Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ιαπωνία: Μείωση 12,7% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα έχει αύξηση + 3% το 2008...


Με ρυθμό 12,7% ετησίως συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, τα μέγιστα από την πετρελαϊκή κρίση του 1974, καθώς η ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σηματοδότησε τη μείωσε ρεκόρ των εξαγωγών.

Το ΑΠΕ μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας στο Τόκιο. Κατά μέσον όρο 26 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η οικονομική συρρίκνωση θα ήταν 11,6%.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 13,9% από το τρίτο τρίμηνο καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα μάρκας Corolla και για τηλεοράσεις Bravia κατέρρευσαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης για την οποία το G7 είπε ότι θα διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος του 2009. Η Toyota Motor Corp., η Sony Corp. και η Hitachi Ltd. – όλες προβλέπουν ότι θα εμφανίσουν ζημίες – απολύουν χιλιάδες εργαζομένους, αυξάνοντας τον κίνδυνο μείωσης των δαπανών από τα νοικοκυριά που θα παρατείνει την ύφεση.

Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,2% κατά το μέσον της συνεδρίασης διευρύνοντας τις φετινές απώλειες του 12%. Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 91,62 ανά δολάριο ΗΠΑ από 91,76, εν μέσω εικασιών ότι η Ιαπωνία θα αποφύγει να λάβει μέτρα για να υποχωρήσει το νόμισμα. Η άνοδος 18% του γιέν πέρυσι είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των εξαγωγών της χώρας.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε 3,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο όπως ανακοινώθηκε. Η συρρίκνωση των ΗΠΑ ήταν 1% και της Ευρωζώνης 1,5%, η μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 13 ετών.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση από τον Νοέμβριο του 2007, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Στις 15 Σεπτεμβρίου η πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc. επιδείνωσε τη χρηματοπιστωτική κρίση και είχε ως αποτέλεσμα ζημίες ύψους 14 τρισ. δολ. από τα χρηματιστήρια διεθνώς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου