Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

"Μαύρα μαντάτα" για το Πασοκ, πριν ακόμη ...σαραντήσει.!

"Ανοχή τέλος" λένε οι πολίτες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου Βαρόμετρου της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του «Σκάι». Συγκεκριμένα, οι «δυσαρεστημένοι» είναι πλέον 55%, έναντι 40% των ικανοποιημένων, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο (54%), υπάρχει αύξηση και σε αυτούς που εκτιμούν ότι η «χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση» (60%).

Κατά 5 μονάδες (από 34% σε 29%) έχουν μειωθεί και όσοι δηλώνουν ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Το 70% των πολιτών αναδεικνύουν το «οικονομικό» ως «το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας», ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι αντίστοιχες απαντήσεις για την ανεργία (από 40% σε 43%), ενώ το 63% κάνει λόγω για «καυτό» χειμώνα προεξοφλώντας αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις τους επόμενους 2-3 μήνες.

Αισθητή είναι και η μείωση στο ερώτημα για την «καλύτερη κυβέρνηση της χώρας», το 54% που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές, υποχωρεί σε 46%, ενώ αντίστοιχη αύξηση (από 28% σε 36%) παρουσιάζει το ποσοστό όσων κρίνουν αρνητικά και τα δύο κόμματα εξουσίας.

Παρά την αλλαγή κατά κάποιο τρόπο κλίματος, η ΝΔ πραμένει αρκετά χαμηλά στη συνείδηση των πολιτών, καθώς το 87% εκφράζει δυσαρέσκεια από τη λειτουργία της και μόνον το 6% ικανοποίηση.

Στην παράσταση νίκης, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει συντριπτική πλειοψηφία καθώς συγκεντρώνει 84% και η Ν.Δ. μόλις 4%.

Οι αρχηγοί

Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται Ο Γ. Παπανδρέου με 56% και ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής με 27%, ενώ η απάντηση «κανένας από τους δύο» συγκεντρώνει το 13%.

Στις θετικές γνώμες πρώτος είναι ο πρωθυπουργός με 74%, ακολουθεί ο Α. Τσίπρας με 48%, ο Κ. Καραμανλής με 40%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 37% και η Α. Παπαρήγα με 35%.

Τέλος η δημοτικότητα των κομμάτων διαμορφώνεται με πρωτιά του ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει θετικές κρίσεις 69%, μειωμένες ωστόσο κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου, και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 43%, ο ΛΑΟΣ με 37%, το ΚΚΕ με 32% και η Ν.Δ. με 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεγάλη μείωση στις θετικές γνώμες σε σύγκριση με τον προηγούμενη μήνα, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ (11 μονάδες) και το ΚΚΕ (7 μονάδες), ενώ μικρή άνοδο (4 μονάδες) σημειώνει η Ν.Δ, με το ΛΑΟΣ να διατηρείται στα ίδια επίπεδα.

* Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.028 άτομα, με την έρευνα να διεξάγεται από 9 έως 12 Νοεμβρίου 2009.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου