Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Τον συγχαίρουν οι δανειστές μας

Πρωθυπουργός των «μπράβο», των βραβείων και των χειροκροτημάτων από το εξωτερικό αναδεικνύεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια περισσότερο από εμφανή προσπάθεια των γνωστών «συμμάχων» της Ελλάδας να στηρίξουν την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της, η οποία εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εταιριών και των δανειστών τους, έστω και εις βάρος του ελληνικού λαού. Και να αποκλείσουν  για όσο αυτό είναι δυνατό την πιθανότητα επέλασης της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία, έστω κι αν οι παρεμβάσεις τους παίρνουν πολλές φορές τον  χαρακτήρα ανοιχτής επέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας.
Έτσι, μετά την απονομή του βραβείου Qadriga από τους Γερμανούς, τα επαινετικά σχόλια όλων, από τον πρόεδρο Ομπάμα μέχρι τον Ρώσο πρωθυπουργό για την πολιτική του μνημονίου και την ανάδειξή του από τους  Financial Times  ως άνθρωπό τους  στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναδείχτηκε την εβδομάδα που πέρασε από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy εβδομηκοστός ένατος στη λίστα με τους Global Thinkers, δηλαδή τους Παγκόσμιους Στοχαστές του 2010. Χαρακτηριστικό για το είδος της λίστας και της σχέσης της με το στοχασμό και τους στοχαστές, είναι ότι στις  πρώτες θέσεις της φιγουράρουν ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, ο ακόμα πλουσιότερος κι από τον Γκέιτς Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος κέρδισε 8 δισεκατομμύρια δολάρια από την κρίση, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και ο  επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.
Στο σκεπτικό της επιβράβευσης αυτής του Έλληνα Πρωθυπουργού, το περιοδικό αναφέρει ακριβώς τα ίδια που ανέφεραν και όσοι του απένειμαν το βραβείο Qadriga και που ακούγονται καθημερινά σχεδόν από τα στόματα των ηγετών των χωρών μελών και των ανώτατων γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τη «γενναιότητα» να πάρει σκληρά μέτρα εις βάρος του λαού του, να αποδομήσει το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και να προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις του αγνοώντας τις αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.
Από την Αριστερά, η σπουδή αυτή να βραβεύεται κάθε τρεις και δύο ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τους πιο σκληρούς εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου χαρακτηρίζεται ως απόδειξη ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους καλύτερα από τα συμφέροντα του λαού του. Ενώ πηγές στη Ρηγίλλης κάνουν λόγο για εμφανή προσπάθεια να στηριχτούν με όλους τους τρόπους ο Γιώργος Παπανδρέου και η πολιτική του, που αυτή τη στιγμή θεωρείται από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής ως η πιο φιλική στα συμφέροντά τους. Μόνο μια σοσιαλιστική  κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια για το θέμα του ονόματος, λέει χαρακτηριστικά ένα από τα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες με το γνωστό τρόπο. Στην ίδια γραμμή παρατηρητές εντάσσουν και τον βομβαρδισμό δηλώσεων Ευρωπαίων ηγετών οι οποίο έσπευσαν αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές να ευθυγραμμιστούν με την επίσημη εκτίμηση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι υπερψηφίστηκε η πολιτική της και αποδείχτηκε ότι ο ελληνικός λαός συναινεί με τα μέτρα εις βάρος του,  πράγμα που όπως όλοι γνωρίζουν καμιά σχέση δεν έχει με την αλήθεια.
Η σημασία της επιμήκυνσης
Στα πλαίσια της προσπάθειας να στηριχτούν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι μεταρρυθμίσεις της, αναλυτές τοποθετούν και την αναγγελλόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, η οποία αναμένεται να μειώσει τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις πιέσεις της ελληνικής κοινωνίας προς την Κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε την προοπτική της επιμήκυνσης ωςθετική, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο επιπλέον χρόνος θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη, ενώ δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις. Δεν θα υπάρξει δηλαδή επιμήκυνση και διαιώνιση του μνημονίου και των δυσβάσταχτων όρων που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, αλλά και για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή το γεγονός ότι η επιμήκυνση αυτή έχει τεθεί στο τραπέζι εξαιτίας των καλύτερων από την Ελλάδα όρων που πέτυχε η Ιρλανδία  για την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης, σημειώνει την ανεπάρκεια της ελληνικής Κυβέρνησης ως προς το σημείο αυτό, τη διαπραγμάτευση δηλαδή με την τρόικα για την αποπληρωμή του χρέους. Η Ιρλανδία πέτυχε αποπληρωμή σε έντεκα χρόνια, ενώ η Ελλάδα σύρθηκε στην αγχόνη της αποπληρωμής σε πέντε χρόνια, λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά.
Σε κάθε περίπτωση, και με σκοπό να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο και με όσο το δυνατό καλύτερες προϋποθέσεις στην εξουσία η Κυβέρνηση Παπανδρέου, έχουν αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αλλά και από την Ουάσιγκτον, συζητήσεις ακόμα και για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού βέβαια ένα μεγάλο μέρος του αποπληρωθεί. Κι αυτό γιατί «περισσότερο κι από τα χρήματα», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «ενδιαφέρουν οι μεταρρυθμίσεις που μόνο η Κυβέρνηση Παπανδρέου είναι εις θέση να εφαρμόσει, λόγω των καλών  της σχέσεων με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, και της καλύτερης εικόνας της στην ελληνική κοινωνία». Αφού, με δυο λόγια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διατηρήθηκαν στην εξουσία για πάνω από 20 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, εφαρμόζοντας διάφορα φιλολαϊκά μέτρα, τώρα το ίδιο κόμμα έχει κερδίσει την εύνοια των πιο συντηρητικών διεθνών κύκλων, για να κατεδαφίσει δικαιώματα, αμοιβές και θεσμικές καταχτήσεις των τελευταίων δεκαετιών!!!
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου