Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Εφοδος στα γραφεία της Siemens...


Εφοδο στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι πραγματοποίησε ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, που διερευνά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων», συνοδευόμενος από έναν εισαγγελικό λειτουργό και άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
Ο αρμόδιος ανακριτής κατέσχεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 150 κούτες με έγγραφα από το λογιστήριο της εταιρείας.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται παραστατικά, τιμολόγια αλλά και e-mail, τα οποία παραδόθηκαν στην ΥΠΕΕ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σχετική έφοδος φέρεται να συνδέεται άμεσα με τη χθεσινή κατάθεση που έδωσε ενώπιόν του η ιδιαιτέρα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens
Mιx. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου.
Η μαρτυρία αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, το περασμένο καλοκαίρι, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου.
Μετά την εξέταση της κ. Τσακάλου αλλά και του τότε διευθυντή του λογιστηρίου της εταιρείας, ο εισαγγελέας είχε πραγματοποιήσει και τότε έφοδο στα γραφεία της Siemens και είχε κατασχέσει σειρά εγγράφων κ.λπ.
Σημειώνεται ότι η κ. Τσακάλου είχε εξεταστεί συνολικά τρεις φορές από τον εισαγγελικό λειτουργό και μεταξύ άλλων, είχε μιλήσει για εκροή χρήματος από τα ταμεία της Siemens προς πολιτικά πρόσωπα αλλά και προς ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσει.
Συγκεκριμένα, η κ. Τσακάλου είχε υποστηρίξει ότι ένα κόμμα στην Ελλάδα έλαβε χορηγία από την Siemens μέσω επιταγής, ενώ πολιτικά πρόσωπα λάμβαναν δώρα όπως δωρεές οικοσυσκευών και τηλεφωνικών κέντρων.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, για τις παροχές και τα δώρα ήταν απαραίτητη προφορική εντολή του κ. Χριστοφοράκου η οποία προωθείτο γραπτώς από εκείνη στα αντίστοιχα τμήματα της εταιρείας.
Σε ανακοίνωσή της, η Siemens αναφέρει:
«Συνεργαστήκαμε πρόθυμα με τις Αρχές, διευκολύνοντας το έργο τους. Η Siemens επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και έχει ήδη προβεί σε λήψη σειράς μέτρων, που εξασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωσή της με τις αρχές της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής διακυβέρνησης».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου