Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Η επιτήδεια άγνοια. Η γενοκτονία στο δάσος Κατύν...


Μην την χασετε!!!
Μια ασυλληπτη σε σκληροτητα γενοκτονια, διεστραμμενων δολοφονων...

By ΙΑΣΩΝ ΤΙΦΕΥΣ

Κatyn. Μιά ταινία που οι Έλληνες ίσως δεν θα προλάβουν να δουν...

Τελικως μολονοτι ηταν πολύ πιο πιθανόν η υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ ταινία «Κatyn» του Αντρέι Βάιντα, που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Βερολίνο τον περασμενο Οκτωβριο, , να μη βρει ποτέ διανομή στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τελικως η ταινια παρα τις αντιδρασεις της κομμουνιστικης και μη αριστερης, ηλθε και στην χωρα μας.

Βεβαια αυτό το ενδεχόμενο ποτε δεν απασχόλησε τον βετεράνο σκηνοθέτη της. « Γύρισα το "Κatyn" για τους συμπατριώτες μου» λέει και ξαναλέει. « Σε αυτούς ήθελα να προσφέρω έδαφος για διάλογο,επειδή το "Κatyn" είναι μια πέρα για πέρα δική μας υπόθεση».

Το «Κatyn» πραγματεύεται μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες της Πολωνίας:
Το 1940, όταν η χώρα βρισκόταν υπό την κατοχή του γερμανικού και του σοβιετικού στρατού, περίπου 20.000 πολωνοί αξιωματικοί (ανάμεσά τους και ο πατέρας του Βάιντα) συνελήφθησαν από τους Σοβιετικούς και μεταφέρθηκαν στο δάσος Κατίν της Δυτικής Ρωσίας όπου εκτελέστηκαν.
Το 1943, δύο χρόνια μετά την εισβολή του Χίτλερ στη Ρωσία, οι Γερμανοί ανακάλυψαν τις σορούς ...
Το 1945 όμως, όταν ο Β΄ Παγκόσμιος είχε λήξει, οι Σοβιετικοί επέρριψαν την ευθύνη της μαζικής δολοφονίας στους Γερμανούς.
«Στην Πολωνία όλοι γνώρίζαν ότι η ευθύνη για τις δολοφονίες ήταν των Ρώσων» είπε ο Βάιντα.
«Κανείς όμως δεν τολμούσε να πει κάτι. Το έγκλημα έδωσε τη θέση του στο ψέμα». Ολα αυτά ως την αυγή της δεκαετίας του ΄90, όταν η Ρωσία ανέλαβε τις ευθύνες της για την τραγωδία του δάσους Κατίν...
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ -->http://dodoni-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_09.html
ΙΑΣΩΝ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου