Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που τέθηκε ο αντικαπνιστικός νόμος σε εφαρμογή με τον δημόσιο διάλογο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα να είναι ιδιαίτερα έντονος. Η πιο ευαίσθητη και κατά συνέπεια πιο δύσκολα αντικρουόμενη θέση αφορά στο κατα πόσο ο νόμος αψηφά την ελεύθερη βούληση αυτών που προτιμούν να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Έχει κάνει αρκετά ο νομοθέτης έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψιν και αυτή η μεριδά των καπνιστών που εξακολουθεί να πιστευεί ότι αγνοούνται οι ανάγκες της; Σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει πειστεί ότι έχουν γίνει αρκετά, όμως πως μπορεί αυτό να πείσει και τους υπόλοιπους;
Με αφορμή το άρθρο της Μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα σχέδια διασποράς θανάτου και αρρώστιας Η νέα Philip Morris: ακόμα χειρότερη από την παλιά;», συνειδητοποίησα ότι κάπου σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η μεγάλη πλάνη αυτών των ανθρώπων που έχει λειτουργήσει σαν το colpo grosso των καπνοβιομηχανιών. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι αντιτιθέμενοι προς το νόμο καπνιστές είναι ότι αυτή τους η διαφωνία προς τα αντικαπνιστικά μέτρα όχι μόνο έχει εμεταλλευθεί από τις καπνοβιομηχανίες αλλά έχει κατασκευαστεί σε μεγάλο μέρος της σε γραφεία πολυεθνικών που ουδόλως συμμερίζονται τις καπνιστικές τους ευαισθησίες ...
Διαβάστε τη συνέχεια ---> εδώ
Πολλές και ύπουλες τις περισσότερες φορές οι μέθοδοι που ακολουθούνε οι καπνοβιομηχανιές για να προσελκύσουνε περισσότερους πελάτες. Τεράστια βιομηχανία αυτή του τσιγάρου που παρότι μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σε αγορές όπως την Ευρωπαική, καινούριες αγορές που δεν υπήρχανε προηγουμένως έχουνε έρθει στο προσκήνιο. Λογικό λοιπόν και οι καπνοβιομηχανίες να εστιάζουνε την προσοχή τους σε αυτά τα μέρη, με το να δημιουργούνε προιόντα τα οποία είναι πιο κοντά στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια άλλη μια φορά δηλαδή τα θύματα είναι οι (ακόμα) ανυποψίαστοι πολίτες των εν λόγω χωρών. Βέβαια αργότερα που θα φτάσει η στιγμή κάποια κυβέρνηση να εφαρμόσει κάποιον νόμο αντίστοιχο με αυτόν που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τώρα, θα είναι πολύ αργά. Αυτό γιατί θα υπάρχουνε τόσοι πολλοί εθισμένοι/θεριακλήδες καπνιστές οι οποίοι μετά (δικαιολογημένα εν μέρει) θα διαμαρτύρονται και δε θα μπορούνε να το κόψουνε.
Το θέμα βέβαια εδώ είναι (εν μέρει πάλι) πιο απλό καθώς υπάρχουν ήδη πολλές αντικαπνιστικές εκστρατείες ανά τον κόσμο και οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι πολύ πιο διαδεδομένες από όταν το κάπνισμα εισέβαλε στις ζωές των Ευρωπαίων. Για το λόγο αυτό υπάρχει περίπτωση με μια σωστή δράση και ενημέρωση το τσιγάρο να μην εισχωρήσει στη ζωή αυτών των ανθρώπων τόσο εύκολα. Ας ελπίσουμε να τη “γλιτώσουνε” όσο περισσότεροι γίνεται..!