Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Αλμούνια: Καλύτερη η ελληνική οικονομία του μέσου όρου της ευρωζώνης...



"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται σε ύφεση", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ήδη, από το 2009.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλμούνια επεσήμανε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει θετικός, με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας να είναι πιο αισιόδοξες από αυτές τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν στην ευρωζώνη παρατηρούνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.


Παράλληλα, τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές, δεδομένης της θετικής ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα αυξάνεται, είναι να επιταχυνθεί η προσαρμογή, καθώς, όπως πρόσθεσε, δεν είναι η Επιτροπή, που πιέζει την Ελλάδα με τα spreads, αλλά η αγορά.

Πρόσθετα μέτρα απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από έξι χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, για τον περιορισμό του ελλείμματος, μετά την εξέταση των Προγραμμάτων Σταθερότητας της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Λετονίας και της Μάλτας.


Όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, λόγω της οικονομικής ύφεσης, η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών αυτών επιδεινώθηκε αισθητά το 2008 και εκτιμά ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται το 2009 στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Λετονία.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα δώσει η Επιτροπή στις έξι αυτές χώρες για να μειώσουν το έλλειμμα, καθώς τον άλλον μήνα ανοίγει και επίσημα το θέμα για να ξεκινήσει διαδικασίες εναντίον τους.
Η ΕΕ αναφέρει, στην έκθεσή της, πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία ήταν υψηλός και κυμάνθηκε στο 4%., ενώ το 2009 αναμένεται να παραμείνει σε θετικό έδαφος.

Ωστόσο, η Κομισιόν, επισημαίνει πως οι εσωτερικές και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διογκώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολύ μεγάλη αύξηση του δημοσίου και του εξωτερικού χρέους.
Η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει δυσμενή επίδραση στην οικονομία και ασκεί πίεση στην επιβάρυνση λόγω του χρέους.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβη το 3% το 2007 και το 2008 και σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, θα φθάσει το 3,7% το 2009, προτού μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2010 και στο 2,6% το 2011.


Με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, η Ελλάδα καλείται:

  • Nα ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική εξυγίανση, ιδιαίτερα εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από ό, τι αναμένονται, μέσω μόνιμων μέτρων περιορισμού των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα.
  • Nα εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.
  • Nα εφαρμόσει ταχέως τη φορολογική μεταρρύθμιση.
  • Nα συνεχίσει τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

«Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια παροχής δημοσιονομικών κινήτρων, λόγω του μεγάλου χρέους και ελλείμματος.Η στρατηγική εξυγίανσης το 2010 και το 2011, που περιγράφονται στο πρόγραμμα, στηρίζεται στον περιορισμό των δαπανών και σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων», αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, υπεραισιόδοξες θεωρεί η Κομισιόν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την ανάπτυξη, καθώς η οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου