Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ιερώνυμος: "Κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν τα ιερά σύμβολα"

Προκλητική χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τη στάση κάποιων οι οποίοι, όπως είπε, αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και του ήθους με το οποίο πορεύθηκε το γένος μας.
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την απομάκρυνση του σταυρού από τις σχολικές αίθουσες αλλά και στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία και έκανε λόγο για ασάφεια, σύγχυση και προβληματικές μεθοδεύσεις.
Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε:
"Με απασχολεί σοβαρά ο σιωπηρός αλλά έμπρακτος εξοστρακισμός της διδασκαλίας των Θρησκευτικών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η προκλητική στάση κάποιων που αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας των ιερών συμβόλων".
Είπε ακόμη, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι ο διάλογος Εκκλησίας - Πολιτείας πρέπει να γίνει με τιμιότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απασχόλησε και τη Βουλή.
"Σε συνεννόηση με την Εκκλησία και τα όργανά της" θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την ...απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια και άλλα δημόσια καταστήματα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης.
Η απόφαση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, απαντώντας στον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλη , δεν είναι άμεσα εκτελεστή, καθώς έχει ασκηθεί έφεση από την Ιταλική Δημοκρατία, υπήκοος της οποίας είχε υποβάλει τη σχετική προσφυγή για την απομάκρυνση του Εσταυρωμένου από τις δικαστικές αίθουσες της γειτονικής χώρας.
Ώσπου να εκδοθεί η δευτεροβάθμια κρίση του Δικαστηρίου καμία χώρα δεν έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση που δικαίωσε κατ΄ αρχήν την προσφεύγουσα, εξήγησε ο κ. Καστανίδης.
Εφόσον όμως τελεσιδικήσει, "όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να συμμορφωθούν" και "αυτό στη χώρα μας θα γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία".
Στην επισήμανση από τον κ. Ροντούλη των υφιστάμενων συνταγματικών διατάξεων, καθώς και στον ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα "δεν είναι λαϊκό κράτος και δεν ισχύει ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας", ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι οι διατάξεις του Συντάγματος για την "επικρατούσα θρησκεία" και την "προαγωγή της θρησκευτικής συνειδήσεως" πρέπει να συνδυάζονται με εκείνη για την "κατοχύρωση της ανεξιθρησκίας".

1 comments:

  1. Προκλητική, είναι η χριστιανική εκκλησία, όταν απαιτεί να μην ισχύουν οι νόμοι της φύσεως και της επιστήμης προς όφελος του σκοταδισμού της. Με ποιο δικαίωμα η θεολογία έγινε επιστήμη, και ποιο είναι το επιστάμενο αντικείμενο της; Κοιτάξτε το περίλυπο ύφος του νυν αρχιεπισκόπου κι εκείνο του προκατόχου του, και θα καταλάβετε (είναι απόφοιτος της θεολογικής σχολής), εξασκημένοι και οι δυο στην τέχνη των δακρύων! Με την δημιουργία της θεολογικής σχολής εντός του πανεπιστημίου, η εκκλησία άλλο δεν κάνει, απ’ το να καλλιεργεί τον σκοταδισμό της. Μαθαίνει στους φοιτητές να εμπιστεύονται το ψεύδος και ν’ αποστρέφονται την αλήθεια, να την πολεμούν παθιασμένα, και μαζί μ’ αυτήν ολόκληρο το ελληνικό γένος, το μεγάλο θύμα της χριστιανοσύνης.
    Αν η Ελλάδα δεν είναι λαϊκό κράτος, τότε τι είναι, η μάλλον, τι προσδοκά να είναι; Ας κοιτάξουμε την θρυμματισμένη ελληνική ιστορία, τα γκρεμισμένα αποκεφαλισμένα κι ευνουχισμένα αγάλματα, τ’ απαγορευμένα συγγράμματα, τους αφορισμένους συγγραφείς, τους σκοτωμένους προδομένους και βασανισμένους της κάθε εποχής που η χριστιανική εκκλησία είχε την απόλυτη εξουσία στην τύχη των λαών, κι ας αποβάλουμε από τον σβέρκο μας αυτό το δισχιλιόχρονο τέρας που τρώει τις σάρκες μας.
    Πως είναι δυνατόν όλες οι χώρες να συμμορφωθούν, κι αυτό στην χώρα μας να γίνει σε συνεννόηση με την εκκλησία; Δεν ισχύουν το ίδιο οι νόμοι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ; Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος της χριστιανικής εκκλησίας στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή