Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Προκλητική η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον Παντελεήμονα...


Τη θεσμική σύγκρουση με την πολιτεία επιλέγει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέτοντας στο αρχείο την υπόθεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, και αμφισβητώντας, επομένως, ευθέως την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία τον περασμένο Ιούνιο τον έκρινε ένοχο σε δεύτερο βαθμό και τον καταδίκασε σε εξαετή κάθειρξη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τα δώδεκα μέλη της ΔΙΣ, με ψήφους 7 έναντι 5, αποφάσισαν να μην παραπέμψουν την υπόθεση στο Πρωτοβάθμιο συνοδικό Δικαστήριο, καθώς "...δεν προκύπτουν από το φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου Αρχιερέως...", κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης.

Τη θέση του διαχώρισε πάντως - προφανώς ετεροχρονισμένα- ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δηλώνοντας ότι "...η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία, η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις..."
Ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε παράλληλα να ζητηθεί άμεσα η συνδρομή ειδημόνων και έμπειρων επιστημόνων για την ταχεία αντιμετώπιση του όλου θέματος, και το… θέατρο του παραλόγου ολοκληρώθηκε με τους Συνοδικούς Μητροπολίτες - που μια ημέρα νωρίτερα «σφράγιζαν» το κλείσιμο της υπόθεσης - να αποδέχονται ομόφωνα την εισήγησή του.

Αυτό που τώρα απομένει είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο Μητροπολίτης (πρώην;) Αττικής κατά του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που διέταξε τον εγκλεισμό του στη φυλακή.
Στην περίπτωση πάντως που ο Άρειος Πάγος απορρίψει την προσφυγή του Παντελεήμονα, θα προκύψει παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ένας εν ενεργεία Μητροπολίτης της κρατούσας Εκκλησίας θα βρίσκεται στη φυλακή!

Η αθωωτική απόφαση της ΔΙΣ, όπως και η ίδια παραδέχεται, "...αφορά μόνον σε οικονομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος και της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Μάκρης και όχι σε άλλες κρίσιμες παραμέτρους του θέματος..."

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η συνεδρίαση με θέμα τον Αττικής ήταν επεισοδιακή.
Ένας Μητροπολίτης εξ όσων υποστήριξαν τον κ. Παντελεήμονα στο τέλος της ψηφοφορίας απευθύνθηκε στον προεδρεύοντα Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο, που δεν είχε ακόμα ψηφίσει, λέγοντάς του:
«Βλέπεις, μια ψήφος έμεινε. Υπερτερούμε, τελείωνε».
Με το τέλος της διαδικασίας ο ίδιος Μητροπολίτης μάλιστα βγήκε από την αίθουσα φωνάζοντας δις «τον αθωώσαμε».
Άνθρωποι από το περιβάλλον του Μητροπολίτη Αττικής κάνουν λόγο για πλήρη δικαίωση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΔΙΣ «κόλαφο για τα ποινικά δικαστήρια».

Παράλληλα εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι ο Άρειος Πάγος θα κάνει τελικά αποδεκτή την προσφυγή του, καθώς ..."όλα ήταν προϊόν σκευωρίας. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης είχε ζητήσει οικονομικό έλεγχο στη Μονή στη Νέα Μάκρη και τελικά βρέθηκε κατηγορούμενος. Έχουν γίνει τραγικές παρατυπίες...", αναφέρει άνθρωπος που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον έγκλειστο Ιεράρχη και προσθέτει ότι "...η αλήθεια στο τέλος θα λάμψει. Τον Μητροπολίτη δεν τον νοιάζει αν θα μείνει δυο ή τρεις μήνες παραπάνω στη φυλακή. Τον ενδιαφέρει μόνο να απαλλαγεί από το στίγμα της ενοχής"
Σχετική ανάρτηση:
----------------------

1 comments:

  1. Τι να περιμένει κανείς από τους "ταλιμπάν" της Ορθοδοξίας; Νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με το φιλότιμο, τα νεύρα και την αντοχή του θρησκόληπτου ποιμνίου τους. Κούνια που τους κούναγε τους άχρηστους, που καταχράζονται της θρησκευτικής ιεραρχίας και καβαλούν το καλάμι, που ενίοτε γίνεται και ποιμαντορική ράβδος. Ντροπή στους κολασμένους άθεους, άθρησκους και αγύρτες!!!
    Γερμανοηπειρώτης/Φραγκφούρτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή