Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Προβληματισμοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα από την έξαρση βίας...


Έντονο προβληματισμό, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, προκαλούν, τα πρόσφατα κρούσματα βίας, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και ο ξυλοδαρμός του καθηγητή, Γιάννη Πανούση.
Τα γεγονότα, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του ασύλου, όταν κουκουλοφόροι και ομάδες, ξένες προς τα πανεπιστήμια, χρησιμοποιούν τα ιδρύματα, για ακραίες και παράνομες ενέργειες.
Η καθηγήτρια Μαρία Τζάνη είχε τραυματιστεί σε επίθεση κουκουλοφόρων τον περασμένο Νοέμβριο μέσα στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού τμήματος της Αθήνας.
Μετά και την πρόσφατη επίθεση ενάντια στον καθηγητή Γιάννη Πανούση η Πανεπιστημιακή κοινότητα είναι φανερά προβληματισμένη για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας.
Ο Γ. Πανούσης με άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» μετά τον τραυματισμό του δηλώνει υπερήφανος για το δημόσιο πανεπιστήμιο και καταλήγει:
"...Δεν είμαι όμως περήφανος για όσους πιστεύουν ότι με την άκριτη, άμετρη τυφλή βία έναντι παντός- χωρίς στοιχειώδη γνώση της ζωής, των αγώνων και των ιδεών καθενός- θα κάνουν τον κόσμο και τον εαυτό τους καλύτερο. Είμαι περήφανος για όσους παίρνουν καθαρή θέση στις δύσκολες στιγμές και όχι για όσους κρύβονται πίσω από φοβίες, ενοχές και αοριστίες. Τα κρούσματα βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, που για πολλούς φέρουν την ασπίδα του ασύλου, ώθησαν γνωστούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας να διαμαρτυρηθούν με κοινή ανακοίνωση...»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου