Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Το ΠαΣοΚ της ..."πράσινης ανάπτυξης"


Απορριμματοφόρο η Ελλάς... Flash back...

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τα σκουπίδια δεν αποτελούν "πονοκέφαλο" μόνο για την Αττική.
Είναι γνωστή η υπόθεση του Κουρουπητού, κοντά στα Χανιά, που διέσυρε τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και έφερε τσουχτερά πρόστιμα.
Στο παρά πέντε ανεστάλη η καταδίκη για το Επιτάλιο Ηλείας, αφού κάτω από την πίεση των χρηματικών ποινών οι δήμοι της περιοχής συμφώνησαν και ήδη έκλεισε η χωματερή.
Εκκρεμεί όμως μια προσφυγή κατά της Ελλάδας, αφού από το 2000 έπρεπε να έχει κλείσει όλες τις χωματερές.
Από αυτό το πακέτο αναμένεται να εκδικαστούν άμεσα οι υποθέσεις του Ρεθύμνου και της Πέρα Γαλήνης στο Ηράκλειο.
Σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν σε όλους του νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου (Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Ηλείας), στην Αιτωλοκαρνανία και την Ηπειρο, για τις οποίες θα γίνει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανάλογη με αυτή της Αττικής.
Είναι όμως η μία πλευρά του προβλήματος, αφού σε άλλες περιοχές τα σκουπίδια έχουν αντιμετωπιστεί με σύστημα και σύγχρονες αντιλήψεις. Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2003 το 68% των αστικών αποβλήτων, που παράγονται από το 53% του πληθυσμού της χώρας, διατίθεται στους 35 εν λειτουργία χώρους υγειονομικής ταφής.
Οι χώροι αυτοί, που δεν έχουν σχέση με τις γνωστές χωματερές, υποστηρίζονται από 15 σταθμούς μεταφόρτωσης και πρώτης διαλογής των σκουπιδιών, καθώς και από προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζονται από σχολεία, εκκλησίες και κυρίως νοικοκυριά.
Παράδειγμα για μίμηση είναι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, όπου νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισαν ομόφωνα να δημιουργήσουν ένα κοινό ΧΥΤΑ ώστε να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες σκουπιδιών που απαιτούνται για μια βιώσιμη μονάδα.
Από τις υπόλοιπες ποσότητες, το 32% πηγαίνει σε 1.453 παράνομες χωματερές που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων.
Το 1997 η χώρα μας διέθετε 6.500 ανεξέλεγκτους χώρους ταφής των σκουπιδιών, δύο χρόνια μετά έφθαναν στους 2.182, και μόνον μέσα στο 2002 μειώθηκαν κατά 33,18%.
Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή άλλοι 26 ΧΥΤΑ που θα αυξήσουν το ποσοστό των σωστά διαχειριζόμενων σκουπιδιών κατά 19% και θα καλύψουν το 20,4% του πληθυσμού. Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος θα καλύπτεται με ΧΥΤΑ το 76,1% του πληθυσμού και το 87% των αστικών αποβλήτων, αλλά θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κυρίως για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ανοικτό είναι το θέμα για τα νησιά, όπου τα σκουπίδια αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία υποβάθμισης του τοπίου και μόλυνσης των νερών κολύμβησης, ενώ οι διαθέσιμοι χώροι είναι ελάχιστοι.
Σήμερα στα νησιά του Ιονίου υπάρχουν 26 παράνομοι σκουπιδότοποι και άλλοι 103 στο Αιγαίο.
Λειτουργεί όμως με επιτυχία ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, ενώ ετοιμάζονται οι υποδομές στην Κίμωλο, την Ανάφη, το Αγαθονήσι, τη Μεγίστη, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και το Μεγανήσι Λευκάδας, που θα λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Υπό δημοπράτηση είναι τα έργα στη νότια Κέρκυρα, τη Σάμο, την Τήλο, τους Λειψούς και τη Σκιάθο.
Το μεγάλο έλλειμμα της χώρας εντοπίζεται στην ανάκτηση των απορριμμάτων, αφού ανακυκλώνεται μόλις το 8,07% και κομποστοποιείται το 0,72%.
Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, όμως εκτός από το χαρτί βρισκόμαστε κάτω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος 2939/2001 που αποτελεί εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική Οδηγία.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2003

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου