Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Tουρκική πρόκληση παραμονές εκλογών

Νέα τουρκική πρόκληση… διαρκείας σημειώθηκε χθες, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στην ευρύτερη εναέρια περιοχή πάνω από το Φαρμακονήσι, γεγονός που υποχρέωσε το υπουργείο Εξωτερικών, διά της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, να απευθύνει νέα έντονη, ρηματική, διακοίνωση προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, χθες τα ξημερώματα, σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές, στις 3.30΄, στις 06.20΄ και 06.50΄, ο ελεγκτής του τουρκικού ραντάρ της Ντάτσας ζήτησε από σουηδικό αεροσκάφος, που περιπολούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης FRONTEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στα σύνορα της Ένωσης, να απομακρυνθεί από την περιοχή του Φαρμακονησίου που πετούσε, με την αιτιολογία ότι πετά "εντός του τουρκικού εναέριου χώρου". Το σουηδικό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί στις 02.10΄ από το αεροδρόμιο της Κω, περιπολούσε στην ευρύτερη περιοχή Κω-Μυτιλήνη-Κω, όταν δέχτηκε τις συνολικά δέκα λεκτικές παρενοχλήσεις από τον Τούρκο ελεγκτή. Ο Σουηδός πιλότος αγνόησε τις τουρκικές προκλήσεις και συνέχισε κανονικά την αποστολή του για να προσγειωθεί τελικά στις 07.10΄ στην Κω.

Συνολικά χθες δύο τουρκικοί σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 16 μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα οκτώ οπλισμένα, πραγματοποίησαν δύο παραβάσεις και έξι παραβιάσεις στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, προτού απομακρυνθούν από τα αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας με τα οποία είχαν και δύο εμπλοκές.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου