Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Το μεγάλο... κόλπο για «εκπαραθύρωση» Κασσελάκη και οι συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά


Τα κόμματα της Αριστεράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποτελούσαν διαχρονικά τις... ανώτατες "σχολές" μαθητείας "μεθόδων" εκκαθάρισης των εσωτερικών αντιπάλων τους.

Η "μήτρα" της Αριστεράς, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχοντας ως παράδειγμα τη "μαμά" Σοβιετική Ένωση ήξερε από εκκαθαρίσεις, προβοκάτσιες και... γυριστές. Είναι τέτοια η δομή και λειτουργία αυτών των κομμάτων που βασίζονται στην ίντριγκα και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για τη χρήση μεθόδων εξόντωσης, όσων... συντρόφων πάνε κόντρα!

Από μια τέτοια... μήτρα έχει προέλθει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου, λόγω του "ατυχήματος" που ακούει στο όνομα Κασσελάκης, έρχονται στο προσκήνιο οι πιο... αρρωστημένες σκέψεις για το πώς θα τον "αποκεφαλίσουν". Η διαρροή του πόθεν έσχες του στην Εφημερίδα των Συντακτών με όρους κομμουνιστικής ορολογίας και μεθόδων, εντάσσεται σε αυτό που ο λαός χαρακτηρίζει ως "ρουφιανιά". Έχει και άλλες λέξεις το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο, αλλά αποφεύγουμε να τις γράψουμε για... ευνόητους λόγους.

Για... ξεκάρφωμα, οι προστάτες του κομματικού... ιερατείου της Κουμουνδούρου, έδωσαν στη δημοσιότητα και τα πόθεν έσχες των υπολοίπων υποψηφίων για την αρχηγία, δηλαδή του Φάμελλου, του Πολάκη, του ευρωβουλευτή Φαραντούρη και του Γκλέτσου! Τα παίζουν όλα για όλα προκειμένου να μην συμμετάσχει στις εκλογές ο Κασσελάκης και να... ξεκουμπιστεί να πάει στις ΗΠΑ! Ει δυνατόν ακόμη και στη Φλόριντα για να... συναντήσει τον τυφώνα Milton! Σε αυτό το κόμμα, δεν μιλάμε πλέον για μια εσωκομματική αντιπαράθεση, αλλά για ένα βούρκο, που κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο δύσοσμος.

Όσο υπάρχει Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και ως "έκπτωτος", στενεύουν τα περιθώρια για έλεγχο του κόμματος και φυσικά κλείνουν οι δίαυλοι συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Εκεί... παίζεται το μεγάλο παιχνίδι. Εκτός από το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος της ομάδας των "Τσιπρικών" είναι να εκπαραθυρωθεί ο Κασσελάκης. Αν ο Κασσελάκης κατέβει κανονικά και δεν τον στείλουν... αδιάβαστο, τότε μάλλον η βάση θα τον επανεκλέξει και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για τους anti-Kasselistas!

Τι δείχνουν οι κινήσεις των αντιπάλων του Κασσελάκη, ο οποίος στον ένα χρόνο παρουσίας του, ξεφτίλισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έστειλε στα Τάρταρα; Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Με κάθε τρόπο, οι τύποι πέριξ του Φάμελλου προσπαθούν να τον εμποδίσουν για να κατέβει στις εκλογές. Εάν επανεκλεγεί ο Κασσελάκης, τότε αυτοί που δεν έφυγαν με την Αχτσιόγλου και ανήκουν στο "στρατόπεδο" του Τσίπρα, θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια!

Όμως, αυτό δεν αποτελεί λύση, αλλά καταδίκη. Θέλουν να μην κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές ο Κασσελάκης και το κόμμα, μαζί με τα ταμεία του, να περάσει στην ομάδα της Γεροβασίλη και των υπολοίπων. Αυτό θα επιτρέψει μια αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να αποκτήσει δυναμική εξουσίας (αυτό πάει, μας τελείωσε...), αλλά για να σταθεί όρθιο το κόμμα και να διαπραγματευτεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Δούκα, όπου θα ενταχθούν και οι παλαιοί σύντροφοι της Νέας Αριστεράς. Δηλαδή, θα προσπαθήσουν να τα δώσουν όλα για όλα, μπας και μπορέσουν να... κοντύνουν τον Μητσοτάκη! Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει η προσωπικότητα που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας κεντροαριστερής συσπείρωσης, που θα νικούσε τον Μητσοτάκη, σε πρώτη φάση, σε δημοσκοπικό επίπεδο.

Η εκλογή του Δούκα στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θα διευκόλυνε μια προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, αλλά, θα προκαλούσε και την... αηδία των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που προτίμησαν Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου στις κάλπες του α΄ γύρου.

Σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων μια άθροιση των ποσοστών ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς Κασσελάκη) και Νέας Αριστεράς, θα δημιουργούσε ανεπίσημα ένα πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς θα μπορούσε να υπερκεράσει το ποσοστό που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Μια νίκη του Κασσελάκη με διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ στη θέση του οδηγού στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν επικρατήσει ο Δούκας στις επαναληπτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής και ο Φάμελλος "αρπάξει" τον ΣΥΡΙΖΑ από τους Kasselistas, τότε τα πράγματα θα έχουν γίνει κάπως πιο απλά.

Από την άλλη, αν επανεκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Φάμελλος, πάλι τα πράγματα θα οδηγούνταν σε διάσπαση, λόγω φυγής των Κασσελακικών βουλευτών. Αν η Νέα Αριστερά εντασσόταν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Φάμελλο, τότε το κόμμα θα εξακολουθούσε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αν και στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν αυτό που θα διατηρούσε τη δεύτερη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια και δεν θα μπορούσε να σταθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είτε με Κασσελάκη, είτε με Φάμελλο, θα υπάρξει διάσπαση. Πρωταρχικός στόχος όμως των anti-Kasselistas δεν είναι να αποτελέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά να διατηρήσουν ένα ποσοστό, το οποίο θα τους επιτρέψει να μπουν σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ, ώστε κάποιοι να σώσουν το... τομάρι τους και να εκλεγούν το 2027.

Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που κατέβει ο Κασσελάκης και εκλεγεί αρχηγός. Τι θα κάνουν τότε οι Φάμελλοι; Θα ιδρύσουν άλλο κόμμα ή θα ενταχθούν στη Νέα Αριστερά; Θα τηρήσουν στάση αναμονής και θα παρακαλούν να τους πάρει στο ΠΑΣΟΚ ο Δούκας και ο Ανδρουλάκης ή θα περιμένουν το πολιτικό τους τέλος το 2027;

Εν κατακλείδι, μια πρώτη ένδειξη για τις πολιτικές εξελίξεις θα προκύψει από τον αρχηγό που θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ. Σε δεύτερο χρόνο, το αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει εν πολλοίς τις επόμενες κινήσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε αυτό το υπό διάλυση κόμμα, θα δείξει αν είναι εφικτή η δημιουργία ενός αντι-μητσοτακικού μετώπου, το οποίο θα αποκτήσει δυναμική και προοπτική εξουσίας.

Το "κλειδί" των εξελίξεων για την Κεντροαριστερά μπορεί να βρίσκεται στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής. Ωστόσο, η δυναμική των εξελίξεων αυτών θα εξαρτηθεί από το αν ο Κασσελάκης θα είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιχειρήσει να φτιάξει δικό του κόμμα, έχοντας μια "μαγιά" 15-20 βουλευτών στη Βουλή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πριν... πεινάσουν, θέλουν να... μαγειρέψουν τον... Κασσελάκη! Αν τους βγει, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για τη διαμόρφωση ενός κεντροαριστερού μπλοκ. Αν τους... τηγανίσει ο Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δούκας, τότε το πράγμα θα... σκαλώσει. Το ίδιο θα συμβεί αν είναι αρχηγός και ο Ανδρουλάκης.

Το τελικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν όλοι στην Κεντροαριστερά, είναι πώς θα αρθρώσουν πολιτικό λόγο, ικανό να "ροκανίσει" το πολιτικό κεφάλαιο του Μητσοτάκη και ποιος θα βγει μπροστά για να κάνει τη δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση, έως το 2027 έχουμε ακόμη δρόμο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ως προς την πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Μετά, όλα θα είναι στον... αέρα. Χωρίς αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και με τους ανεύθυνους κομπλεξικούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα θέλουν να συνεργαστούν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε για το μέλλον της χώρας...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου