Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Σκληρή λιτότητα και στο βάθος νέοι φόροι...


Σε κλοιό σκληρής λιτότητας μπαίνει η Ελλάδα, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που ετοιμάζουν «κουστούμι» σκληρών μέτρων για την ελληνική οικονομία.
Η «ώρα της κρίσης» είναι η 24η Μαρτίου, όταν και θα αποφασιστούν οι όροι με βάση τους οποίους θα υπαχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης.
Την ίδια στιγμή, ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, στην περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή λιτότητα που έρχεται.
Ήδη η Κομισιόν αλλά και η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάσουν τους όρους με τους οποίους θα λάβει η Ελλάδα την κοινοτική στήριξη, αλλά και τα μέτρα που θα επιβάλλουν στη χώρα μας, ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση, εντός του Μαρτίου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, που ενδέχεται να επηρεάσουν και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Έρχονται (;) νέοι φόροι.
Το κλίμα σκληρής λιτότητας για τα νοικοκυριά, που ήδη μαστίζονται από την οικονομική κρίση επιτείνουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου,ο οποίος σε συνέντευξή του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων με σκοπό να μειωθεί το υπερβολικό έλλειμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δοθεί ένα σαφές μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας στις αγορές, ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το κόστος του δανεισμού.
Με αυτό το δεδομένο, στην (ιδιαίτερα πιθανή περίπτωση που) οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας δεν επιβεβαιωθούν και ταυτόχρονα δεν καλυφθούν οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει φορολογικά μέτρα. Παράλληλα, ο κ. Παπαθανασίου επιβεβαιώνει τα σενάρια σκληρής λιτότητας για τους μισθωτούς, προαναγγέλλοντας σφικτή εισοδηματική πολιτική, που θα καλύπτει μεν τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα απειλεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χορηγήσει νέο πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών όπως αυτό των 28 δισ. ευρώ και σημειώνοντας παράλληλα ότι εάν κάποια τράπεζα χρειασθεί ρευστότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτήν θα συμμετάσχει και το Δημόσιο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου