Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Έπεσε η κυβέρνηση στην Τσεχία...


Κατέρρευσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Τσεχία, η οποία δεν κατάφερε - για μια ψήφο - να επιβιώσει προτάσεως μομφής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης.
"...Αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση προσπάθησε να υπονομεύσει την τσεχική προεδρία της Ε.Ε. αλλά ελπίζω ότι παρ΄όλα αυτά, η προεδρία θα είναι επιτυχημένη...", δήλωσε ο έκπτωτος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.
Ο ίδιος πάντως τόνισε πως η πτώση της κυβέρνησης δεν θα έχει επιπτώσεις στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Τσεχία.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαφ Χάβελ πρέπει τώρα να επιλέξει σε ποιον να δώσει εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Αν τρεις προσπάθειες αποτύχουν, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Τοπολάνεκ δήλωσε ότι μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης ενώ οι αντίπαλοί του, οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση.
Τώρα ο Τοπολάνεκ και οι υπουργοί του θα πρέπει να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο ωστόσο, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, θα παραμείνει στο τιμόνι ως υπηρεσιακός.

1 comments: