Η ανησυχητική κατάσταση στο Αιγαίο, με τις τουρκικές προκλήσεις να δυναμιτίζουν τις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας, οι εξελίξεις στη Γάζα και η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ήταν τα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν χθες στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Κατά τη δίωρη συνεδρίαση έγινε ανάλυση στα κρίσιμα αυτά θέματα από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ τις απόψεις του κλήθηκε να καταθέσει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Γράψας.
Την ίδια στιγμή, τουρκικά μαχητικά προχωρούσαν σε μια ακόμη υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι...
Η υπουργός Εξωτερικών κράτησε χαμηλούς τόνους, παραδεχόμενη ωστόσο πως η Τουρκία έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης.
Μίλησε για στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2008 και τόνισε ως στόχο την προσπάθεια βελτίωσης το 2009.
Ερωτηθείσα αν μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, η κ. Μπακογιάννη συνέστησε σοβαρότητα και νηφαλιότητα, προσθέτοντας πως η προκλητική στάση της Αγκυρας παρακολουθείται.
Κατέληξε πως η Ελλάδα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε., ικανοποιώντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η καλή γειτονία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής άσκησης που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Ανατολικό Αιγαίο.
«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. Οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν ότι η τακτική των προκλήσεων δεν τους συμφέρει. Δεν βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος. Εμείς απαντάμε στις παραβιάσεις με τα αναγκαία διαβήματα», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Σημειώνεται πως βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Την ανησυχία του από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ, με τον Πάνο Μπεγλίτη να καταλογίζει αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος.
Επίσης, το ΚΥΣΕΑ απασχόλησαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Συζητήθηκαν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η από κοινού πρωτοβουλία Ελλάδας και Βελγίου να μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα για περίθαλψη σε ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.
Οπως και η ελληνική συμμετοχή σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα.
Τέλος, αποφασίσθηκε η παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα ωστόσο με στρατιωτικές πηγές, οι Ελληνες θα μεταφερθούν εντός του έτους από την Καμπούλ στην πόλη Χεράτ, η οποία θεωρείται περιορισμένης επικινδυνότητας, αλλά δεν προσφέρει και την ασφάλεια της πρωτεύουσας.
"ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ... ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ... ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΙΜΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΥ ΧΩΡΙΟ... ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΦΟΡΜΗ... ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ...
ΜΕ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ... ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ... ΚΙ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΧΑΘΩ...
ΣΕ ΜΑΧΗ ΣΚΟΤΩΘΩ... ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ... ΕΛΛΑΔΑ Σ΄ΑΓΑΠΩ...
ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ... ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ"