Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Σαν σήμερα...

28 Φεβρουαρίου...

το 364... ο Βαλεντινιανός Α' αναγορεύεται Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

το 1826... οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και αναγκάζουν τη φρουρά του Ανατολικού να εγκαταλείψει τις θέσεις της. Κάθε επικοινωνία της πολιορκημένης πόλης με τον έξω κόσμο είναι πια αδύνατη.

το 1854... δημιουργείται το ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, μετά από συμμαχία επιμέρους σχηματισμών.


το 1900... ιδρύεται στη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα, σε ειδική σύνοδο των εργατικών συνδικάτων, με τον Τζέημς Ράμσεϊ Μακντόναλντ στη θέση του πρώτου γραμματέα.

το 1910... η Ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα εμφανίζεται στη Μετροπόλιταν Όπερα, στη Νέα Υόρκη.

το 1913... ο ελληνικός στρατός κυριεύει την Πρεμετή ενώ οι Τούρκοι εγκαταλείπουν το Δελβινάκι.

το 1940... γεννιέται ο διάσημος πιλότος της Φόρμουλα 1, Μάριο Αντρέττι.

το 1940... η ταινία "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" σαρώνει τα Όσκαρ.


το 1941... ο διάδοχος Παύλος και η συνοδεία του φτάνουν στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο μέτωπο.

το 1942... στην Ελλάδα, 15.000 άπορα παιδιά σιτίζονται στα δημοτικά παιδικά συσσίτια, που λειτουργούν χάρη στις γενναίες εισφορές των Αθηναίων.


το 1959... η ελληνική Βουλή με ψήφους 170 έναντι 117, απορρίπτει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι, πρόκειται "για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου". Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: "Ζήτω η Ένωσις".


το 1977... Συλλαμβάνεται" η πρώτη φάλαινα - δολοφόνος.


το 1986... δολοφονείται στο κέντρο της Στοκχόλμης ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Όλαφ Πάλμε.


το 1987... ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων ΗΠΑ - Σοβιετικής Ένωσης.

το 1991... η αλβανική Κυβέρνηση ψηφίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, οι κάτοικοι θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ιδιόκτητο αυτοκίνητο.

το 1991... τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου, καθώς Ιρακινοί στρατιώτες και Σύμμαχοι διατάσσονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου