Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η "ενδεκάδα" της καταστροφής.!

Έχει αποτύχει. Το σύστημα στο σύνολό του. Το οικονομικό, μαζί και το πολιτικό. Δεν το λένε μόνο οι αντίπαλοι πια. Το λένε και οι φίλοι. Αυτοί που κάποτε εκθείαζαν, ανάμεναν, ήλπιζαν, προσδοκούσαν.
Τελευταία ομολογία από τον Economist. "Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν", αναφέρει σε άρθρο του στο τελευταίο τεύχος, το βρετανικό περιοδικό. Τις ευθύνες αποδίδει στους ηγέτες της Ευρώπης. Στο σύνολό τους. Διότι, τόσο ο οικονομία της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας, χωρών που έχουν "διασωθεί", συρρικνώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, και οι αποδόσεις των ομολόγων τους κυμαίνονται σε ποσοστό περίπου 13% για την Ελλάδα και πάνω από 10% για την Ιρλανδία, ήτοι παραμένουν πεισματικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές προφανώς δεν πιστεύουν ότι η διάσωση θα λειτουργήσει.
"Έχουν δίκιο" οι επενδυτές, φωνάζει. Πρόκειται για οικονομίες που βρίσκονται σε μη βιώσιμη πορεία. Όχι όμως επειδή δεν προσπαθούν οι κυβερνήσεις τους. Αλλά επειδή έχουν αποτύχει οι μηχανισμοί στήριξης, και κυρίως οι Γερμανοί μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι απομένει; Η Ελλάδα, λέει το περιοδικό, "θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση". Μόνη ελπίδα, το ΔΝΤ, οι οικονομολόγοι του οποίου έχουν εμπειρία στις κρίσεις χρέους!
Δεν υπάρχουν δηλαδή μόνο οι κακοί. Υπάρχουν και οι χειρότεροι. Αυτοί που μισούν την κάθε κοινωνία, αυτοί που έχουν στο παρελθόν βυθίσει στην απελπισία χώρες με οικονομίες κραταιές, όπως η Αργεντινή.
Προσπαθεί, λέει ο Economist, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί. Λέει τη μισή αλήθεια. Προσπαθεί, τώρα που φέρει και η ίδια το δικό της μεγάλο μερίδιο για την καταστροφή. Είναι η ίδια "ενδεκάδα", με μερικές μόνο αλλαγές, αυτή που παίζει στο "ημίχρονο του θανάτου". Σ’ αυτή την ίδια ενδεκάδα έπαιζε ο Γιώργος Παπανδρέου και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες καταχρέωσαν τη χώρα. Μόνο που τώρα φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Σ’ αυτή την ίδια έπαιζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χάρης Καστανίδης και οι τόσοι άλλοι. Αποσύρθηκε ο Άκης. Ε, και;
Στο ίδιο παιχνίδι ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς. Στον "πάγκο" βεβαίως, αλλά ήταν. Και έχει δίπλα του για συμπαίκτες όλους αυτούς που συνέβαλαν όσο μπορούσαν για να φτάσει η χώρα στη σημερινή εξαθλίωση. Γι’ αυτό και δεν λέει η "κερκίδα" να τον εμπιστευτεί. Γι’ αυτό, όσο και αν καταρρέει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, να πάρει το παιχνίδι πάνω του και να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.
Το πολιτικό σύστημα, που έφερε την Ελλάδα στη σημερινή καταστροφή, πνέει τα λοίσθια. Το σύστημα της μεταπολίτευσης. Το σύστημα της διαπλοκής και της αδηφαγίας. Και σέρνει την κοινωνία μαζί του στον όλεθρο. Φάνηκε και στη Βουλή.

Γρηγόρης Ρουμπάνης
Bookmark and Share

1 comments:

  1. ¨ Γιαυτό, σκεφτείτε το μέλλον των παιδιών σας, κι αν μπορείτε φύγετε από την Ελλάδα. Μην έχετε τύψεις, δεν είναι πόλεμος για να λέγεστε λιποτάκτες. Πηγαίνετε Ευρώπη, Σκανδιναυικά κράτη, Γερμανία, - δεν σας συνιστώ την Αγγλία, Σκωτία επίσης, μείνετε 2, 3, 5 χρόνια, τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν το σχολείο τους, μην φοβάστε, δεν πρόκειτε να ξεχάσουν την πατρίδα τους, αυτό ευτυχώς το έχει ο Ελληνας στο DNA του. Η απόσταση είναι στην εποχή μας μικρή, 2 με το πολύ 5 ώρες, το αεροπορικό εισητήριο αφάνταστα φθηνό, το πιό μακρινό Αθήνα - Στολχόλμη το πολύ 270Ε με επιστροφή. Πάσχα, Χριστούγεννα, καλοκαίρι, στην πατρίδα.
    Ο Γιωργάκης μαζί με τούς συνοδοιπόρους του, όπως πολυ σωστά το λέει παραπάνω, μας ξανάκαναν μετανάστες, γυρίσαμε στην δεκαετία του 60.... Αυτή την φορά όμως,δεν θα εχουν το συναλλαγμά μας πίσω, ούτε καν την βοηθειά μας. Να κόψουν τον λαιμό τους ! Ενας φίλος, λαμπρός επιστήμονας, μετανάστης στην Ευρώπη μου είπε το συγκλονιστικο : Νοιώθω υπερήφανος για το Ελληνικό μου DNA, αλλά η πατρίδα μου ετσι που είναι τώρα δεν με εκφράζει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή