Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει...


Γράφει ο: Γιάννης Κεΐσογλου

Μία ακόμη έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα μας φέρνει πρωταθλητές, όπως άλλωστε και άλλες έρευνες στο παρελθόν για τη διαφθορά σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου.
Ξέρετε ποιο είναι το τρομερό αυτή τη φορά;
Η έρευνα αναδεικνύει στην πρώτη θέση των φορέων με τη μεγαλύτερη διαφθορά τους βουλευτές, ακόμη και πάνω από πολεοδομίες, εφορίες, γιατρούς, δήμους, αστυνομία και Δικαιοσύνη.
Την πανελλαδική έρευνα, πραγματοποίησε το ΤμήμαΣτατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και σύμφωνα με αυτήν:
Το 93,4% των ερωτηθέντων θεωρεί παρά πολύ έντονο έως αρκετά σοβαρό ή σημαντικό το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα.
Το 73% των πολιτών δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς!
Περίπου το 50%, ένα στους δύο, εκτιμά ότι κύριος υπεύθυνος για τη διαφθορά είναι η κυβέρνηση ή κυρίως η κυβέρνηση.
Το 70,7% κρίνει ότι είναι αρκετά ή πολύ διαδεδομένα τα φαινόμενα διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών και ακολουθούν οι πολεοδομίες με 69,6% αρνητική γνώμη, οι εφορίες με 67,9%, οι γιατροί με 63,6% και οι δήμοι-νομαρχίες με 60,5% αρνητική γνώμη.
Την εξάδα κλείνουν η αστυνομία, με το 56,5% να τη θεωρεί πολύ διεφθαρμένη, και η Δικαιοσύνη, με το 54,1% των πολιτών να τη θεωρούν επίσης αρκετά ή πολύ διεφθαρμένη.
Ένας στους τέσσερις (25%) αποδίδει τη διάδοση της διαφθοράς στην κακή λειτουργία της Δικαιοσύνης και ένα άλλο 24,8% στη νοοτροπία.
Ως μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς προτείνονται οι βαρύτερες ποινές σε ποσοστό 71,24%, ο καλύτερος έλεγχος (69,6%), η βελτίωση των αποδοχών (52,45%) και η διαφημιστική καμπάνια (51,16%).
Τέλος, δύο στους τρεις πολίτες νιώθουν είτε ταπεινωμένοι (34%) είτε θυμωμένοι(29%), αφού έχουν πληρώσει το δωράκι τους!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου