Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Νέες έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή των Ιωαννίνων


Διαγωνισμοί, αλλά και απευθείας αναθέσεις για γεωτρήσεις στα Γιάννενα από ενδιαφερόμενους επενδυτές θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αφού σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες η περιοχή κρύβει μαύρο χρυσό.
Διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς βολιδοσκοπεί το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να δοθούν οι σχετικές άδειες και να αρχίσουν νέες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή μας έχουν γίνει και παλαιότερα έρευνες για πετρέλαιο, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2010 θα αρχίσουν οι έρευνες στην περιοχή μας, ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες αργού πετρελαίου που εξορύσσονται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την έρευνα και την εκμετάλλευση του πετρελαίου στην Ελλάδα, 20μελής γραμματεία, η οποία ανήκει στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία των υφιστάμενων κοιτασμάτων, αλλά και των νέων παραχωρήσεων.
Οι αποφάσεις για το πού και το πότε θα γίνουν έρευνες, λαμβάνονται από διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από εισήγηση του ΣΕΕΣ.
Παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, όπως μείωση της φορολογίας (σήμερα είναι το 40%) και διαπραγμάτευση των αντισταθμιστικών ή ανταποδοτικών όρων.
Για παράδειγμα, εξετάζεται η κατάργηση του περιορισμού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που σήμερα είναι στα 25 έτη. Δίνεται η δυνατότητα παραχωρήσεων και εκτός διεθνών διαγωνισμών. Δηλαδή, μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία «open door», όπου κάποιος επενδυτής θα εκδηλώνει ενδιαφέρον για κάποια συγκεκριμένη περιοχή και θα μπορεί να αναλάβει την παραχώρηση, εφόσον δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος.
Σήμερα μόνο το 0,5% των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που καταναλώνει η χώρα (περί τα 120 εκατ. βαρέλια τον χρόνο) εξορύσσεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Πρίνου.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου