Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Οριστικό: Μαχαίρι και στις καταβαλλόμενες συντάξεις!

Τις περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις επιβεβαίωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Όπως δήλωσε «βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά στο ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει».

Σε αυτές τις «παραμετρικές» αλλαγές, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε -ως ενδεχόμενα- μεταξύ άλλων περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για κύρια σύνταξη (σήμερα 2.700 ευρώ) και για πολλαπλές συντάξεις ( σήμερα 3.000 ευρώ).

Τα σενάρια για τις υφιστάμενες συντάξεις προβλέπουν τα εξής:
  1. Μειώσεις υφισταμένων κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ή άνω των 1000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς (με κλίμακα) για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.
  2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 ευρώ που είναι σήμερα στο επίπεδο των 2.200 ευρώ.
  3. Εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της Εθνικής Σύνταξης.
  4. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο έτος έως το 19ο έτος και θα λαμβάνεται ολόκληρη μόνο με τη συμπλήρωση του 20ού έτους ασφάλισης.
  5. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν στο 7%.
  6. Μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους. Στο υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμαστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των μερισμάτων, που οδηγεί σε μειώσεις κατά 30% ή και 40%.
  7. Μειώσεις έως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
liberal

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου