Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Σε νέα βάση μπαίνουν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις...


O γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν και ο ομογενής σύμβουλός του Αλέξης Γιαννούλιας έρχονται την επόμενη εβδομάδα ως προσωπικοί απεσταλμένοι του προέδρου Ομπάμα σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.
Μεταφέρουν μήνυμα στον πρωθυπουργό που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την εκκίνηση μιάς νέας περιόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Ίδια σημασία έχει και το μήνυμα που θα επιδοθεί στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Η γεωγραφική διάσταση της αποστολής δείχνει ότι οι Αμερικανοί εντάσσουν την Ελλάδα στο γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο στο βαλκανικό σχεδιασμό τους.
Οι δύο στενοί συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γ. Παπανδρέου και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας
Θεωρείται δεδομένο ότι στη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή θα συζητηθεί η προοπτική επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις αρχές της άνοιξης.
Η περιοδεία, προβλέπει και επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που τονίζει τον εθνικό ρόλο του Φαναρίου.
Τα της σημαντικής αυτής επίσκεψης συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχαν χθες ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, ως γνωστόν, έχει εγκαινιάσει μια αντισυμβατική διπλωματίας μέσα από πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.
Ετσι ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους η επιλογή του νούμερου 2 στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία κ. Ντέρμπιν (ο οποίος μετέχει στην επιτροπή προμηθειών) και του υπουργού Οικονομικών του Ιλινόις κ. Γιαννούλια, για να ξεκινήσουν διπλωματικές διεργασίες στην περιοχή μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου