Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η Τουρκική αδιαλλαξία ξεπέρασε κάθε όριο...


Η κατ' ιδίαν συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, φαίνεται πως εξόργισε πάρα πολύ την Τουρκική πολιτική ηγεσία, ειδικά μετά την δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική σχολή της Χάλκης.

Η έντονα οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας εκφράστηκε από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά:

"...Δεν υπάρχει καμιά σκέψη σχετική με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης..."

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν ο οποίος υπογράμμισε ότι:

"...Για την Τουρκία το θέμα είναι κλειστό και εμείς θα αποφασίσουμε για το ζήτημα επαναλειτουργίας της Σχολής, ανεξάρτητα από τις πιέσεις του Λευκού Οίκου..."

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική δυσαρέσκεια έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε, αν και για μόνο δέκα λεπτά, τον κ. Βαρθολομαίο χωριστά και όχι μαζί με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες όπως είχε κάνει το 2004 ο Τζορτζ Μπους.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Γκιορμέζ, αξιωματούχος της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, "...εμείς ξέραμε ότι θα γίνει κοινή συνάντηση. Μας προκαλεί λύπη, αν έχει κάποιο πρόβλημα ο Πατριάρχης, να το μοιράζεται με έναν ηγέτη μιας άλλης χώρας μυστικά"...

Για Τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα έκανε λόγο χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα εξωτερικά θέματα, ο οποίος δήλωσε:

"...Είναι λογικό η κυβέρνηση της Τουρκίας, απολαμβάνοντας την αναγνώριση του αναβαθμισμένου διεθνούς ρόλου της, να επιδεικνύει, με τρόπο μάλιστα κατηγορηματικό, αδιαλλαξία σε σχέση με θέματα σεβασμού δικαιωμάτων και διεθνούς νομιμότητας, όπως το θέμα της Χάλκης. Η Τουρκία με τις συμπεριφορές της αυτές παραβιάζει τους κανόνες δικαίου που διαμορφώνουν και τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό θα το βρει μπροστά της..."
---------------------
Οφείλουμε να συγχαρούμε δημοσίως τον κ. Λοβέρδο για την τοποθέτησή του.
G.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου