Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Έγιναν και… ρεζίλι των σκυλιών

Η πολιτική επιβολής φοροεισπρακτικών μέτρων βρίσκεται πλέον στο DNA του κάποτε αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται πως όχι μόνο έδινε μάχες αντίστασης στα χαράτσια, αλλά και υποστήριζε με ιδιαίτερη θέρμη το κίνημα «Δεν πληρώνω».

Από εκεί, λοιπόν, που τα στελέχη καλούσαν σε ανυπακοή τους πολίτες και τους προέτρεπαν να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους, τα δάνεια και τα διόδια για να καταρρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα θέλουν να βάλουν φόρο σε ό,τι έμψυχο ή άψυχο υπάρχει στη χώρα.

Πρωτα ανέβασαν τους συντελεστές ΦΠΑ προκαλώντας κύμα ανατιμήσεων σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, στη συνέχεια αύξησαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και εφηύραν ειδικό τέλος σε σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ, ξενοδοχεία. Τώρα έβαλαν στο στόχαστρο όσους πολίτες είναι φιλόζωοι και διαθέτουν κάποιο κατοικίδιο.

Όλα, βέβαια, υποτίθεται πως γίνονται εις το όνομα της ευνομίας, ευταξίας και της… οικολογίας. Στην πραγματικότητα, όμως, κάποιοι στην κυβέρνηση είδαν μία ακόμη ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Μπορεί το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση να αποσύρθηκε μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, ύστερα από την κατακραυγή κτηνιάτρων, φιλοζωικών οργανώσεων και απλών πολιτών, αλλά αυτό δεν εξαφανίζει τις ευθύνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η λογική επιτάσσει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν από τη δημόσια διαβούλευση οποιουδήποτε νομοσχεδίου. Οπως, όμως, καταγγέλλουν οι κτηνιατρικοί σύλλογοι που δήλωναν έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τα όσα ετοιμάζονταν να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόζονται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Χαράτσι ετήσιο, ύψους 100 ευρώ, για μη στείρωση, χαράτσι 6 ευρώ για τη σήμανση του ζώου με τσιπάκι, χαράτσι με τη μορφή ειδικού τέλους, ύψους 0,05 ευρώ, σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται από τα pet shops. Ενώ ξαφνικά οι κτηνίατροι θα έπρεπε να «μεταλλαχθούν» σε ελεγκτές της νομιμότητας και να καταδίδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες όποιον ιδιοκτήτη κατοικίδιου δεν συμμορφωνόταν προς τις υποδείξεις, αλλιώς θα κινδύνευαν με βαρύ πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ.

Ίσως το επόμενο βήμα θα ήταν να δηλώνονται τα κατοικίδια στη φορολογική δήλωση και να προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης των αφεντικών τους! Είναι πλέον δεδομένο πως η κυβέρνηση αυτή μπορεί να εκπλήξει και να εξοργίσει τους πολίτες ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα καθημερινότητας.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, όπως και για το ότι πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κίνητρα και όχι με αντικίνητρα και χαράτσια. Πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους δήμους και όχι με το να γίνουν οι κτηνίατροι… αστυνομικοί. Να το πούμε πιο απλά; Πρέπει να επικρατήσει λογική και όχι η μπαχαλοποιημένη φιλοσοφία που διακρίνει την κυβέρνηση με οτιδήποτε πιάνει στα χέρια της και καταλήγει να γίνεται… ρεζίλι των σκυλιών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου