Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ο πανωλεθριαμβευτής

Μόνο νίκες. Μόνο επιτυχίες. Μόνο θρίαμβοι. Ούτε μία ήττα. Ούτε καν μία ισοπαλία. Αυτό είναι το παλμαρέ της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. εδώ και 41 μήνες.

Τέτοιο σερί το ζηλεύουν ακόμη και οι σταρ του Μουντιάλ. Ας ξανακούσουμε όσα έχουν πει ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του. Ας ξαναδιαβάσουμε τις επίσημες και ανεπίσημες ανακοινώσεις του Μαξίμου. Θριαμβολογούν εδώ και 1.230 ημέρες.

Οι μεγάλες νίκες ξεκίνησαν από το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015. «Το Μνημόνιο είναι νεκρό», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στα Προπύλαια. «Σκότωσα την τρόικα», έλεγε ο Βαρουφάκης στον Ντάισελμπλουμ. «Θα πληρώσουμε με… αέρα», έλεγε ο Αλέκος Φλαμπουράρης για το χρέος. «Μονομερής διαγραφή του επονείδιστου χρέους», βροντοφώναζε η Ζωή. Και είχε και συνέχεια: Η τρόικα τότε… αντικαταστάθηκε από τους θεσμούς και η διαπραγμάτευση σημείωνε επιτυχίες.

Το κλείσιμο των τραπεζών νίκη ήταν κι αυτό απέναντι στους εκβιαστές Ντράγκι και Γιούνκερ. Το αποτέλεσμα του ψευδοδημοψηφίσματος σήμανε το τέλος της λιτότητας. Και από εκεί που θριαμβολογούσαν για το σκίσιμο των Μνημονίων, πανηγύριζαν για την υπογραφή του τρίτου. Αλλά ήρθαν κι άλλες νίκες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα, πως τα capital controls θα αρθούν έως το τέλος του 2015 και πως θα απομειώσει το δημόσιο χρέος.

Και στην πρώτη και στη δεύτερη αξιολόγηση θριάμβευσε η κυβέρνηση. Με χειροκροτήματα ψήφισαν την αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων και εισφορών, τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, τη δημιουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Ήρθαν κι άλλες νίκες. Πέτυχαν ματωμένα υπερπλεονάσματα και πανηγύριζαν γιατί έδωσαν ψίχουλα μέσω μερίσματος. Ολα ήταν δίκαια και έγιναν πράξη. Εκαναν τεράστια φιέστα και για το Σκοπιανό, με μια συμφωνία η οποία σε λίγα χρόνια θα «απαγορεύει» τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την ελληνική πλευρά. Ετοιμάζονται να λύσουν και το Αλβανικό, άγνωστο αν θα αναγνωρίσουν το ζήτημα των «τσάμηδων». Πιθανότατα θα ήθελαν να «λύσουν» και το Κυπριακό, αλλά εκεί αντιστάθηκε η κυβέρνηση της Λευκωσίας.

Τώρα θριαμβολογούν για το χρέος και την έξοδο από τα Μνημόνια. Γλείφουν εκεί που έφτυναν. Με τις απανωτές «επιτυχίες» τους κατόρθωσαν να υπογράψουν μνημονιακή λιτότητα έως το 2060!

Όλα αυτά πέτυχε ο πανωλεθριαμβευτής Αλέξης Τσίπρας. Κάθε φορά που η κυβέρνηση στήνει μια φιέστα, ύστερα από λίγο γίνεται κατανοητό πως οι πολίτες θα πληρώσουν ακόμα πιο βαρύ λογαριασμό. Με ή χωρίς γραβάτα ο πρωθυπουργός απώλεσε εκείνο για το οποίο υποτίθεται πως έδινε αγώνα: την αξιοπρέπεια. Ποτέ άλλοτε κάποιος πολιτικός δεν έχει πει τόσα χονδροειδή ψέματα. Ποτέ άλλοτε κανείς δεν έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα δεσμευόταν και, μάλιστα, με τέτοια… επιτυχία. Και θα συνεχίσει να πουλάει… σανό έως την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες, τότε που θα πάρει και την απάντηση των πολιτών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου