Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ας δημιουργήσουν πρώτα αξιοπιστία και οι εκλογές ας περιμένουν...


Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσιοποιήθηκε από τον ΣΚΑΪ, υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και προς τα δύο κόμματα εξουσίας που είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι αισθάνονται ότι κερδίζουν εκλογές και μάλιστα βιάζονται!
Όπως αναφέρεται, το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Στο ερώτημα ποια είναι καλύτερη κυβέρνηση, το 24% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και το 22% τη Ν.Δ.
Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει την εμπιστοσύνη να κυβερνήσει μόνο του και η διαφορά μεταξύ τους είναι τόσο αμελητέα που δε μπορεί να στηρίξει εκλογική πρωτιά.
Επίσης, το 16% δηλώνει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι 17%.
Εδώ η διαφορά είναι απολύτως αμελητέα.

Σε σχέση με το βαρόμετρο του προηγούμενου μήνα:
Η Ν.Δ. μειώνει το άνοιγμα της «ψαλίδας» από το ΠΑΣΟΚ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προηγείται σταθερά του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Tο ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής συγκεντρώνει 38,5%, ευρισκόμενο πάντα σε απόσταση από τον πήχη της αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. 34% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 4,5% και οι Οικολόγοι με 3,5%.
Εάν δει κανείς μόνο τα νούμερα της πρόθεσης ψήφου μπορεί να μιλήσει για σαφή πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν, όμως, και τα προηγούμενα νούμερα που τα πρωτοσέλιδα αγνοούν.
Τα νούμερα αξιοπιστίας δείχνουν ότι η σκανδαλολογία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση -αν και παγκόσμια- έπληξε την κυβέρνηση, χωρίς όμως να τονώσει την αξιοπιστία εκείνου που θα γίνει κυβέρνηση αν χάσει η σημερινή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν σε δεύτερες συνεχείς εκλογές κερδίσει ένα κόμμα εξουσίας αυτοδυναμία, η κοινωνική του νομιμοποίηση θα βρίσκεται στο μηδέν, ή και κάτω από αυτό.

Το κυρίαρχο, λοιπόν, ερώτημα σε περίοδο μακράς και παγκόσμιας κρίσης είναι τι μπορεί να επιτύχει μια μετεκλογική κυβέρνηση με κοινωνική αναξιοπιστία;
Αν δε θέλουμε, λοιπόν, εκλογές για τις εκλογές ας το ξεχάσουμε για λίγο και ας επιχειρήσει ο πολιτικός κόσμος την αύξηση της αξιοπιστίας του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου