Μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens καταψηφίστηκε.
Πιο συγκεκριμένα, επί 299 ψηφισάντων κατά της πρότασης ψήφισαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης, και υπέρ 148 της αντιπολίτευσης.
Απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι εάν παρίστατο θα ψήφιζε "ναι".
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.
"...Η κυβέρνηση δε θέλει εξεταστική γιατί φοβάται τις αποκαλύψεις για αποφάσεις της περιόδου 2004 -2005...", δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, ενώ ο Τηλέμαχος Χυτήρης χαρακτήρισε "άμεσο και εθνικό καθήκον" τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κλείσει τη Βουλή τον Ιούνιο, ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα κανενός.
"...Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, όπου κι αν ανήκουν..." τόνισε ο κ. Χυτήρης.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παρεμποδίζει το έργο της Δικαιοσύνης, ενώ το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εξεταστική εθνικό καθήκον.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παρεμποδίζει το έργο της Δικαιοσύνης, ενώ το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εξεταστική εθνικό καθήκον.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι ΠΑΣΟΚ με τη στάση του παρεμποδίζει το έργο της Δικαιοσύνης τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ανάκρισης και τόνισε ότι "...πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών...".
Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, επιθέσεις στη δικαιοσύνη και ευτελισμό των θεσμών κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο εισηγητής της συμπολίτευσης Αν. Καραμάριος χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από το σώμα να την καταψηφίσει, με το σκεπτικό ότι μία τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο όταν η δικαιοσύνη θα έχει περατώσει το έργο της.
Την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία επιταχύνθηκε από την Συνθήκη του Μάαστριχτ κι εκεί εντάσσεται και η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και την σύμφυση του μεγάλου κεφαλαίου με τις εκάστοτε κυβερνητικές εξουσίες, ανέδειξε ως αφετηρία των σκανδάλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής και τόνισε πως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι αφαιρέθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας από τον ΟΤΕ κι αυτός εξαρτήθηκε από τις ιδιωτικές εταιρείες.
Για τους λόγους αυτούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε πως πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή "...χωρίς φυσικά να έχει αυταπάτες για την σε βάθος εξέταση και λύση και αυτής της υπόθεσης...".
"...Καθοριστική και επιβεβλημένη για το ρόλο της Βουλής και το κύρος του πολιτικού κόσμου..." χαρακτήρισε την εξεταστική επιτροπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Κουβέλης, ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδης είπε: "...Όλα στα φως, όλα στη Δικαιοσύνη, όλα στο φυσικό τους δικαστή μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου...".
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για υποβάθμιση της υπόθεσης και τόνισε την αναγκαιότητα "σοβαρής συζήτησης στην Βουλή γύρω από τις ευθύνες όποιων εμπλέκονται, όποια περίοδο κι αν αφορούν".
"...Ελπίζουμε η ΝΔ να μας καταπλήξει απόψε και να προσέλθει και να ψηφίσει υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής..." είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι το αποτέλεσμα της απόφασης της ΝΔ να καταψηφίσει την σημερινή πρόταση είναι η εμπέδωση για άλλη μια φορά στους Έλληνες πολίτες ότι το μόνο που την απασχολεί είναι η συγκάλυψη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι ανάλογη στάση θα κρατήσει η ΝΔ και αύριο Πέμπτη, ημέρα που συζητείται η δεύτερη υπόθεση Παυλίδη.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου