Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η "γρίπη των χοίρων" δημιούργησε οικονομικές αυτοκρατορίες.!

Δικαιωθήκαμε πλήρως...
Πριν ένα μήνα ακριβώς, γράψαμε εδώ για τα τεράστια κέρδη που θα φέρει το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.
Ο τίτλος της ανάρτησης ήταν λίγο ...βαρύς.!
Μακάρι να πέφταμε έξω.!
Όμως, η υπερβολή και η υποκρισία, έχουν πάντα ημερομηνία λήξεως.
Σήμερα δυστυχώς αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση, τα ...οικονομικά "συμπτώματα" της ...γρίπης των χοίρων.
Αίσθηση προκαλούν λοιπόν τα τεράστια κέρδη που έχουν δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες από την παραγωγή του εμβολίου για τη νέα γρίπη. Υπό τον φόβο της πανδημίας, ο μεγάλος κερδισμένος είναι η εταιρεία Glaxo, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει παραγγελίες από 16 χώρες, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες 50.
Η βρετανική εταιρεία έχει ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου για την γρίπη των χοίρων από τον Ιούνιο, ενώ οι πρώτες παραγγελίες θα παραδωθούν τον Σεπτέμβρη.
Αν και η παραγωγή ενός εμβολίου στοιχίζει μόλις μία λίρα στην φαρμακοβιομηχανία, εκείνη το χρεώνει στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας έξι.
Δεδομένου ότι το τελευταίο έχει παραγγείλει στην Glaxo 60 εκατομμύρια εμβόλια, τα κέρδη της εταιρείας ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια λίρες. Παράλληλα, από τις διεθνείς πωλήσεις η Glaxo έχει κέρδη ύψους 700 εκατομμύρια λιρών, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει την αύξηση της ετήσιας παραγωγής του αντιγριπικού φαρμάκου της Relenza σε 190 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Χαρακτηριστικά είναι, εξάλλου, τα κέρδη της τους τελευταίους δύο μήνες που έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια λίρες.
Η Glaxo είναι μία ανάμεσα στις πολλές εταιρείες, όπως οι Novartis, Sanofi-Aventis και Baxter International, που έχουν μπει στον αγώνα δρόμου για την παραγωγή του εμβολίου κατά της νέας γρίπης.
Στην Βρετανία, πολλές οργανώσεις υγείας, αλλά και πολιτικά κόμματα, ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει έκτακτη πρόσθετη φορολογία στην Glaxo, αλλά και στις άλλες φαρμακοβιομηχανίες που θα παράγουν το εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1.
"...Η κυβέρνηση πρέπει να μας διαβεβαιώσει ότι εξασφάλισε την πλεόν ανταγωνιστική τιμή από την Glaxo. Είναι καλό να ακούμε ότι μια εταιρεία πηγαίνει καλά τώρα στη μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά μήπως αυτό συμβαίνει γιατί χρεώνει υπερβολικές τιμές για το εμβόλιο;...", δήλωσε η Σούζι Σκουάιρ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φορολογουμένων της Βρετανίας.
Τέλος, όπως παραδέχεται η ίδια η εταιρεία, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει υψηλότερη τιμή στις ανεπτυγμένες χώρες απ' ότι στις αναπτυσσόμενες και σ' εκείνες του τρίτου κόσμου. Παράλληλα, προκειμένου να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές του εμβολίου, δήλωσε ότι η δαπάνη για τις πολύχρονες έρευνες που προηγήθηκαν της παραγωγής νέου αντιγριπικού εμβολίου ήταν τεράστια...

1 comments:

  1. Ελληνικές γαϊδάρες στο Βέλγιο δίνουν γάλα με 100 ευρώ/ λίτρο

    "Χρυσωρυχείο" αποδεικνύεται για έναν Βέλγο αγρότη το γάλα ελληνικών γαϊδούρων. Τα τελευταία εννέα χρόνια εκτρέφει γαϊδούρες της ελληνικής φυλής "αρκαδικός όνος" και εμπορεύεται το γάλα τους, προς 100 ευρώ/λίτρο. Οι δουλειές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και ο κ. Ολιβιέ Ντενίς δεν προλαβαίνει να καλύψει τις παραγγελίες. Έχει εγκαταστήσει την σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία και πιο συγκεκριμένα στο Chateau des Mottes.
    Έστησε την επιχείρησή του από το μηδέν, χωρίς καμία επιδότηση. Η ενασχόλησή του με τα γαϊδούρια ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, όταν η οικογένεια του είχε μερικά για να την βοηθούν στις δουλειές. Όπως λέει είχε ακούσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος. "Το 1998 αποφασίσαμε μαζί με τη γυναίκα μου να εκμεταλλευτούμε τα επτά γαϊδούρια που είχαμε στην κατοχή μας. Σκεφτήκαμε να εμπορευτούμε το γάλα τους. Στην αρχή νομίζαμε ότι θα μας μένει το γάλα αδιάθετο. Κάναμε μεγάλο λάθος. Έγινε ανάρπαστο. Η μία γαϊδούρα έφερε την άλλη και σήμερα έχουμε στη μονάδα 100 ζώα", είπε στην Agrenda.

    Από την Ελλάδα
    Όπως είπε τα ζώα τα αγόρασε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Πορτογαλία. Τα ταΐζει κυρίως χόρτο, που λόγω των βροχοπτώσεων στο Βέλγιο, το αγοράζει από την Ισπανία. Η γαϊδούρα παράγει λίγο γάλα γι’ αυτό και η λιανική του τιμή ξεπερνά τα 100 ευρώ το λίτρο. Οι γαϊδούρες του κ. Ντενίς παράγουν κάθε χρόνο περίπου τέσσερις τόνους, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στην αγορά του Βελγίου. Από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρώ, η θεραπεία με γάλα 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ.
    Όπως είπε ο Βέλγος κτηνοτρόφος, το γάλα της γαϊδούρας είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά το παρελθόν καταναλωνόταν ως... φάρμακο και χρησιμοποιούνταν σαν καλλυντικό καθώς με αυτό έπαιρνε το αυτοκρατορικό της μπάνιο η Κλεοπάτρα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στο ανθρώπινο.
    "Το παράδειγμα του κ. Ντενίς πρέπει να μας δείξει το δρόμο. Στην Ελλάδα, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια απειλούνται με αφανισμό. Η Πολιτεία πρέπει να αφυπνιστεί. Να επιδοτεί την αγορά ιπποειδών είτε για αγροτουριστικές, είτε για κτηνοτροφικές μονάδες", είπε ο επίκουρος καθηγητής της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος.
    Από το περιοδικό Agrenda

    ΑπάντησηΔιαγραφή