Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Διήμερη επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα


Πολλά οφέλη για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αναμένεται να έχει η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Τίρανα, την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα, 27 Απριλίου.
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της Αλβανίας πρόκειται να υπογραφεί νέα συμφωνία για τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία, που θα προβλέπει περισσότερα από τα δύο που ορίζονται σ' αυτή που υπέγραψε προ καιρού η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Εξάλλου θα συζητηθεί εκτενώς και το… καυτό πρόβλημα της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος.
Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Τίρανα, γίνεται σε μια ευνοϊκή χρονικά στιγμή, αφού απομένουν 50 περίπου ημέρες για την διεξαγωγή των Αλβανικών βουλευτικών εκλογών.
Επιπλέον η Αλβανική πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα την σταθερή και συνεπή στάση της Ελλάδας για ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι το κλίμα των συζητήσεων θα είναι αρκετά καλό και ο Σαλί Μπερίσα δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην ικανοποίηση Ελληνικών αιτημάτων.
Ακόμη ενδέχεται να διευκολυνθούν και άλλα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Μειονότητα, όπως το εκπαιδευτικό.
Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, και θα ενημερωθεί για το σπουδαίο και πολύπλευρο έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Συνάντηση θα έχει και με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτή του Αλβανικού Κοινοβουλίου Βαγγέλη Ντούλε, καθώς και με τον Πρόεδρο της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" Βασίλη Μπολάνο, που ως γνωστόν πριν λίγες μέρες δικαστήριο της Αλβανίας τον καταδίκασε σε κάθειρξη έξι μηνών, πρόστιμο και στέρηση δικαιωμάτων.
Αναμένεται ότι το θέμα Μπολάνου θα τεθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.
Ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει το έντονο ενδιαφέρον της Ελληνικής κυβέρνησης για την Ελληνική Μειονότητα και την γραμμή της να την στηρίζει με κάθε τρόπο. Είναι μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Καραμανλή να κάνει ένα σύντομο πέρασμα και από την περιοχή, όπου ζουν οι Έλληνες.
Π.Λ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου