Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Επιμένει στα περί δημοψηφίσματος ο Γκρούεφσκι


Στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι επανέλαβε τη θέση του περί δημοψηφίσματος για το όνομα, υπό την προϋπόθεση ότι θα το έχει πρώτα εγκρίνει η Ελλάδα!
"...Όταν έρθει η στιγμή να βρεθεί πρόταση λύσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα για να αποφανθούν οι πολίτες αν πρέπει να γίνει αποδεκτή ή όχι...", ανέφερε και εκτίμησε ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η χώρα του εισέρχεται στην "τελική φάση" των διαπραγματεύσεων.
"...Είναι γνωστό ότι τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, τη στιγμή που θα υπάρξει μια πρόταση η οποία θα ήταν καταρχήν αποδεκτή για την Ελλάδα, ώστε εν συνεχεία να δούμε αν είναι αποδεκτή και από τους πολίτες της Μακεδονίας..." πρόσθεσε ο Ν. Γκρούεφσκι.
Η συνάντηση Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές στη Γενεύη απασχόλησε το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης των Σκοπίων.
Επισημαίνεται ότι στη συνάντηση αυτή δεν κατατέθηκε νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και υπό αυτήν την έννοια δεν υπήρξε πρόοδος, καθώς, σύμφωνα με το μεσολαβητή του ΟΗΕ, οι δύο πλευρές "παραμένουν οχυρωμένες στις θέσεις τους".
Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, υποστήριξε ότι "...η συμβιβαστική λύση για το θέμα του ονόματος θα πρέπει να σέβεται την εθνική ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών της πΓΔΜ...".
Και πρόσθεσε:
"...Δεν θα κοινοποιήσουμε λεπτομέρειες των συνομιλιών, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την ετοιμότητα να εργαστούμε σε αυτή τη διαδικασία με το διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και με τους νότιους γείτονές μας, την Ελλάδα, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση..."
ΝΙΚ. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ

1 comments: