Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης: Ντρέπομαι για την κατάντια μας.!

Διαβάζω στον Τύπο ότι σε λίγο θα εγκατασταθεί ένα ..."Διευθυντήριο" στη χώρα μας, που ουσιαστικά θα μας κυβερνά με δικτατορικό τρόπο.
Τα μέλη του θα παίρνουν μόνα τους όλες τις καίριες αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν το χαρακτήρα τελεσιγράφων, που θα πρέπει η χώρα μας να εφαρμόζει χωρίς δικαίωμα γνώμης.
Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πρόκειται να λάβουν, θα βυθίσουν τις κοινωνικές τάξεις -τη μια μετά την άλλη- σε απόγνωση, που τελικά θα γενικευθεί και θα μας οδηγήσει σε δραματικές κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις.
Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται τίποτα να διορθωθεί.
Γιατί οι αιτίες του ΚΑΚΟΥ δεν βρίσκονται στους αριθμούς αλλά στους ανθρώπους.
Που οι πάντες εν γνώσει τους οδήγησαν τη χώρα εκεί που την οδήγησαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί...
Κι εμείς που τους ψηφίζουμε, παρακολουθούμε την κατάσταση πληγωμένοι γιατί μας ξεγέλασαν ΟΛΟΙ ΟΛΟΥΣ, καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη ΟΛΟΙ ΟΛΩΝ και χάσαμε τον εαυτό μας και την πατρίδα μας.
Δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, δεν αγαπάμε τη χώρα μας και γι’ αυτό τίποτα δεν μας σώζει.
Έτσι εκεί που φτάσαμε, τουλάχιστον ας μην ευτελιζόμαστε μπροστά στους ξένους...
Είναι ντροπή ένας λαός με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων να μην έχει 10 ικανούς ανθρώπους και να χρειάζεται τη βοήθεια των ξένων...
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!
Αθήνα, 17.2.2010 - Μίκης Θεοδωράκης

15 comments:

  1. Καλά κάνει και ντρέπεται αλλά όχι για την κατάντια "μας", αλλά μόνο για τη δικιά του και του συαφιού του. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μιροεπαγγελματίες, η νεολαία δεν έχει τίποτε για να ντρέπεται, σε αντίθεση με τους δεξιούς,τους πασόκους και τους αριστερούς κηφήνες σαν και το μικυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέποντας το σχόλιο του "ανώνυμου" σκέφθηκα.... ότι ο "ταχυβραστήρας" δεν εκπνέει καθόλου. Η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών αφού και οι διαπιστώσεις διανοουμένων όπως ο Μίκης δεν πείθουν κανέναν αλλά γίνονται χλεύη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 12:04, Δεν ξέρεις τι λες. Κόψε αυτά που παίρνεις. Σε πηράζουν!

    Ο Μίκης πάντοτε επίκαιρος: Αντίθετος στο κακό πρόσωπο της δεξιάς, αγωνιστής της δημοκρατίας, γέφυρα για την συμφιλίωση, και τώρα υπερασπιστής του Ελληνισμού και πάλι. Λίγοι υπήρξαν τόσο πατριώτες όσο ο Μίκης που συνεχίζει μόνος να υπερασπίζεται τον Ελληνισμό κατά των λαθροεπιδρομέων και του Γερμανικού διευθυντηρίου. Μιλάει όταν οι άλλοι σιωπούν. Στηλοβάτης του πολιτισμού μας. Ο μόνος αναγνωρίσιμος νεοελλην σ`όλα τα πλατη και μήκη της υφηλίου που δεν ντροπιάζει την Ελλάδα αλλά την δοξάζει σε αντίθεση με τα πολιτικά μας αποβράσματα.

    ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ. Χρέος μας ως Έλληνες να τον ακούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μίκης, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχει δίκιο. Ζητείται φως στην άκρη του τούνελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ντρεπ[εσαι για σενα Μικυ που ειχες παει στη Ν.Δ.
    Υπεροχος συνθετης μα οχι ο "αμεμπτος" εΛΛΗΝΑΣ
    Αντε πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟ ΤΣΟΒΟΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    ΝΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΟΥ Ο ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ :O ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΙΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΜΗΤΣ΄ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΣ΄ ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗ ΨΥΧΑΡΗ.
    ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΕ.
    ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΔΕ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ:Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΟΥ ΒΙΟΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΕΧΕΙ
    ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

    ΣΑΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΩ ΔΕ,ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 5 ΕΤΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
    ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΟΒΟΛΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΓΩ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΩ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΖΕΙ ,Ο ΔΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΦΕΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:EAN ΘΕΛΟΥΜΕ MIA NEA ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε. ΟΣΟ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΠΡΟΚΟΠΗ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙ.ΤΟ ΔΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ.

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ !!!!!!!

    Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειμαστε τοσο απελπισμενοι σαν λαος,που συγχωρουμε τον Μικη για το αμαρτωλο αριστερο του παρελθον και συνστρατευομαστε μαζι του,στο πατριωτικο του καλεσμα για την υπερασπιση του Ελληνισμου.
    Ο Μικης τωρα στην δυση της ζωης του,με ολη του την σοφια αλλα και με την καλλιτεχνικη του διορατικοτητα καταλαβε-ισως κι απο πιο μπροστα-πως το ιδεολογημα που υπηρετουσε τοσα χρονια ειναι ο "δουρειος ιππος" που βαζει εντος των πυλων της πατριδας μας ολους εκεινους τους ασπονδους εχθρους της φυλης και της ιστοριας μας.Και με την αγωνια του ανθρωπου που ξερει και θελει να επανορθωσει τα οποια ιδεολογικα του λαθη,σ'αυτην την ηλικια και βλεποντας την γενικοτερη σιωπη,απαθεια,φοβο κι ενδοτισμο ολων αυτων που επρεπε να ειναι μπροσταριδες στον ιερο αγωνα για την υπερασπιση του Ελληνισμου και της πατριδας μας,βγαινει μπροστα,καταγγελει τους ενοχους και δειχνει την σωστη κατευθηνση για το προς τα που πρεπει να τρεξουμε:στην πρωτη γραμμη της μαχης κι οχι στις κρυψωνες των μετοπισθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο ανεγκέφαλος πρέπει να είναι κ'αποιος να λέει ότι ντρέπεται για τον Μίκη. Εάν ήτανε όμως στη γραμμή που χαραζει το ΠΑΣΟΚ για την Ιθαγένεια και το ξεπούλημα της πατριδας μας ,τότε θα ήτανε Γίγας ο Μίκης. Πάντως είμαι υπερήφανη που η Ελλάδα μας έβγαλε έναν τέτοιο ποιητή.αν και πολιτικά είμαι αντίθετη από τον κ. Θεοδωράκη οι απόψεις του πάντα έχουνε ένα ιδιαίτερο βάρος ια όλους εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ο πολυς Μικυ ειχε τονα ανδρισμο να καταδιασκη το κομμουνιστικο παρελθον ή εστω να ολμολγηση τα λαθη του τοτε η σημερινη δημοσιγραφικη του πλησμονη θα ειχε ουσια.
    Τωρα ειναι μαλλον θεατρικη..
    Τι εχει πη για τις απεργιες του ΚΚΕ Τι ειπε για τους αποκλεισμους της Ελλαδος που επεβαλλον οι "αγροτοσυνδικλαιστες"?
    Τι εχει πη για το προγραμμα του ΚΚΕ περι καταληψδεως της εξουσιας με επαναστασι¨

    Να σα πω εγω ΤΙΠΟΤΑ.


    Ιασων


    »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρακαλω διαβαστε ποιος πραγματικα ειναι Ελληνας με κεφαλαια και του οποιου οι δηλωσεις και τα βιβλια εχουν περασει στα αζητητα..

    «Αγαπητέ Μίκη,

    Προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων, είμαι υποχρεωμένος ευθύς εξαρχής να δηλώσω την ταυτότητά μου.

    Είμαι παλιός συναγωνιστής σου στους αγώνες για «λαϊκή δημοκρατία», «ειρήνη» και «σοσιαλισμό». Καταδικασμένος σε θάνατο μαζί με τον Μπελογιάννη και εν συνεχεία τρόφιμος, επί δεκαπενταετία, των εγκληματικών φυλακών της χώρας. Ο πατέρας μου, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ στην Κατοχή, καταδικάστηκε για την αντιστασιακή του δράση σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε το Μάη του '43. ... Στη φυλακή, Μίκη, είχα το χρόνο να διαβάσω αρκετά, να σκεφτώ πολλά και να καταλάβω περισσότερα. Και μετά τη φυλακή, διαπιστώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού», βλέποντας τις αλλεπάλληλες λαϊκές εξεγέρσεις στις χώρες αυτές και τις ισάριθμες επεμβάσεις των σοβιετικών τανκς στους δρόμους της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και της Πράγας, κατάλαβα τη φοβερή αλήθεια.

    Ενώ νομίζαμε ότι πολεμούσαμε για τα ανώτερα ιδανικά της «ελευθερίας», της «δημοκρατίας» και του «σοσιαλισμού», στην πραγματικότητα πολεμούσαμε και θυσιαζόμασταν για την επιβολή της στυγνής δικτατορίας των Ζαχαριάδη - Ιωαννίδη, για τη μετατροπή της πατρίδας μας σε σοβιετικό προτεκτοράτο. Δεν μπορώ λοιπόν, Μίκη, να σε συγχαρώ για τη φιέσταστη Μακρονησο. .. Πασχίζετε, για λόγους ευτελούς κομματικής σκοπιμότητας, να διαιωνίσετε ανύπαρκτες, πλέον, «διαχωριστικές γραμμές».

    ... Ομως οι αγριότητες, Μίκη, είναι νόμος του Εμφυλίου. Και σε αγριότητες δεν υστερήσαμε κι εμείς. Ας θυμηθούμε την Ελένη Γκατζογιάννη και τις άλλες μαρτυρικές μανάδες της Ηπείρου. Ας θυμηθούμε τον Χρήστο Λαδά. Κι ας μην ξεχνάμε τις βιαίως στρατολογημένες ανήλικες χωριατοπούλες που με το ζόρι βάζαμε να πολεμήσουν, με το ζόρι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν!

    Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν ..ειναι ποιος ευθύνεται για τον ίδιο τον Εμφύλιο και συνεπώς και για τις αγριότητές του. Και οι μεγάλοι ένοχοι, Μίκη, είμαστε εμείς. Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη κρίση της Ιστορίας. Και την κρίση αυτή έρχεται να επικυρώσει με τον πιο έγκυρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ο ίδιος ο «μεγάλος αρχηγός», ο Νίκος Ζαχαριάδης.

    Στο «Χρονικό» του, που άρχισε να γράφει την Πρωτομαγιά του 1966 (βλ. «ΤΟ ΒΗΜΑ» 17-8-2003), χαρακτηρίζει «κάλπικη» την άποψη ότι το ελληνικό αριστερό κίνημα παρασύρθηκε στον ένοπλο αγώνα από τους Αγγλους. Και απερίφραστα δηλώνει: «Στην πραγματικότητα, οι Αγγλοι θέλαν να μας παρασύρουν στις δικές τους εκλογές

    Δεν μας έσπρωξαν λοιπόν οι Αγγλοι στον Εμφύλιο, Μίκη. Μόνοι μας μπήκαμε στο σφαγείο! «Για να σώσουμε την τιμή του ΚΚΕ», καμαρώνει ο Ζαχαριάδης!

    Κάποια στιγμή, Μίκη, αντί να θρηνούμε για τις αγριότητες του Εμφυλίου και να επιδιώκουμε «ρεβάνς», αντί να παριστάνουμε τους κήνσορες και τους τιμητές, θα πρέπει να κρύψουμε το πρόσωπο από ντροπή και να κλάψουμε πικρά για το αδικοχυμένο αίμα των δικών μας αλλά και των αδελφών μας της άλλης πλευράς.

    Κι όμως, θα μπορούσες, Μίκη, να οργανώσεις μια πραγματικά εθνική γιορτήστη Μακρονησο. Μια γιορτή εθνικής συναδέλφωσης και συμφιλίωσης. Οπου θα καλούσες να παραστούν όλοι. Και οι δικοί μας αλλά και οι «άλλοι».

    Οι συγγενείς της Ελένης Γκατζογιάννη και του Χρήστου Λαδά. Τα αδέλφια και τα παιδιά όχι μόνο των δικών μας μαχητών αλλά και των χιλιάδων ανδρών και αξιωματικών του ελληνικού στρατού που έπεσαν στο Γράμμο και στο Βίτσι για να παραμείνει η χώρα μας ελεύθερη και δημοκρατική. ..
    Σ' αυτή τη γιορτή, Μίκη, θα μπορούσες να υψωθείς σε εθνική μορφή, σε πανελλήνιο σύμβολο ενότητας και συμφιλίωσης. Δεν το έπραξες. Προτίμησες να περιχαρακωθείς στο ιδεολογικό και πολιτικό γκέτο της χρεοκοπημένης και ανυπόληπτης Αριστεράς, αυτής που τόσες συμφορές προκάλεσε στον τόπο με την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική πολιτική της. Δεν είναι κρίμα, Μίκη;

    Με βαθύτατη απογοήτευση

    Τάκης Λαζαρίδης
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο διπολισμός και η κουλτούρα διχασμού που έχουμε στην Ελλάδα από την εποχή του Τρωικού πολέμου αποτελούν σπουδαίο εργαλείο υποτέλειας που το χειρίζονται εις βάρος μας "οι προστάτιδες δυνάμεις" σήμερα.
    Βλέπε 5 τουλάχιστον εθνικούς διχασμούς από την Ελληνική Επανάσταση (1821): 1823 (πολιτικοί-στρατιωτικοί), 20ος αι. (δημοτικιστές-καθαρολόγοι), 1916-23 (Βενιζελικοί -αντιβενιζελικοί), 1943-1949 (εμφύλιος) 1974 (ελληνικός εμφύλιος στην Κύπρο).
    Δεν υπάρχει Έλληνας που να ενεπλάκη σε εμφύλια σύρραξη και να μην έκανε λάθη.
    Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ούτε ο Μίκης.
    Η διαφορά είναι ότι ο Μίκης πολεμούσε για κάποιες ιδέες, ακόμη κι αν βρισκόταν στη λάθος πλευρά, και όχι για οικονομικές απολαβές.
    Ο Μίκης επιπλέον εχει εκφράσει με το έργο του τους Έλληνες.
    Γι' αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, δικαιούται να ομιλεί.
    Και επίσης
    σοφοί
    είναι οι λαοί που μαθαίνουν από τα λάθη και τους διχασμούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κ. Λαζαρίδης έχει σε πολλά δίκιο εκτός από την απαισιοδοξία, που δεν βοηθάει τη χώρα να πάει μπροστά, και τον τιμώ για τους αγώνες του για τον ελληνικό πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο στον Μίκη για τον πατριωτισμό του, αλλά μας λέει την μισή αλήθεια. Να παραδεχτεί ότι ήταν και αυτός θύμα των ζαχαριάδη και βαφειάδη, όπως χιλιάδες έλληνες πατριώτες,(οι περισσότεροι αγράμματοι) ενώ ο Μίκης ήταν μορφωμένος. Στην εκπομπή της Φλέσσα ήταν για κλάματα και πολύ (μπερδεμένος) !!!! ΓΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Μίκης έχει δίκιο, και να μελετήσετε περισσότερο την ελληνική ιστορία όσοι έχετε την τάση να επιμένετε σε διχασμούς.
    Ο πολιτισμένος άνθρωπος, ο πραγματικός έλληνας, διδάσκεται ιστορικά από προηγούμενους διχασμούς και δεν τους επαναλαμβάνει.
    Έτσι μόνο σώζεται στην παρούσα δύσκολη κατάσταση η χώρα κι ο πολιτισμός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή