Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Συνεβη στο Παρελθον, θα συμβη και στο μελλον...


Δικαζεται στην Πνομ Πενχ, ο αρχιβασανιστης Καινγ Γκουεγκ Εαβ γνωστος ως Ντουκ, επικεφαλης του κεντρου βασανιστηριων που διατηρουσαν οι εγκληματιες ερυθροι χμερ στην Καμποτζη επι εποχης Πωλ Ποτ.
Ο Ντουκ κατηγορειται ότι επεβλεψε προσωπικως για τον συστηματικο βασανισμο περισσοτερων από 15.000 παιδιων, γυναικων και ανδρων που εθαν διαφορετικη αποψι για το εφιαλτικο καθεστως των ερυθων χμερ.
Να θυμισουμε ότι μεταξυ 1975 και 1979 περιπου 2 εκατομμυρια καμποταζιανων πεθαναν από την πεινα, τα βασανιστηρια και τα καταναγακαστικα εργα στο σταλινικο καθεστως του ΠΩΛ ΠΟΤ.
Ο ιδιος ο Πωλ Ποτ πεθανε ατιμωρητος για τα φρικωδη εγκληματα του, το 1998, την ιδια χρονια που οι λιγοστοι εναπομειναντες υποστηρικτες του εγκατελειψαν τα εγκληματικα τους αργα, δηλαδη τον «αγωνα» τους… Ενω, τα εγκληματα των ερυθρων χμερ, ανηκουν στα κομμουνιστικα εγκληματα που η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε στις 25 Ιανουαρίου 2006 όπως τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα και αριθμουν τα 100 εκατομμυρια αθωων θυματων , οσο δηλαδη οι δυο παγκοσμιοι πολεμοι μαζι.!!!
Σύμφωνα με προσεκτικούς υπολογισμούς (ακριβή στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα) ο αριθμός των ατόμων που σκοτώθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, κατανεμημένα κατά χώρες ή περιοχές μπορεί να δοθεί ως εξής:

-- Σοβιετική Ενωση: 20 εκατομμύρια θύματα
-- Κίνα: 65 εκατομμύρια
-- Βιετνάμ: 1 εκατομμύριο
-- Βόρεια Κορέα: 2 εκατομμύρια
-- Καμπότζη: 2 εκατομμύρια
-- Ανατολική Ευρώπη: 1 εκατομμύριο
-- Λατινική Αμερική: 150.000
-- Αφρική: 1,7 εκατομμύρια
-- Αφγανιστάν 1,5 εκατομμύρια

Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν μια ποικιλία καταστάσεων: ατομικές και ομαδικές εκτελέσεις, θανάτους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, θύματα πείνας και εκτοπίσεων.
Στο αρθρο 27 της καταδικης των κομμουνιστικων εγκληματων διευκρινιζονται τα εξης:
« Τα παραπάνω νούμερα είναι ντοκουμενταρισμένα, και αν είναι μόνο εκτιμήσεις αυτό γίνεται γιατί υπάρχει έδαφος να υποψιαστούμε πως θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερα»

ΙΑΣΩΝ

7 comments:

  1. Δεν πας καλα φιλε...
    Κριμα πραγματικα και νομιζα

    οτι προκειται για σοβαρο ιστολογιο...

    Υ.Γ. Α δεν τα μαθες ο πραγματικος
    αριθμος υπερβαινει τα 25 δις. κατοικους, επισης εχω να σου

    ανακοινωσω οτι ο Αρης περιστρεφετε
    γυρω απο την σεληνη και

    ο πρωτος Homo sapiens ειχε
    δεκαπεντε ποδια και τριανταεξι

    δακτυλα...περαστικα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε outopia...
    Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά το συγκεκριμένο θέμα - ανάρτηση φέρει και την υπογραφή του συντάκτη αυτής.
    Εν προκειμένω πρόκειται περί επισκέπτη του blog ονόματι "ΙΑΣΩΝ".
    Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι κι' εσύ ως blogger, ότι η φιλοξενία απόψεων, είτε αυτές μας εκφράζουν είτε όχι, έχει να κάνει με τα κατά πόσο αντιλαμβανόμαστε ο καθένας μας την δεοντολογία ως έννοια.
    Στο συγκριμένο blog, θα φιλοξενούνται όλες οι απόψεις, άσχετο αν με βρίσκουν σύμφωνο ή όχι, καθόσον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψω το blog σε ...κομματικό γραφείο.
    Το αν πρόκειται περί σοβαρού ή όχι ιστολογίου, αυτό δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω εγώ προσωπικά.
    Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι το περιεχόμενο του κάθε κειμένου, καθώς και το φωτογραφικό υλικό από το οποίο συνοδεύεται, κινούνται εντός ορίων απόλυτης αισθητικής και ευπρέπειας, από την οποία δεν πρόκειται να παρεκλίνω ποτέ.

    Καλό βράδυ φίλε μου.
    gianniotis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=178873&ct=47

    Ποιος ήταν ο αιμοσταγής δικτάτορας της Καμπότζης
    Το τέρας και η κόλαση
    Τέσσερα χρόνια στην εξουσία (1976-1979) ήταν «αρκετά» για τον Πολ Ποτ, τον αρχηγό των Ερυθρών Χμερ, ώστε να εξοντώσει στην Καμπότζη 1.500.000 ανθρώπους. Πρόκειται για την ανατριχιαστικότερη μαζική εξόντωση στη μεταπολεμική εποχή. Οσοι είδαν τη φοβερή ταινία του Ρόλαντ Ζοφέ «The Killing Fields» («Κραυγές στη σιωπή»), 1984, δεν θα ξεχάσουν τη μακάβρια σκηνή όπου η κάμερα αποκαλύπτει μιαν ατελείωτη σειρά σκελετών. Αλλά αυτή η σοκαριστική εικόνα δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που περιέχει το βιβλίο του Φίλιπ Σορτ Πολ Ποτ. Ανατομία ενός εφιάλτη. Ο συγγραφέας, επιφανής βρετανός δημοσιογράφος και για 25 χρόνια ανταποκριτής του BBC στη Νοτιοανατολική Ασία, επισκέφθηκε πολλές φορές την Καμπότζη επί τέσσερα χρόνια, ερεύνησε αρχεία στην Ευρώπη και στην Ασία και σε ένα ογκώδες βιβλίο 717 σελίδων μας έδωσε το πορτρέτο ενός απίστευτου τέρατος που με τους οπαδούς του οδήγησε τη χώρα του σε μια πραγματική κόλαση. Ο Πολ Ποτ δεν ήταν αμόρφωτος. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, φοίτησε σε καθολικό σχολείο στην Πνομ Πενχ και αργότερα σπούδασε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τους γάλλους κομμουνιστές. Από τη θυελλώδη πολιτική του σταδιοδρομία, που την περιγράφει λεπτομερώς ο Σορτ, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάληψη της Πνομ Πενχ στις 17 Απριλίου 1975. Τα όσα επακολούθησαν οδήγησαν την Καμπότζη από τη φρίκη του πολέμου στην κόλαση των Ερυθρών Χμερ: βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών, αδυσώπητες διώξεις των διανοουμένων, εξόντωση των μειονοτήτων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανιστήρια και τελικά μαζικές δολοφονίες.
    Ο «αγροτικός» κομμουνισμός του δικτάτορα τον οδήγησε στο σημείο να καταργήσει ως και τα χαρτονομίσματα, τα κατ' εξοχήν «προϊόντα» του παγκόσμιου καπιταλισμού. Κατάπληκτη η παγκόσμια κοινή γνώμη έβλεπε σε φωτογραφίες τους Ερυθρούς Χμερ να καίνε χαρτονομίσματα στους δρόμους της Πνομ Πενχ. Πολύ σύντομα η πρωτεύουσα της Καμπότζης μεταβλήθηκε σε πόλη-φάντασμα.
    Το τέλος του καθεστώτος υπήρξε ο αιματηρός πόλεμος με το Βιετνάμ, που το 1978 εισέβαλε στην Καμπότζη και την κατέλαβε, και ο Πολ Ποτ με τους άντρες του κατέφυγε στην Ταϊλάνδη. Το 1986 ταξίδεψε στην Κίνα για θεραπεία κατά του καρκίνου, από τον οποίο είχε διαγνωσθεί έναν χρόνο νωρίτερα ότι έπασχε. Το 1995 ένα εγκεφαλικό επεισόδιο του άφησε παράλυτο το δεξιό του χέρι αλλά αυτό δεν τον άλλαξε. Δύο χρόνια αργότερα διέταξε την εκτέλεση του στενότερου συνεργάτη του Σον Σεν, καθώς και 11 μελών της οικογενείας του τελευταίου, για προδοσία. Το επόμενο έτος οι Ερυθροί Χμερ συμφώνησαν να παραδοθεί ο Πολ Ποτ στους Αμερικανούς και να δικαστεί από διεθνές δικαστήριο. Ο δικτάτορας, σύμφωνα με τη χήρα του, πέθανε στο σπίτι του από καρδιακή ανεπάρκεια περιμένοντας να τον συλλάβουν. Το σώμα του αποτεφρώθηκε χωρίς να προηγηθεί νεκροψία, γεγονός που προκάλεσε υποψίες ότι ο δικτάτορας είχε αυτοκτονήσει.
    Ο βίος του Πολ Ποτ, όπως τον περιέγραψε σε αυτό το ντοκουμέντο-θρίλερ ο Φίλιπ Σορτ, αποδεικνύει πως όταν οι ιδέες, μικρές ή μεγάλες, γίνονται εμμονές, τότε η απόσταση ανάμεσα στις πεποιθήσεις και στα φρικτά εγκλήματα δεν είναι μεγαλύτερη από ένα βήμα.
    ************************
    Μονο οι ημεδαποι ντροπαλοι εραστες του ολοκληρωτισμου επιμενουν να κλεινουν τα ματια στο φως της αληθειας//
    ΙΒΥΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9,55
    Την ειρωνεία σου να την λάβουμε σαν μαγκιά ή σαν εξυπνάδα????.Πάντως όπως και να την λάβουμε δεν σε κολακεύει.Με ειρωνεία μπορώ να σου απαντήσω και γω αλλά σέβομαι το χώρο.Μακάρι να τον σεβόσουνα και συ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=332463

    Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορήθηκε και επισήμως χθες ο 82χρονος πλέον Νούον Τσέα, ανώτατο στέλεχος των Ερυθρών Χμερ και ο στενότερος συνεργάτης του ηγέτη της οργάνωσης, Πολ Ποτ, που σκοτώθηκε το 1998.

    Ο Νουόν Τσέα συνελήφθη στο σπίτι του και οδηγήθηκε με ελικόπτερο στην Πνομ Πενχ, όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες από το δικαστήριο που συστάθηκε για να ερευνήσει τα εγκλήματα στη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης της χώρας από τους μαοϊστές Ερυθρούς Χμερ.

    Ο Νουόν Τσέα, ο πλέον υψηλόβαθμος εν ζωή αξιωματούχος της οργάνωσης, φέρεται να ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους αντιφρονούντων την εποχή που ο Πολ Ποτ ασκούσε την εξουσία στη χώρα. Η επανάσταση των Ερυθρών Χμερ (Κομμουνιστικό Κόμμα Καμπότζης) ξεκίνησε το 1975, αλλά το καθεστώς ανατράπηκε από τη βιετναμέζικη εισβολή το 1979. Η επανάσταση, που αρχικό στόχο είχε τη μετατροπή της χώρας σε πρότυπο αγροτικής οικονομίας, κατέληξε σε ένα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του 20ού αιώνα. Στη διάρκεια της τετραετούς εξουσίας των Ερυθρών Χμερ, τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί από πείνα και εξάντληση, άλλοι από εκτελέσεις.

    ΦΑΕΘΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8470&pubid=2472962

    Ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου προσήχθει ο διαβόητος αρχιβασανιστής του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, ο Καίνγκ Γκουέκ Εαβ, γνωστός ως "Ντουκ".

    Το δικαστήριο έχει συσταθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην πρώτη και πολυαναμενόμενη δίκη κατηγορούμενου για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν εδώ και τριάντα χρόνια στο όνομα μιας κομμουνιστικής επανάστασης.

    Ως διευθυντής του διαβόητου κέντρου κράτησης και βασανισμού του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ Τουόλ Σλενγκ της Πνομ Πενχ, ο Ντουκ κατηγορείται για τις αγριότητες που διαπράχθηκαν εκεί.

    Δύο εκατομμύρια άνθρωποι, το εν τέταρτον περίπου του πληθυσμού της Καμπότζης, βρήκαν τον θάνατο υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ, που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στη χώρα κατά την περίοδο 1975 -1979.

    "Αυτή η πρώτη ακροαματική διαδικασία αντιπροσωπεύει την ευόδωση των σημαντικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν για τη συγκρότηση ενός έντιμου και ανεξάρτητου δικαστηρίου που θα δικάσει όσους κατείχαν ηγετικές θέσεις" στον μηχανισμό εξουσίας των Ερυθρών Χμερ, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δικαστής Νιλ Νον.

    Ο "Ντουκ", σήμερα 66 ετών, ήταν εκείνη την εποχή διοικητής της φυλακής Τουόλ Σλενγκ, γνωστής και ως S-21, κέντρου ανακρίσεων που στεγάσθηκε σε ένα πρώην λύκειο, όπου περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βασανίσθηκαν πριν εξοντωθούν στα γειτονικά "χωράφια του θανάτου" (killing fields), στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων που οργανώθηκαν από το καθεστώς του Πολ Ποτ.

    Ο "Ντουκ" κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανισμούς και φόνους εκ προμελέτης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του Φρανσουά Ρου, έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες του και έχει ζητήσει "συγγνώμη" από τα θύματά του.

    "Είναι μια μέρα πολύ σημαντική για μένα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τσουμ Μέι, ένας από τους σπάνιους επιζήσαντες του Τουόλ Σλενγκ. "Θα είμαι μάρτυρας στη δίκη. Θέλω να δω τον Ντουκ και να τον ρωτήσω γιατί με φυλάκισε".

    "Αυτή είναι η μέρα που περίμενα εδώ και τριάντα χρόνια. Αλλά δεν ξέρω εάν θα τελειώσει ο πόνος μου", δήλωσε ο Βαν Νατ, κρατούμενος καλλιτέχνης του S-21 που κατόρθωσε να επιζήσει ζωγραφίζοντας πορτρέτα του Πολ Ποτ.

    Ο "Ντουκ" συνελήφθη το 1999, όταν η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε από έναν δημοσιογράφο και είναι το πρώτο μέλος της ηγεσίας των Ερυθρών Χμερ που προσάγεται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου της Πνομ Πενχ. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς το ειδικό δικαστήριο έχει αποκλείσει τη θανατική ποινή.

    Τέσσερα πολιτικά στελέχη του καθεστώτος του Πολ Ποτ, ο οποίος πέθανε το 1998, θα προσαχθούν αργότερα επίσης ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου. Καθώς οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας από 76 έως 83 ετών, πολλοί Καμποτζιανοί φοβούνται ότι θα πεθάνουν πριν από τη δίκη τους.

    Η προκαταρκτική διαδικασία που άρχισε σήμερα στη δίκη του "Ντουκ" έχει ως στόχο τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων, ενώ η εξέταση της ουσίας του κατηγορητηρίου δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

    Ο συνήγορος του "Ντουκ" υπενθύμισε στους δικαστές ότι ο κατηγορούμενος έχει συμπληρώσει, χωρίς δίκη, κράτηση "εννέα ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών", κατάσταση που χαρακτήρισε "απαράδεκτη".

    Ο γάλλος ανακριτής Μαρσέλ Μελόντ τόνισε ότι η δίκη είναι σημαντική για την ενίσχυση της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης της Καμπότζης, προσθέτοντας ότι οι δίκες των Ερυθρών Χμερ προσφέρουν την ευκαιρία "όχι μόνο για τον καταλογισμό ατομικών ευθυνών, αλλά και για την οργάνωση ενός δημόσιου διαλόγου" για τη σκοτεινή αυτή σελίδα της ιστορίας του 20ου αιώνα.
    Αφαντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.skai.gr/master_story.php?id=111379

    Δύο εκατομμύρια άνθρωποι, το εν τέταρτον περίπου του πληθυσμού της Καμπότζης, βρήκαν τον θάνατο υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ, που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στη χώρα κατά την περίοδο 1975 -1979.

    "Αυτή η πρώτη ακροαματική διαδικασία αντιπροσωπεύει την ευόδωση των σημαντικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν για τη συγκρότηση ενός έντιμου και ανεξάρτητου δικαστηρίου που θα δικάσει όσους κατείχαν ηγετικές θέσεις" στον μηχανισμό εξουσίας των Ερυθρών Χμερ, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δικαστής Νιλ Νον.

    Ο "Ντουκ", σήμερα 66 ετών, ήταν εκείνη την εποχή διοικητής της φυλακής Τουόλ Σλενγκ, γνωστής και ως S-21, κέντρου ανακρίσεων που στεγάσθηκε σε ένα πρώην λύκειο, όπου περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βασανίσθηκαν πριν εξοντωθούν στα γειτονικά "χωράφια του θανάτου" (killing fields), στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων που οργανώθηκαν από το καθεστώς του Πολ Ποτ.

    Τέσσερα πολιτικά στελέχη του καθεστώτος του Πολ Ποτ, ο οποίος πέθανε το 1998, θα προσαχθούν αργότερα επίσης ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου
    Ο "Ντουκ" κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανισμούς και φόνους εκ προμελέτης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του Φρανσουά Ρου, έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες του και έχει ζητήσει "συγγνώμη" από τα θύματά του.

    "Είναι μια μέρα πολύ σημαντική για μένα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τσουμ Μέι, ένας από τους σπάνιους επιζήσαντες του Τουόλ Σλενγκ. "Θα είμαι μάρτυρας στη δίκη. Θέλω να δω τον Ντουκ και να τον ρωτήσω γιατί με φυλάκισε".

    "Αυτή είναι η μέρα που περίμενα εδώ και τριάντα χρόνια. Αλλά δεν ξέρω εάν θα τελειώσει ο πόνος μου", δήλωσε ο Βαν Νατ, κρατούμενος καλλιτέχνης του S-21 που κατόρθωσε να επιζήσει ζωγραφίζοντας πορτρέτα του Πολ Ποτ.

    Ο "Ντουκ" συνελήφθη το 1999, όταν η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε από έναν δημοσιογράφο και είναι το πρώτο μέλος της ηγεσίας των Ερυθρών Χμερ που προσάγεται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου της Πνομ Πενχ. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς το ειδικό δικαστήριο έχει αποκλείσει τη θανατική ποινή.

    Τέσσερα πολιτικά στελέχη του καθεστώτος του Πολ Ποτ, ο οποίος πέθανε το 1998, θα προσαχθούν αργότερα επίσης ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου. Καθώς οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας από 76 έως 83 ετών, πολλοί Καμποτζιανοί φοβούνται ότι θα πεθάνουν πριν από τη δίκη τους.

    Η προκαταρκτική διαδικασία που άρχισε στη δίκη του "Ντουκ" έχει ως στόχο τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων, ενώ η εξέταση της ουσίας του κατηγορητηρίου δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

    Valkyries

    ΑπάντησηΔιαγραφή