα νύχτα του Δεκέμβρη, λίγες ημέρες πριν δύσει το 2016 και στο δρόμο που οδηγεί στη Ραφήνα υπάρχει μεγάλη κίνηση. Μαύρα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού κατευθύνονται προς το παραλιακό και με εκπληκτική θέα στη θάλασσα, σπίτι του... ανιψιού του Εθνάρχη. Ο καλός οικοδεσπότης και η οικοδέσποινα υποδέχονται με θέρμη τους υψηλούς προσκεκλημένους. Το σπίτι ευωδιάζει από πολλών ειδών φαγητά αλλά και με κρασί που μόνον ο Κώστας Καραμανλής ξέρει να διαλέγει.

Η παρέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καραμανλική» ή «οψίμως καραμανλική» καθώς σ' αυτήν βρίσκονται και κάποιοι που ικέτευαν για μια φωτογραφία δίπλα στον Σαμαρά ή και τον Κυριάκο. Στο ωραίο εορταστικό τραπέζι, εκτός του πρώην πρωθυπουργού και της Νατάσας, βρίσκονται ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων/νος Μίχαλος, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είχε ακουστεί πως θα αναλάβει μέχρι και χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ αποδέχθηκε θέση στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κάπου έχει εξαφανιστεί. Βέρος... Νεοδημοκράτης ο Μίχαλος αν και τελευταία λοξοκοιτάζει προς άλλες κατευθύνσεις.

Στην παρέα που έχει φτάσει στο σπίτι του Καραμανλή είναι επίσης ο Γιάννης Παπαθανασίου, τσάρος της οικονομίας τότε που έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,5% αλλά είχε ξεπεράσει το 13%. Επίσης, είναι ο δημοσιογράφος και ακραιφνής καραμανλικός Μανώλης Κοττάκης, από εκείνους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν βασικοί συνομιλητές του πρώην όλα αυτά τα χρόνια της εκούσιας μοναξιάς στη Ραφήνα.

Ήταν ακόμη ο Σπ. Ριζόπουλος, πολιτικός αναλυτής αλλά κυρίως δημοσιοσχετίστας και επικοινωνιολόγος. Ο παράταιρος, αλλά για όσους γνωρίζουν από παρασκήνιο, ήταν ο Γιάννης Μουρμούρας. Ναι, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, ο οποίος μπήκε στη θέση αυτή χάρη στη μεγαλοθυμία του Αντώνη Σαμαρά. Αφού τον είχε επί χρόνια οικονομικό του σύμβουλο τον «βόλεψε» μια χαρά στην αργομισθία της οδού Αμερικής και βρήκε το μήνα που θρέφει τους 11.

Ο άλλοτε Σαμαρικός και όψιμος καραμανλικός Γιάννης Μουρμούρας είναι τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού και φημολογείται ότι του λέει όσα γίνονται στην κεντρική τράπεζα αλλά και οικονομικά κουτσομπολιά, ξεχνώντας βεβαίως ότι έχουν αρχίσει να δυναμώνουν οι... μουρμούρες εναντίον του για το ρόλο που αποφάσισε να παίξει.

Η νύχτα, το κέφι, το άφθονο κρασί θύμισαν παλαιές εποχές. Τότε που ως πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής καλούσε τους φίλους, έβαζε παϊδάκια στη σχάρα και φώναζε και μια κομπανία που έπαιζε παλιά λαϊκά τραγούδια και η παρέα έπνιγε τον πόνο της εξουσίας πίνοντας και τραγουδώντας «φτωχολογιά για σένα κάθε μου τραγούδι».

Οι φήμες λένε ότι εκείνη τη νύχτα ήταν τόσο το κρασί που ένας εκ των συνδαιτυμόνων παραπάτησε, έπεσε και χτύπησε με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί επί μέρες με... τσιρότο.

Συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις, ο καθένας «έφαγε» όσους δεν χωνεύει, έβαλαν στα... κάρβουνα πολιτικούς αντιπάλους, μίλησαν για τις πολιτικές εξελίξεις κι αν ο Τσίπρας πάει καλά, συζήτησαν και για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, όχι πάντα με καλή διάθεση για τον αρχηγό του κόμματος.

Εν πάση περιπτώσει, απρόσεκτοι όπως ήταν, ίσως και λόγω του κρασιού, όλα έφτασαν χαρτί και καλαμάρι μέχρι και την... αμερικανική πρεσβεία.

Όχι ότι είναι κακές οι κοινωνικές συναναστροφές, άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός είναι λάτρης της καλής παρέας, του καλού φαγητού και της οινοποσίας. Ούτε είναι κακό να σχηματίζονται φιλίες ακόμη και από ανθρώπους που είναι ετερόκλητοι και... ετερόφωτοι, όπως π.χ. ο υποδιοικητής της ΤτΕ ο οποίος έχει πολύ χρόνο για γιορτές αφού η συμβολή του στην πολύ δουλειά που γίνεται στην κεντρική τράπεζα είναι μηδαμινή.

Όμως, πώς να το κάνουμε. Έχουν και οι τοίχοι αυτιά, μαθαίνονται τα μυστικά δείπνα, οι καραμανλικές συνάξεις, οι «κακές κουβέντες» για όλους και για όλα. Ειδικά όταν το κρασί είναι πολύ λύνεται και η γλώσσα.

Ας προσέχουν την επόμενη φορά γιατί μπορεί να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

1 comments: