Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σαν να μην έφυγες ποτέ...

Το παρόν άρθρο δημοσιευθέν στο φύλλο του Σαββάτου 29/1/2011 της εφημερίδας "Ελεύθερη Ώρα" χάριν μνημοσύνου από τα εβδομήντα χρόνια του Θανάτου του μοναδικού εκ των πραγμάτων εθνάρχου, Ιωάννη Μεταξά.

Το πρωινό της 29ης Ιανουαρίου του 1941 το λιτό ιατρικό ανακοινωθέν ενημερώνει όλους, πώς ο πραγματικός εθνάρχης που οδήγησε το έθνος στο έπος του Αλβανικού μετώπου μέσα απο τόσες δυσκολίες μα με στιβαρά χέρια στο τιμόνι και γέμισε με υπερηφάνια τις ψυχές του απανταχού ελληνισμού κάνοντας την πατρίδα μας σεβαστή και εκτιμητέα απο εχθρούς και συμμάχους, ο άνθρωπος του οποίου όραμα υπήρξε ο τρίτος ελληνικός πολιτισμός μέσω του συγκερασμού των θετικών στοιχείων του αρχαίου ελληνικού πνέυματος, της βυζαντινής κληρονομιάς και της ορθοδοξίας, ο στρατιωτικός, ο ηγέτης, ο άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, ο οραματιστής και ο πολιτικός απο μια άλλη πάστα, αυτή του ανθρώπου που βάζει μπροστά απο όλους τους άλλους τον εαυτό του οχι για να αυτοπροβάλεται στα κανάλια και στα περιοδικά "ποκίλης ύλης" αλλά γιατί πραγματικά συμπονά και συμπάσχει με τον κάθε έναν έλληνα, τον έλληνα του μόχθου και της εργατιάς, πέρασε για πάντα στην αιωνιότητα πηγαίνοντας να συναντήσει όλους όσους προσέφεραν και πόνεσαν για τούτο εδώ τον τόπο.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός έν αιθρία πάνω σε όλους, από τον τελευταίο έλληνα,γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, μέχρι τους ήρωες της Αλβανίας και τα ένδοξα τμήματα του ελληνικού στρατού, τα οποία πολεμούσαν με ορμή τον εχθρό της πατρίδας ο οποίος τα 'φερε η μοίρα να έρχεται από δυσμάς τούτη την φορά και ήρθε αναπάντεχα για να σημάνει την απαρχή της κατάρευσης του μετώπου λίγους μήνες αργότερα με την είσοδο στον πόλεμο και της παντοδύναμης Γερμανίας, κάτι όμως το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να σβήσει ποτέ απο τα αυλάκια του μυαλού και του συλλογικού ασυνείδητου, τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες και την στάση που κράτησε οταν το βράδυ ξημερώματα της δευτέρας 28 Οκτωβρίου, δέχτηκε απο την σκάλα υπηρεσίας (ίσως κάτι να σήμαινε αυτο για όποιον μπορούσε να διαβάσει την γλώσσα του σώματος), τον ιταλό πρεσβευτή Γκράτσι, ο οποίος του επέδωσε και το τελεσίγραφο παράδοσης της χώρας το οποίο και απέριψε χωρίς δέυτερη σκέψη, μά με ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι ήξερε να ξεχωρίζει το κάλεσμα της ιστορίας και πώς στο σαλόνι εκείνο γράφονταν εκείνη την στιγμή η πρώτη λέξη σε μία ακόμη σελίδα της παγκοσμίου ιστορίας η οποία έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα.

Ο λαός συγκλονισμένος, τον συνόδεψε απο το σπίτι της οδού Δαγκλή στην κηφισιά στην τελευταία του βόλτα κάτω απο τον αττικό ουρανό εώς και το Α' νεκροταφείο, όπου και αναπαύεται έκτοτε στον οικογενειακό τάφο του, σε μία εθνική πανστρατιά, κλαίγοντας απαρηγόρητος, διότι ένιωθε πώς έχασε κάποιον δικό του άνθρωπο, κάποιον που πραγματικά νοιάστηκε για το μέλλον τούτου εδώ του τόπου και φρόντισε όσο ήταν δυνατόν σε σχέση με τις δυνάμεις της χώρας, πρός αποκατάσταση των αδικιών και την βελτίωση του βιοτικού του επιππέδου.

Ο Πρωθυπουργός Μεταξάς, υπήρξε άνθρωπος απλός, ο οποίος σχεδόν κάθε πρωί παίρνοντας το μπαστουνάκι του πήγαινε μέχρι τον κοντινότερο φούρνο για να πάρει το καθημερινό ψωμί για την οικογένεια του και όταν κάποτε κάποτε έκανε την βόλτα του μέχρι το κοντινό σχολείο, για να δεί πώς και τί διδάσκονται οι μαθητές και επανηλειμένως είδε πώς κάποιος μαθητής απουσιάζει συνεχώς και ρωτώντας να μάθει γιατί αυτό, έμαθε πώς το παιδί δεν μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματα του, γιατί ήταν αναγκασμένο να δουλέυει απο πολύ μικρή ηλικία για να συντηρήσει την οικογένεια του, ανέλαβε αυτός τα έξοδα, προκειμένου να μην χάνει το παιδί τα μαθήματα.

Ο Πρωθυπουργός Μεταξάς, ήταν αυτός που με συγκίνηση και γνωρίζοντας ώς μάχιμος αξιωματικός, πώς ο χειρότερος εχθρός του φαντάρου, είναι οι κακουχίες, η κούραση και ο άσχημος καιρός, έγραφε με πόνο στο ημερολόγιο του πώς "απόψε κάνει κρύο, πόσο θα κρυώνουν τα παιδιά μου εκεί πάνω", υπήρξε ο άνθρωπος για τον οποίο όλοι σχεδόν αισθάνονταν πώς έχασαν πρώτα απο όλα έναν πραγματικό άνθρωπο και έπειτα έναν ακόμη πολιτικό, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με το κατάντημα του πολιτικού κόσμου των ημερών μας.

Στις σημερινές δέ, δύσκολες συνθήκες για όλους, οπού η ελλάς βρίσκεται όχι μόνο περικυκλωμένη απο εχθρούς αλλά έχει να αντιμετωπίσει και εν δυνάμει εσωτερικούς θύλακες αντίστασης σε μία ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη, όπου η ασυδοσία βαφτίζεται με την μεγαλύτερη ευκολία ώς δημοκρατία, όπου η σαπίλα σε όλα τα επίππεδα επικρατεί και επικροτείται ώς το μοναδικό μέσο "επιτυχίας" και προσωπικής ανάδειξης, όπου ο κακώς εννοούμενος εγωισμός υπερτερεί του συνόλου, το όραμα του Ιωάννη Μεταξά, το έργο και οι σκέψεις του περί αναγέννησης του τόπου, το οποίο απαξιώνουν επίτηδες με σκοπό την λησμόνηση του απο όλους η ακόμη καλύτερα την μνημόνευση του ώς κατι το απεχθές, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα και σημασία.

Λέγεται τέλος, πώς ο Μεταξάς εδολοφονήθη υπό των Άγγλων αν και το ιατρικό ανακοινωθέν μιλά για φυσιολογικά αίτια θανάτου κατόπιν λοιμόξεως και αμυδαλίτιδος, μά πραγματικά δεν έχει σημασία ή αν θέλετε έχει μόνο πρόσκαιρη σημασία κάτι τέτοιο, διότι ακόμη και αν βόλευε η δολοφονία Μεταξά εκείνη την εποχή και υπό εκείνες τίς συνθήκες είτε ακόμη και αν έγιναν τα πράγματα έτσι, αυτό που δεν θα μπορέσουν ποτέ να δολοφονήσουν ούτε οι φυσικοί αυτουργοί, ούτε και οι μετέπειτα ηθίκοι, οι θάπτωντες σκοπίμως το έργο του, είναι οι ιδέες του και η πραγματική αγάπη που έτρεφε πρός την πατρίδα...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...

Χάριν Μνημοσύνου
Νικηφόρος Βυζαντινός
Μουσικοσυνθέτης, Λογοτέχνης (Ποίηση)

thermopilai
Bookmark and Share

9 comments:

  1. Ολα καλα και αιωνια του η μνημη. Η σταση του ομως το 1916-20 δημιουργει προβληματα, και θελω να ειμαι ευγενης. Ηγετης ναι, Εθναρχης οχι. Χωρις να θελω να αφαιρεσω ουτε ενα ψιγμα δοξης απο την ιστορικη του συνδρομη κατα το 1940 θα ελεγα οτι η ιστορια του Μεταξα ειναι η ιστορια του Πετταιν απο την αναποδη. Ο Πετταιν, ηρωας του Βερντεν κατα τον πρωτο παγκοσμιο πολεμο, ατιμαστηκε και εσταλη στο πυρ το εξωτερον λογω της κυβερνησης του Βισσυ κατα τον 2ο παγκοσμιο. Αντιθετως ο Μεταξας παρα το οτι η γερμανοφιλη και φιλοβασιλικη σταση του κατα την διαρκεια του 1ου παγκοσμιου εριχνε παρα μα παρα πολυ βαρια την σκια της επανω του, το ΟΧΙ του 2ου παγκοσμιου - το οποιο ειπωθηκε απο αυτον και αυτη ειναι η ιστορικη αληθεια - του εδωσε την ευκαιρεια να γραψει το ονομα του με φωτεινα γραμματα στο παγκοσμιο βιβλιο της ιστοριας. Νομιζω οτι και ο Πετταιν και ο Μεταξας αγαπουσαν την Γαλλια και την Ελλαδα αντιστοίχως. Δεν ειναι να απορει κανεις με τα παιχνιδια της ιστοριας και της ζωής; Οπως επι παραγειγματι οτι ο Μεταξας εμενε στην οδο Δαγκλη! Ενα επωνυμο συνωνυμο με την τριανδρια της Αμυνης στην Θεσσαλονικη. Τεσπα. Αιωνια του η μνημη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τ'άκουσες τα νέα γιωργάκη?
    Ετοίμασες το ελικόπτερο γιωργάκη?
    Η θα σου στείλουν οι φίλοι σου αεροπλανοφόρο?
    Ερχεται γιωργάκη η καταιγίδα. πλησιάζει.
    Ακους την σιωπή του κόσμου γιωργάκη?
    Περίεργο δεν είναι?
    Και αναρωτιόσουν γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος με τα μέτρα που πήρες?
    Τώρα, κοντά μας είναι γιωργάκη.
    Βάλε βενζίνη στο ελικόπτερο γιατί μπορεί να μην προλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπαίνουμε στη μάχη για να πολεμήσουμε, αλλα για να νικήσουμε. Κάνουμε τα πάνταγια να αποφύγουμε το πρώτο και να πετύχουμε το δεύτερο.

    Αιωνία σου η μνήμη
    Μπαρμπα Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΙΛΟΙ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΜΕ ΤΑ ΖΕΣΤΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ, ΠΛΗΓΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ...ΜΕΓΑ ΗΓΕΤΗ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΔΙΟΤΙ ,ΑΝΑΙΔΩΣ ΚΑΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ,ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ...ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ι.ΜΕΤΑΞΑ. ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ, ΟΥΤΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ,ΟΥΤΕ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΞΩΡΙΣΤΗΚΕ!!! ΑΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΞΟΡΙΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ , Ε! ΤΟΤΕ .... ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΗΔΕΣ, ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΣΙΜΠΛΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ..ΠΡΑΣΙΝΟΣΤΡΑΒΙΣΜΟ. -ΕΛΛΗΝΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το περιλάλητο θέμα του ΟΧΙ, αν το είπε ο Μεταξάς ή ο... λαός, αποτελεί ουσιαστικά ένα πολιτικό και όχι ένα ιστορικό ζήτημα. Ιστορικά το θέμα είναι λυμένο. Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, διότι απλούστατα είναι ένα (ιστορικό) γεγονός. Όμως, έλα που ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας, και μάλιστα δικτάτορας από την λάθος μεριά! Είναι λοιπόν να δεχτούμε όλοι εμείς, οι προοδευτικοί κια δημοκράτες άνθρωποι, πως το ΟΧΙ το είπε ένας “δεξιός” δικτάτορας;;; Πότε!!! Κι αν το είπε, δεν το... είπε!!! Το ΟΧΙ το είπε ο Λαός.


    Όμως εδώ τίθεται ένα θεμελιώδες θέμα πολιτικής ηθικής: Έχει η δημοκρατία λόγους να κρύβει την αλήθεια, ακόμη και για “παιδαγωγικούς” σκοπούς; Ασφαλώς όχι. Θεμέλιο της δημοκρατίας μπορεί να είναι η αλήθεια και μόνον. Γιατί αν αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην δίνουμε κακά παραδείγματα στους νέους, τότε είναι προφανές πως δεν μας ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια, άρα είμαστε έτοιμοι να την θυσιάσουμε προκειμένου να εξυπηρετήσετε έναν ακραίο καιροσκοπισμό, ο οποίος δέχεται το ψεύδος και την παραποίηση της αλήθειας ως παιδαγωγικές μέθοδες! Δηλαδή δεχόμαστε τελικά πως στην Δημοκρατία ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Όμως, ο μόνος τρόπος να διαπαιδαγωγήσουμε με στέρεο δημοκρατικό ήθος τους νέους μας είναι να τους λέμε πάντα όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, έστω κι αν αυτή μας πονάει. Γιατί οτιδήποτε άλλο είναι σκοταδιστικό και αντιδημοκρατικό, καθώς το μόνο που πετυχαίνει να κάνει κανείς μ' αυτόν τον τρόπο είναι να διαπλάθει φοβικές και έωλες προσωπικότητες. Μόνο με την αλήθεια διαμορφώνονται δημοκρατικοί πολίτες. Έτσι, αν το ΟΧΙ το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς, έχουμε χρέος να το αναγνωρίσουμε με γενναιότητα πρώτα-πρώτα εμείς οι ίδιοι, και μετά να το μεταδώσουμε ως ιστορική αλήθεια στην νέα γενιά.

    Υποστηρίζουν όλοι οι δημοκράτες της πολιτικής υποκρισίας πως ο Μεταξάς αναγκάστηκε να πει το ΟΧΙ, διότι τον πίεσαν ο Βασιλιάς και οι Άγγλοι. Αλλά και εδώ η ιστορική πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μεταξάς το ΟΧΙ το είπε από μόνος του και εντελώς αυθόρμητα, γιατί αυτό το ΟΧΙ ήταν μια αποκλειστικά δική του απόφαση, που την είχε πάρει μήνες, ή, μάλλον, χρόνια πριν.



    Η Ελευθεροτυπία πριν από λίγες μέρες μοίρασε μαζί με την εφημερίδα έναν υπέροχο επετειακό τόμο για το ΟΧΙ, με τίτλο: Η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «ΟΧΙ». Διπλωματία, Προπαγάνδα Πόλεμος. Ε Ιστορικά. Τον οποίον τόμο ξαναμοίρασε και την 1η Νοεμβρίου.



    Εκεί λοιπόν διαβάζουμε πως ο Μεταξάς είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να αμυνθεί η Ελλάδα στην ιταλική εισβολή, οποτεδήποτε κι αν αυτή γίνονταν πράξη. Έτσι, ήδη από τις 21 Αυγούστου 1940, ο Μεταξάς θα διευκρίνιζε στον Ιταλό πρέσβη, στην Αθήνα πως «Εάν η Ιταλία ήθελε θίξει ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος, και προπαντός την ακεραιότητα του εδάφους της, . σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε ότι η Ελλάς θα αμυνθεί της τιμής της και της ακεραιότητός της μέχρις εσχάτων» (Ε Ιστορικά, σελίδα 40). Και σε ένα ιδιόχειρο σημείωμά του, στις 2 Σεπτεμβρίου 1940, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, έγραψε πάλι ο Ι. Μεταξάς: «Η Ελλάς είναι αποφασισμένη να αποδυθεί εις πόλεμων των άκρων, παρά να υποκύψει εις τας ιταλικάς αξιώσεις». Απόφασις αμύνης μέχρις εσχάτων και θυσίας της, παρά να υποχωρήσει» (Ε Ιστορικά, ΟΧΙ, σ. 41). Αλλά ήδη από το 1934, που στην Ελλάδα ούτε βασιλιάς υπήρχε ούτε τίποτα, ο Ιωάννης Μεταξάς δήλωνε: «η Ελλάς εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να ευρεθή εις στρατόπεδον αντίθετον εκείνον εις το οποίον θα ευρίσκεται η Αγγλία» (Ε Ιστορικά, ΟΧΙ, σ. 40). Ο Μεταξάς, ο δικτάτορας Μεταξάς, είχε πάρει την απόφαση να αντισταθεί στον εισβολέα μήνες πριν. Τόσο ανέτοιμος ήταν, που λένε και κάποιοι.

    http://palio.antibaro.gr/national/kekaumenos_oxi.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητε κε
    31 Ιανουαρίου 2011 10:22 μ.μ.



    Κανενα προβλημα δεν δημιουργησε η δρασις του Μεταξα ουτε κατα το διαστημα 1916-1920.Τουναντιον υπηρξε προφητικος και οπου δεν εισακουσθει φαγαμε τα μουτρα μας..Ο Βενιζελος τον ειχε υπουργο στρατιωτικων αναγνωριζων την ευφυια και υην σταρτηγικη του.
    Σχετικως προς την στασι του στον 1Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ.Καλο ειαν να διαβαστεε τξν αλληλογραφια με ατξυ Βενιζελου και Μεταξα.Ο Μεταξας αποδεικνυει οτι υπηρχε ουδετερα στασις του Βασιλεως Κωνσταντινου και του ιδιου κατ επεκτασιν, διοτι υπηρξαν σαφη ανατλλαγματα για την Ελλαδα εαν παρεμεινε ουδετερα. Ενω ο Βενιζελος ουσιαστικως υπηρξε φιλοπολεμος και τυφλος εφαρμοστης της πολιτικης της αντατα μεχρι την καταστροφη.
    Λοιπον ΕΘΝΑΡΧΗς με περικεφαλαια ο Μεταξας.
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε του τελευταιου σχολιου: ειπα και παραπανω οτι δεν θα ηθελα να προχωρησω σε λεκτικες αψιμαχίες. Στις 26 Μαϊου 1916 ειμαι βεβαιος οτι ξερεις τι εγινε και τι οδηγησε στην παραδοση του Ρουπελ και στην ανευ μπαλωθιας παραδοση του 4ου Σωματος Στρατος στους Γερμανους. Το 4ο Σωμα Στρατου αφου παραδοθηκε μεταφερθηκε στο Gorlitz της Γερμανιας. Επισης η Καβαλα, η Δραμα κλπ που ειχαν απελευθερωθεί μολις πριν απο λιγα χρονια παρεδοθησαν ανευ μπαλωθιας στους Βουλγαρους! Ελκω την καταγωγη απο κεινα τα μερη και γι'αυτο εχει τυχει να μελετησω λιγο το Θεμα. Οι προσωπικες ευθυνες του Μεταξα (και του Βασιλια) για ολα αυτα τα αισχη προφανως απαγορευουν ακομη και την σκεψη απονομης του τιτλου του Εθναρχη ενω εκεινη την στιγμη τον εστελναν ανετα απεναντι στις καννες του εκτελεστικου αποσπασματος. Το ΟΧΙ εσωσε τον Μεταξα. Τα υστερα τιμησαν τα πρωτα γιατι τα πρωτα ηταν αστα να πανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή